Viroterapija – jauna metode mūsdienu onkoloģijā 0

Trešdiena, 15 mar 2017, 11:45 Versija drukāšanai

Viroterapija – jauna metode mūsdienu onkoloģijā
Mūsdienu medicīna piedāvā plašu onkoloģiskās ārstēšanas klāstu, kas ļauj diezgan veiksmīgi ārstēt dažādas onkoloģiskas saslimšanas. Šobrīd trīs izplatītākās onkoloģisko saslimšanu ārstēšanas metodes ir ķirurģiskā ārstēšana, staru terapija un ķīmijterapija.


Tomēr pēdējos divdesmit gados zinātnieki visā pasaulē ir aktīvi pievērsušies viroterapijas izpētei ļaundabīgu audzēju ārstēšanā. Viroterapija ir onkoloģisku saslimšanu ārstēšana, izmantojot vīrusu, kurš spēj atrast un iznīcināt vēža šūnas, kā arī aktivizē organisma imūnsistēmu cīņai ar ļaundabīgajām šūnām. Aizvien vairāk ārstu piekrīt viedoklim, ka imunitātes stimulācija ir būtiska ārstēšanas sastāvdaļa jebkuras vēža stadijas ārstēšanā. Latvijā viroterapija ir labi zināma, jo latviešu zinātnieki pievērsās viroterapijas pētījumiem jau vairāk nekā pirms piecdesmit gadiem.

 

Viroterapeitiskie pētījumi aizsākušies pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, kad latviešu zinātniece Aina Muceniece ar kolēģiem pārbaudot vairāk nekā sešdesmit dažādus zarnu vīrusu tipus, atrod vienu, kas izrādās efektīvākais cīņā ar vēža šūnām. Tas tiek nodēvēts par Rīgas vīrusu. Tālāk norit nopiens darbs pie vīrusa adaptēšanas melanomas šūnām, jeb vienkāršāk sakot – vīrusu “māca” atrast un uzbrukt tieši melanomas šūnām. Tam seko izmēģinājumi ar dzīvniekiem, tiek iegūta atļauja pirmajiem klīniskajiem pētījumiem, uzsākti pacientu efektivitātes un drošības pētījumi klīnikās, līdz 2004. gadā medikaments tiek reģistrēts Zāļu valsts aģentūrā, tā kļūstot par pirmo reģistrēto viroterapijas medikamentu pasaulē.

 

Termins “vīruss” lielākoties cilvēkiem asociējas ar kaut ko negatīvu un bīstamu, tomēr viroterapija ir tiešs pierādījums tam, ka vīrusus iespējams izmantot un tie spēj darboties arī cilvēku veselības labā. Viroterapijā tiek pielietoti onkotropie un onkolītiskie vīrusi, kas spēj atrast un iznīcināt ļaundabīgo audzēju šūnas cilvēka organismā, vienlaikus stimulējot un stiprinot organisma imūnsistēmu. Ārstēšanās laikā šie vīrusi nenodara ļaunumu veselajām šūnām cilvēka organismā.

 

Viroterapijai ir vairākas priekšrocības salīdzinājumā ar citiem terapijas veidiem. Pirmkārt, viroterapija ir viegli panesama. Viroterapija ir droša un efektīva onkoloģisko saslimšanu ārstēšana ar minimālām blaknēm, visizplatītākā no tām – nedaudz paaugstināta temperatūra 1-3 dienu garumā. Otrkārt, viroterapija ir neaizstājama tādu ļaundabīgu audzēju veidu ārstēšanā, kuri nav jūtīgi pret ķīmijterapiju un staru terapiju, piemēram, melanoma.

 

Treškārt, Latvijas iedzīvotājiem ar ļaundabīgās ādas melanomas diagnozi viroterapija ir pilnībā valsts kompensēta. Būtiski arī, ka viroterapijas ārstēšana notiek ambulatori intramuskulāru injekciju kursa veidā. Katram viroterapijas pacientam tiek izstrādāta individuāla ārstēšanas shēma.

 

Arī Daugavpils iedzīvotājiem tagad ir pieejama unikāla iespēja konsultēties pie sertificēta viroterapijas speciālista. Latgales medicīnas centrā pacientus pieņem onkologs Vladimirs Sorokins, kas konsultē pacientus par iespēju pielietot viroterapiju katrā individuālā gadījumā.

 

Lai pierakstītos uz konsultāciju pie Dr. Sorokina, jāsazinās ar Latgales medicīnas centra reģistratūru pa tālruni 25251010.

0
Autors:preses relīze
Foto:publicitātes attēls

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti