Jauniešu garantija – iespēja Latgales jauniešiem apgūt darbam nepieciešamās prasmes 0

Pirmdiena, 30 mar 2015, 10:05 Versija drukāšanai

Jauniešu garantija – iespēja Latgales jauniešiem apgūt darbam nepieciešamās prasmes
Latgalē nestrādā, nemācās un neapgūst arodu vairāk nekā 13 tūkstoši jauniešu vecumā no 15 līdz 29 gadiem jeb ceturtā daļa no visiem Latvijas nenodarbinātajiem jauniešiem. Augstā bezdarba galvenie iemesli ir darba tirgum neatbilstošais izglītības līmenis. Lai palīdzētu jauniešiem iegūt vajadzīgās prasmes un kvalifikāciju, Latvijā līdz 2020.gadam ar Eiropas Savienības atbalstu tiks īstenota «Jauniešu garantijas» programma, piektdien viesojoties Daugavpilī pavēstīja Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja Latvijā Inna Šteinbuka.


Daugavpils Domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Dukšinskis izstādes «Izglītības iespējas» ietvaros notikušajā diskusijā atzina, ka jauniešu nodarbinātības situācija Latgalē ir smags jautājums: «Latgalē katrs piektais iedzīvotājs ir bez reģistrēta darba. 18,8% bezdarba līmenis ir divreiz augstāks nekā vidēji Latvijā. Arī vidējā alga Latgalē ir zemāka nekā citur valstī, tādēļ labākie jaunieši dodas strādāt tur, kur maksā vairāk. Tomēr arī šeit ir daudzas jomas, kurās pietrūkst darbaspēka un kur jauniem cilvēkiem ir laba iespēja atrast darbu. Piemēram, medicīna».

 

Jauniešu bezdarba problēmas risinājumā būtiska loma būs «Jauniešu garantijas» programmai, kuras īstenošanai Latvijā Eiropas Komisija, Latvijas valsts un privātie finansētāji atvēlējuši 66,7 miljonus eiro. To īsteno trīs aģentūras. Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA) sadarbībā ar pašvaldībām neaktīvajiem jauniešiem vecumā no 15 līdz 29 gadiem piedāvās regulāru padomdevēju atbalstu, dalību pasākumos un izveidos katram jaunietim nepieciešamo prasmju pilnveides programmu. Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) īstenos vienu un pusotru gadu ilgas profesionālās izglītības programmas jauniešiem, kuri dažādu iemeslu dēļ neturpina mācības un nav atraduši darbu. Tādejādi jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem īsā laikā varēs iegūt profesionālo kvalifikāciju profesionālās izglītības iestādēs visā Latvijā kādā no aptuveni 110 profesionālās izglītības programmām. Savukārt Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) sniegs jauniešiem informāciju par Latvijā pieejamām darbavietām, profesionālās pilnveides programmām un darbam nepieciešamajām iemaņām.

 

«Bezdarbs jauniešiem ir problēma ne vien Latvijā vai Latgalē, bet visā Eiropā, jo īpaši pēc ekonomiskās krīzes. Spānijā un Grieķijā nestrādā katrs otrais jaunietis, un kopā visā Eiropā nestrādājošo jauniešu skaits sasniedz 7,5 miljonus. Tādēļ Eiropas Komisija veic dažādas iniciatīvas jauno cilvēku atbalstam un Jauniešu garantija ir viena no tiem. Ar šo programmu sūtām jauniešiem signālu, ka viņiem ir iespēja saņemt palīdzību, un es aicinu jauniešus to izmantot,» teica EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

 

Tomēr skaidrs, ka programma nevarēs atrisināt bezdarba problēmu, ja paši jaunieši nevēlēsies mācīties un strādāt. Tādēļ panākumus guvušie Latgales jaunieši aicina savus vienaudžus izvēlēties savu profesiju un neatlaidīgi pilnveidot prasmes, lai kļūtu par savas jomas speciālistu.

 

«Manā draugu lokā visi mācās un strādā, un zīmīgi, ka tie, kuri ieguvuši augstāko izglītību, strādā savā specialitātē. Viņi saka, ka ir daudz iespēju sevi realizēt un labi dzīvot. Svarīgākais ir zināt, ko grib un kā to sasniegt. Man pašai ļoti paveicās ar to, ka vajadzīgajos brīžos blakus bija kāds, kas varēja dot padomu. Visiem ir brīži, kad neko negribas darīt. Kad šķiet, ka esi nevērtīgs, tādēļ ir svarīgi, ja kāds pasaka, ka ir jāturpina strādāt un tiekties pēc rezultātiem. Domāju, ka lielākā nestrādājošo jauniešu problēma ir tā, ka viņi īsti nezina, ko grib darīt un kur meklēt palīdzību,» uzsver olimpiete un pasaules čempionātu medaļniece brīvajā cīņā Anastasija Grigorjeva.

 

Piektdien notikušajā izstādē apmeklētāji varēja iepazīties ar «Jauniešu garantija» sniegtajām iespējām, personīgi tikties un pārrunāt ar karjeru saistītos jautājumus ar NVA konsultantiem un piedalīties dažādās jauniešus motivējošās un izklaidējošās radošajās darbnīcās.

Lai iepazīstinātu sabiedrību ar programmu «Jauniešu garantija», interaktīvi pasākumi notiks arī Liepājā (17.aprīlī), Jelgavā (24.aprīlī) un Valmierā (30.aprīlī).

0
Autors:Grani.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti