Finansiālie lēmumi, kurus pieņemt, uzsākot dzīvot kopā 0

Otrdiena, 13 mar 2018, 14:40 Versija drukāšanai

Finansiālie lēmumi, kurus pieņemt, uzsākot dzīvot kopā
Pirms vēl jūs un jūsu partneris izlemjat par labu dzīvošanai kopā zem viena jumta un mājsaimniecības izdevumu apvienošanai, jums ir jāzina, kādi finanšu lēmumi jums būtu jāpieņem, lai šāda kopdzīve izdotos. Dzīvošana kopā ar jūsu partneri ir jēgpilna gan no ekonomiskā, gan emocionālā skatu punkta. Dzīvojot kopā jums vairs nav jātērē papildus līdzekļi, lai satikties viens ar otru, jūs varat sadalīt visus mājsaimniecības darbus un ienākošos rēķinus uz pusēm, nevis maksāt par 2 atsevišķām vietām vienlaicīgi.


Bet, pirms jūs esat pilnībā pārņemti par kopā dzīvošanas ideju, vispirms padomājiet par dažādiem finansiālajiem lēmumiem, kurus vērts pieņemt, vai vismaz apspriest, pirms kopdzīves uzsākšanas.

 

1. Atrodiet veidu, kā jūs sarunāsieties par kopīgām finansēm. Tas ir absolūts mīts, ka, sarunas par naudu pilnībā iznīcināta visu romantiku. Regulāras sarunas par naudu tikai veido veselīgas attiecības, kurās partneri atbalsta viens otru. Jebkurus finanšu problēmjautājumus var atrisināt sarunu ceļā. Piemēram, uzdodiet dažādus jautājumus – vai jaunākie ātrie kredīti (dāņu valodā - “nye kviklån”) ir veids, kā jūsu partneris jūtas komfortabli, risinot samilzušas finanšu problēmas?

 

Vai arī – kāda ir partnera attieksme pret naudas aizdošanu radiniekiem un draugiem? Jūsu sarunas, iespējams, būs daudz produktīvākas, ja izvēlēsieties noteiktu dienu vai nedēļu mēnesī, kurā abi veltīsiet savu laiku, lai apspriestu visu, kas ir saistīts ar naudu, nevis nogaidīsiet līdz radīsies pirmās nesaskaņas, lai atklātu savu patieso viedokli. Vienojieties par šādu praksi vēl pirms kopdzīves uzsākšanas, lai abi esat uz viena viļņa, jo konflikti par naudu ir viens no visizplatītākajiem iemesliem, kāpēc pāri šķirās.

 

2. Neieciklējieties uz to, kurš no jums pelna visvairāk naudas un var atļauties nomaksāt visvairāk rēķinu. Atrodiet zelta vidusceļu, kā tas partneris, kurš finansiāli nevar segt tieši 50% no visiem izdevumiem, varētu savādāk piedalīties mājsaimniecības uzturēšanā. Piemēram, piedaloties visās dzīvokļu īpašnieku sapulcēs, biežāk iznesot atkritumus vai biežāk gatavojot vakariņas.

 

3. Kad esat īres līguma noslēgšanas stadijā, centieties iekļaut jūsu abu vārdus līgumā. Katra situācija, protams, ir atšķirīga, un, iespējams, tā vietā, lai ievāktos kādā no partnera esošajām dzīvesvietām, jūs izlemsiet kopā atrast jaunu vietu, ko īrēt. Neatkarīgi no tā, cik lieliskas ir jūsu attiecības pašā sākumā, dzīvē var gadīties dažādi, un parasti tā persona, uz kuras vārda ir noslēgts nomas vai hipotēkas līgums, ir tā, kura pilnībā kontrolēs jūsu kopīgās dzīves organizāciju. Jo īpaši, ja kopdzīve neizdosies, tad bez pajumtes paliks tas, kura vārds nav iekļauts īres līgumā. Ja dalāt kopdzīvi – tad vienojaties arī par dalītu atbildību šajā jautājumā.

 

4. Nekad neslēpiet no sava partnera informāciju, kas saistīta ar jūsu finanšu lēmumiem. Jums ne vienmēr ir jālūdz partnera atļauja, taču būtu tikai cilvēcīgi viņu informēt, ja vienpersoniski esat nolēmušu uzņemties, piemēram, lielas kredītsaistības kvalifikācijas paaugstināšanai vai jauna auto iegādei. Pieprasiet šādu atklātību arī no sava partnera. Kopīgi izrunājiet visu, kas saistās ar jūsu kopdzīves cerībām. Atklājiet detaļas par savām esošajām parādsaistībām, pirms uzsākat dzīvot kopā, lai jums būtu skaidrs priekšstats par to, ar kādiem ikmēneša ienākumiem un izdevumiem jūs abi kopa varat rēķināties.

 

5. Ir cilvēki, kuri uzskata, ka tas, ko jūs nezināt, nevar jums nodarīt kaitējumu. Bet tas nav gluži patiesi, ja runa ir par attiecībām, jo, kad jūsu partneris uzzina kaut ko, ko jūs iepriekš no viņa slēpāt, tas var ne tikai kaitēt attiecībām, bet gan arī pilnībā tās iznīcināt.

 

Liels paldies par padomu sniegšanu raksta tapšanā mūsu draugiem no hurtiglannu.com, dāņu tiešsaistes vietnes, kas specializējas savas valsts ātro kredītu salīdzināšanas jautājumos, kā arī sniedz dažādus citus finanšu padomus mājaslapas bloga sadaļā.

0
Autors:Grani.lv
Foto:publicitātes foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti