Starptautiska tikšanās mākslinieka Valda Buša zīmē Viļakā 0

Otrdiena, 18 jūl 2017, 10:12 Versija drukāšanai

Starptautiska tikšanās mākslinieka Valda Buša zīmē Viļakā
Šobrīd Viļakā aktīvi norisinās I starptautiskais glezniecības plenērs “Valdis Bušs 2017”, ko organizē Viļakas novada dome sadarbībā ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centru.


Ideja par starptautiska mākslas notikuma organizēšanu, mākslinieka Valda Buša dzimtajā pusē, radās pavisam nesen. Pasākuma norisi aktualizēja satikšanās Valda Buša piemiņas izstādē Jūrmalā, pēc tam izstāžu organizēšana Latgalē: Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, Balvu mākslas muzejā un Viļakas Kultūras un radošo industriju centrā, vēlāk Vitebskā (Baltkrievija). Taču par šīs idejas realizāciju, veidojot pirmās sarunas par šī notikuma aktualizēšanu, pirmkārt, jāpateicas mākslinieka ģimenei, īpaši dēlam Ilmāram Bušam, kas ar mīlestību uz tēva veikumu, spēris ļoti nozīmīgus soļus idejas uzsākšanai.

 

Tā kā mākslinieks savas dzīves laikā labprāt uzturēja saikni ar dzimto pusi, atklājot personālizstādes Ziemeļlatgalē, projektā bija būtiski turpināt mākslinieka vēlēšanos, viņa darbus veidot pieejamus sabiedrībai Latgalē, celt godā gleznotāja Valda Buša piemiņu un popularizēt mākslas procesus Latgales reģionā.

 

Tāpēc 2016. gada rudenī Rotko centram, Viļakas novada pašvaldībai un Uzbekistānas vēstniekam Latvijā, satiekoties Viļakas pašvaldībā, izkristalizējās projekta pieteikums, un jau 2016. gada decembrī tika izsludināts I Starptautiskais glezniecības plenērs „Valdis Bušs 2017” ar norisi no 2017. gada 12. līdz 26. jūlijam.

 

Šī gada marta sākumā dalībai plenērā tika saņemti 56 mākslinieku pieteikumi no dažādām pasaules valstīm. Starptautiskā žūrija, atbilstoši pasākuma nolikumam, dalībai plenērā izvirzīja sešus māksliniekus: Francesco Poiana (Itālija), Jan Valik (Slovākija), Francisco Diaz Munoz (Spānija), Emőke Fábián (Ungārija/Rumānija), Giedre Riskute (Lietuva) un. Guna Millersone (Latvija), kas ar savu veikumu godinās izcilā mākslinieka piemiņu un uzsāks veidot Viļakas novada pašvaldības glezniecības darbu kolekciju, iespējamam nākotnes projektam, piemiņas vietai – Valda Buša mājai. Paralēli tam Viļakas pašvaldība darbojās pie finansējuma piesaistes, kas garantē kvalitatīva starptautiska kultūras projekta norisi reģionā.

 

Plenērs sākās pagājušās nedēļas vidū – 12. jūlijā. To ievadīja plenēra dalībnieku prezentācijas un diskusijas. Līdzās dalībnieku prezentācijām, starptautiskā plenēra kurators Māris Čačka stāstīja par pasākuma aizsākumu un Daugavpils Marka Rotko mākslas centra projektiem. Par Valda Buša daiļradi un kolekcijas apkopošanu stāstīja mākslas zinātniece un biedrības “Sidegunde” biedre Edvarda Šmite. Viļakas novada pašvaldības projektu darbību ieskicēja pašvaldības projektu vadītāja Vineta Zeltkalne. Pasākuma atklāšanā piedalījās nemateriālā kultūras eksperte Ruta Cibule, kā arī starptautiskā plenēra starptautiskās žūrijas komisijas locekle, Balvu mākslas skolas direktore Elita Teilāne.

 

Plenēra laikā tās dalībniekiem plānots dot iespēju iepazīt Latgali, paviesojoties Lūznavas muižas organizētajā Mākslas piknikā, kā arī 23. jūlijā dodoties uz Daugavpili, apmeklējot Daugavpils Marka Rotko mākslas centru, Daugavpils cietoksni, kā arī citas nozīmīgas ar kultūru un mākslu saistītas institūcijas.

 

Plenērs noslēdzas 26. jūlijā, taču pirms tam, 25. jūlijā plkst. 16.00 Viļakas Kultūras un radošo industriju centrā (Klostera ielā 1, Viļakā) tiks atklāta 1. Starptautiskā glezniecības plenēra “Valdis Bušs 2017” darbu izstāde.

 

Realizētais projekts ir būtiska Daugavpils Marka Rotko mākslas centra sadarbības platforma ar Viļakas novada domi, veidojot mākslas procesu tīklojuma paplašināšanos, nodrošinot Latgales kā kultūras telpas atpazīstamību un vietu starptautiski nozīmīgu mākslas projektu norisei.

 

Starptautiska tikšanās mākslinieka Valda Buša zīmē Viļakā

0
Autors:Preses relīze
Foto:Press foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti