A/S “Tukuma Straume” atjaunoja “Dzirnavnieku” Daugavpilī 0

Pirmdiena, 11 dec 2017, 09:05 Versija drukāšanai

A/S “Tukuma Straume” atjaunoja “Dzirnavnieku” Daugavpilī
2014.gada beigās uzņēmums ar pusgadsimtu ilgu vēsturi “Daugavpils Dzirnavnieks” tika pasludināts par maksātnespējīgu un pārtrauca savu darbību. Taču, 2016.gada otrajā pusē tas atjaunoja graudu pieņemšanu un sagatavošanu, bet šodien ir A/S “Tukuma Straume” struktūrvienība. Kā apgalvo “Dzirnavnieks” elevatora vadītāja Gaļina Stepanova, šodien Daugavpils uzņēmuma kolektīvs 30 cilvēku sastāvā, beidzot, dzīvo ar pārliecību par nākamo dienu.


Darbinieki augsti vērtē stabilitāti


“Daugavpils dzirnavnieks” strādāja kopš 20.gadsimta 70.gadiem, savulaik šeit funkcionēja pat savas dzirnavas. Taču 2000.gados tas neizturēja konkurenci ar Dobeli, un to aizvēra, bet kopš 2012.gada sākās finansiālās un organizatoriskās problēmas, kuras noveda pie tā, ka 2014.gada 24.decembrī ražošana tika pilnībā pārtraukta. Ilggadējie darbinieki izklīda uz visām pusēm.

 

Ražošanas atjaunošana sākās 2016.gada 1.jūnijā, kad AS “Tukuma Straume” sāka nomāt Daugavpils elevatoru. “AS “Tukuma Straume” vadītājs Aivars Podnieks izvirzīja skaidrus uzdevumus un noteica darba apstākļus. Viņš ļāva mums pašiem izveidot kolektīvu, kurš spētu īstenot izvirzītos uzdevumus. Mēs aicinājām pirmām kārtām tos, kuri iepriekš strādāja mūsu uzņēmumā. Cilvēki, protams, piekrita ar bažām, atceroties nestabilos laikus. Pirms mūs pārņēma AS “Tukuma Straume” par mums nemaksāja nodokļus, - stāsta Daugavpils “Dzirnavnieks” elevatora vadītāja, kas strādā šajā uzņēmumā jau 38 gadus. – Taču “Tukuma Straume” vadība uzreiz paziņoja par algas apmēru un tās izmaksas termiņiem. Darba algas mums nav minimālas, Latgales mērogam labas. Un visu šo laiku tās izmaksa netika aizturēta ne uz vienu dienu. Mūsu darbinieki augsti vērtē stabilitāti un to, ka katrs no viņiem zina savus darba pienākumus, un papildus nekas netiek prasīts no cilvēkiem. Aivars Podnieks velta lielu uzmanību darba aizsardzībai, drošībai. 

 

Par izveidojušos dialogu ar AS “Tukuma Straume” vadību Gaļina Stepanova atsaucas tikai pozitīvi. Pēc viņas vārdiem, viss saskaņoti, korekti un prognozējami. Ar galveno ofisu Tukumā tiek saskaņoti Daugavpils elevatora nedēļas, mēneša un attīstības plāni. 2017.gada 1.maijā “Dzirnavnieks” oficiāli kļuva par AS “Tukuma Straume” struktūrvienību. Taču investīcijas no AS “Tukuma Straume” puses šajā ražošanā sākās jau pirms gada.

 

Investīcijas lielākas par miljonu

 

“Daugavpils dzirnavnieks” elevators tika nodots ekspluatācijā 1972.gadā. Viens no tā pamatuzdevumiem ir graudu kaltēšana.

 

“Mūsu vecās kaltes ražotspēja bija 16 tonnas graudu stundā. Jaunās, kas tika uzstādīta pateicoties AS “Tukuma Straume” ieguldījumiem – 60 tonnas graudu stundā. Attiecīgi, tas vairākas reizes palielināja mūsu darba tempus. Kā arī ar tās uzstādīšanu sākās ražošanas datorizēšana: kaltes darbības organizēšana notiek attālināti, saka Gaļina Stepanova. – Jaunās kaltes uzstādīšana sākās 2016.gada vasarā. Bija moments, kad mēs, godīgi sakot, arī paši šaubījāmies, ka paspēsim to iedarbināt līdz graudu pieņemšanas sezonas sākumam. Taču, pateicoties AS “Tukuma Straume” tehniskā dienesta atbalstam, jau 2016.gada 19.augustā kalte sāka darboties un mēs sākam pieņemt graudus. Tajā gadā mēs pieņēmām ap 40 tūkstošiem tonnu graudu.”

 

Ieguldījumi jaunās kaltes ierīkošanā sastādīja 357 254 eiro. Kopumā, 2016.gadā AS “Tukuma Straume” ieguldīja Daugavpils “Dzirnavnieks” vairāk par 485 tūkstošiem eiro, bet šodien ieguldījumi sasniedz vairāk nekā miljonu eiro. Remontu pieprasīja arī dzelzceļa atzarojums (56 tūkstoši eiro), pa kuru lielākā daļa no sagatavotajiem graudiem dodas uz eksportu. Uzņēmums tika aprīkots ar modernu gāzes sistēmu (38 tūkstoši eiro). Graudu paraugu ņemšanai un objektīvo graudu paraugu analīžu veikšanai tika iegādāta jauna zonde (17 tūkstoši eiro). Zondi vada darbinieks, kas atrodas laboratorijā. Viņš arī redz un novērtē graudu kvalitāti.

 

2016.gada 19.oktobrī sākās sagatavoto graudu atkraušana un to transportēšana pa atjaunoto dzelzceļu. Pateicoties saskaņotam un labi saplānotam darbam, ko īpaši atzīmē Gaļina Stepanova, viss jaunais aprīkojums tika nodots ekspluatācijā laicīgi, un darbs “Dzirnavniekā” tika īstenots saskaņā ar plānu. “2016.gads mums bija nozīmīgs. 

 

Kad visi graudi ir izdoti, uzņēmums sāk gatavoties jaunai sezonai: šeit tiek veikti profilaktiskie remontdarbi. Pēdējā starpsezonā darbs šeit ritēja pilnā sparā, jo jaunais Daugavpils elevatora īpašnieks turpināja ieguldīt naudu tā attīstīšanā un efektivitātes paaugstināšanā.

 

A/S “Tukuma Straume” atjaunoja “Dzirnavnieku” Daugavpilī

A/S “Tukuma Straume” atjaunoja “Dzirnavnieku” Daugavpilī


 

Plānos ir attīstība

 

Gaļina Stepanova stāsta, ka vēl 2016.gadā graudu pieņemšanas kulminācijas laikā zemnieki gaidīja rindā, lai nodotu graudus, līdz astoņām stundām. Pateicoties ieguldījumiem mūsdienīgā pieņemšanas sistēmā (328 tūkstošu eiro apmērā), maksimālais gaidīšanas laiks 2017.gadā sastādīja pusotru stundu. Kaut gan, arī raža šogad bija mazāka laikapstākļu dēļ. Kopumā, šeit pieņēma un sagatavoja vēl 40 tūkstošus tonnu graudu. Taču, Daugavpils elevatora vadītāja apgalvo, ka drīzumā pieņemšanas process būs vēl efektīvāks un ātrāks.

 

”Šodien mēs sveram graudus atkraušanas laikā dzelzceļā, bet plānos ir ierīkot jaunus svarus arī ražošanā darba tempa palielināšanai. Šogad sākās piebraukšanas ceļu remonts, jo daļa mūsu produkcijas tiek aizvesta ar autotransportu. Vēl ir plānā lieli ieguldījumi aspirācijas sistēmā, - uzskaita pa punktiem Gaļina Stepanova. – Beidzot, ir atjaunots mūsu elevatora ceturtais korpuss. Tas nedarbojās jau 25 gadus. Tagad elevatora kopējā ietilpība sastāda 72 tūkstošus tonnu graudu”.

 

Kopējais investīciju apjoms Daugavpils ražošanā 2017.gadā sastādīja 786 tūkstošu eiro, pēdējo divu gadu laikā 1,2 miljoni eiro.

 

Līdz tam, kad Daugavpils dzirnavnieks tika atzīts par maksātnespējīgu, šeit darbojās neliela kombinētās barības ražošana. Līdzīga darbības joma ir arī AS “Tukuma Straume”. Šodien “Dzirnavnieks” teritorijā ir mātes uzņēmumā ražotās kombinētās barības veikals noliktava, taču nav izslēgts, ka šī ražošana tiks atjaunota arī Daugavpilī. “Ražošanas perspektīvu ir daudz. Tagad – ir mūsu jaunā ceļa pats sākums,” optimistiski apgalvo Gaļina Stepanova.

0
Autors:Olga Petkeviča
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti