Kam būtu jābūt mājas aptieciņā? 0

Ceturtdiena, 26 jan 2017, 13:19 Versija drukāšanai

Kam būtu jābūt mājas aptieciņā?
Saslimt var jebkurā mirklī, pat tad, kad iespējas apmeklēt aptieku nav. Tāpēc nepieciešamākos medikamentus vienmēr jāpatur mājās.


Iepērkoties aptiekā cilvēki bieži vien nopērk vai nu briljantzaļo šķīdumu un vati, vai iegādājas tik daudz zāļu, ka gandrīz personīgo aptieku var atvērt. Tomēr nav nepieciešams iegādāties aptieciņu pilnu ar nevajadzīgām zālēm. Labāk ir nokomplicēt “veselīga cilvēka aptieciņu”, kurā būs zāles pēc kurām nekad nav laika aiziet, bet kuras vienmēr būs noderīgas. Universālā aptieciņa Jūs atradīsiet to, kas būs vajadzīgs steidzami un to, kas palīdzēs sagaidīt ārstu, un, ko cilvēks bez medicīniskās izglītības būs spējīgs izmantot.

 

Mājas aptieciņa sastāv no nepieciešamākajām zālēm, kurām vienmēr jābūt tuvumā. Nav nekādas nepieciešamības turēt rindas ar visdažādākajiem sīrupiem no klepus, veltīt vietu ledusskapī imunitātes stiprināšanas līdzekļiem, prebiotikām, jeb labajām baktērijām, nopirktām antibiotikām, kuras ārsts Jums nav izrakstījis.

 

Saitēšanai nepieciešamie materiāli:

 

● Vate.

● Pārsējs.

● Marles salvetes.

● Plāksteri. Labāk, kad ir dažādu izmēru plāksteru komplekts.

● Elastīgais pārsējs.

 

Ar šiem pirmās nepieciešamības līdzekļiem vienmēr rodas problēmas. Visiem ir zināms, ka tiem ir jābūt mājās. Bet, kad tie steidzami ir vajadzīgi, tos nekādi nevar atrast. Un ja, piemēram, vati var atrast kosmētikas somiņ, tad ar pārsēju un marles salvetēm nebūs tik viegli. Ievainojuma gūšanas gadījumā ir grūti atcerēties, kur, kas atrodas. Šādā gadījumā ir jāaptur asiņošana, tāpēc nodrošiniet aptieciņu ar nepieciešamiem materiāliem. Par daudz plāksteru nevar būt, aptieciņā vienmēr jābūt plāksteriem sīkām, grieztām brūcēm (20 mm x 72 mm), kā arī lieliem nobrāzumiem (60 mm x 70 mm un vairāk).

 

Medicīnas aprīkojums


Termometram un asinsspiediena mērītājām jābūt pat veseliem cilvēkiem. Temperatūra un asins spiediena svārstības notiek katram, un no šīm ierīcēm ir atkarīga turpmākā medicīniskā aprūpe. Visvienkāršāk asinsspiedienu mērīt ar mūsdienīgu automātisku ierīču palīdzību. Šādas ierīces patstāvīgi piepilda aproci ar gaisu piespiežot tikai vienu pogu. Šīs ierīces mēra ne tikai asinsspiedienu, bet arī pulsu. Kā arī, šādas ierīces parasti saglabā iepriekšējos mērijumus. Mērot asinsspiedienu mēģiniet neizmantot ierīces, kas mēra asinsspiedienu uz plaukstas locītavas, jo parasti tās rāda kļūdainus rezultātus. Turklāt, ja Jūs slimojat ar sirds aritmiju uzrādītie rezultāti būs vēl kļūdaināki.

 

Zāles sirds slimniekiem


Aptieciņā var būt daudzu iecienītais validols, sirds pilieni, kā arī tabletes asins spiediena pazemināšanai. Bet sirds nav joka lieta, savlaicīgi konsultējieties ar ārstu!

 

Pretsāpju un pretdrudža līdzekļi


Paracetamols un ibuprofēns ir uzskatīti par nesteroīdu pret iekaisuma līdzekļiem. Šie līdzekļi atšķiras ar darbības laiku un pret iekaisuma aktivitāti, tāpēc aptieciņā jābūt abiem. Pēc pieredzes zinām, ka, ja lietojot paracetamolu temperatūra nekrītas, tad palīdzēs ibuprofēns. Kā pretsāpju līdzeklis šie līdzekļi darbojas atšķirīgi, tas atkarīgs no indivīda izturības. Svarīgi ir nepārspīlēt ar šo līdzekļu lietošanu katru pusstundu, bet ievērot instrukcijas norādījumus.

 

Antiseptiķi


Briljantzilā šķīduma izmantošana ir jau novecojusi. Aprūpējot brūci, tā, lai viela nekairinātu brūci un būtu bezkrāsaina uz ādas var ar antiseptiķi. Vērsieties pie ārsta vai farmaceita un viņš Jums piedāvās daudz dažādu un mūsdienīgu antiseptiķu. Vasarā to var lietot pēdu un padušu aprūpei, tas glābs Jūs no nepatīkama sviedru aromāta. Aprūpēt gļotas( pat gļotas kaklā). Dezinficēt virsmas un dažādus priekšmetus. Atšķirībā no ūdeņraža peroksīda šķīduma antiseptiķi nesausina ādu. Tomēr asiņošanu, tas neapstādina, tāpēc ir nepieciešams iegādāties arī ūdeņraža peroksīda šķīdumu.

 

Brūču ziedes


Pantenolam mājās jābūt pretapdegumu aerosola veidā vai ziedes veidā. Neskatoties uz cilvēku padomiem apdegumus nekādā gadījumā nedrīkst smērēt ar eļļu vai speķi, Apdegums - viena no nopietnākajām un ilgi dzīstošām traumām. Pat pretapdegumu krēmu smērēt uz apdegumu ir pietiekami sāpīģi. Ir jāsaka paldies, par to, ka mūsdienās ir tik daudz pentanola formu un veidu. Pentanols ziedes veidā palīdzēs tikt galā ar sīkiem ikdienišķiem apdegumiem, brūcēm un nobrāzumiem. Vēl labāk ir, ja, pentanola sastāvā ir arī antiseptiķis.

 

Pretalerģiskie līdzekļi


Šos līdzekļus var izmantot ne tikai cīņā pret alerģijām, bet arī, lai samazinātu piepampumu saaukstēšanas gadījumā. To var lietot pret ādas niezi, ko izraisa, piemēram, odu kodumi. Mūsdienās tiem ir daudz dažādu formu un veidu, piemērot ne tikai pieaugušiem, bet arī bērniem.

 

Antihistamīna līdzekļi


Pret caureju palīdzēs aktivētā ogle. Kā arī katrs zina par aktivētās ogles labumu lietojot alkoholiskas vielas. Bet neskatoties uz to, aktivēto ogli vēl lieto nepietiekamos daudzumos. Divu tablešu izdzeršana bieži vien nepalīdzēs, aktivēto ogli lieto iepakojumiem. Baudu no tā, diez vai gūsi, tāpēc mūsdienās ir parādījušies jauni līdzekļi, kuriem pietiek tikai vienas tabletes, atvieglinātu Jūsu sāpes.

 

Pretsaaukstēšanās zāles


Visbiežāk mēs slimojam tā: aizlikts deguns, sāp kakls, klepus, temperatūra. Pret drudzi palīdzēs paracetamols, pret citiem simptomiem pretsaaukstēšanās zāļu komplekts. Šāds zāļu komplekts ir vajadzīgs, tad, kad negribas skriet uz aptieku, bet gan ielīst zem segas un pagulēt. Savlaicīgi nopērciet deguna piliens, līdzekļus pret kakla sāpēm ar antiseptiķi. Līdzekļi pret kakla sāpēm ir pieejami dažādos veidos. Uzmanīgi lasiet instrukciju un neēdiet divas stundas pēc zāļu lietošanas.

 

Līdzekļi pret gremošanas traucējumiem


Pret sliktu dūšu, caureju vai vemšanu palīdzēs aktivētā ogle, diosmektīts vai tannīna albumināts. Tie absorbē vīrusu izdalītos toksīnus un novērš simptomātiskās sāpes un caureju. Probiotiskās jeb «labās» baktērijas palīdzēs organismam ātrāk atjaunoties un normalizēt gremošanas procesus zarnu traktā. Ja caureja nav vīrusu izraisīta, kā caureju apturošo medikamentu var lietot loperamīdu. Spazmatisko sāpju novēršanai lieto drotaverīnu. Noteikti ir jāseko līdzi slimnieka pašsajūtai, jo stipras sāpes vēderā var būt nopietnu slimību simptoms. Pie stipras vemšanas un caurejas jāskatās, lai organisms neatūdeņotos; ir jāsaņem pietiekams šķidruma daudzums - ūdens, kam dažreiz pievieno medikamentu, kas satur sāļu un glikozes maisījumu. Tas palīdz atjaunot ūdens - sāļu līdzsvaru organismā.

 

Kā pareizi mērīt asinsspiedienu

 

Latgales medicīnas centra kardioloģes Jeļenas Jakovļevas padomi:

 

● 60 minūtes pirms asinsspiediena mērīšanas pacientam ir jāatturas no smēķēšanas, alkohola vai kofeīnsaturošu vielu lietošanas.

● Mērīt asinsspiedienu nevajadzētu, ja, Jums gribas uz tualeti, jo tas paaugstinās rādītājus apmēram par 10 mm.rt.st.

● Mērīt asinsspiedienu vajadzētu mierīgā, ērtā atmosfērā.

● Asinsspiediena mērītāja manšete jāliek uz kailas rokas.

● Pirms uzsāk mērīt asinsspiedienu, svarīgi apmēram 5 minūtes mierīgi atpūsties, nevar mērīt uzreiz pēc aktīvām kustībām, piemēram, strauji ienākot telpā, pēc kāpšanas pa kāpnēm u. tml.

● Roka jātur sirds līmenī, atbalstīta uz galda.

● Procedūras laikā aizliegts runāt.

● Starp diviem mērījumiem ir jāpagaida 3-5 minūtes, lai asinsspiediens normalizētos.

 

Pēc papildus informācijas var vērsties Latgales medicīnas centrā Daugavpilī, Rīgas ielā 20, vai pa tel. 25251010

0
Autors:Grani.lv
Foto:pexels.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti