Špoģu vidusskolas veiksmes stāsts 0

Ceturtdiena, 24 maijā 2018, 14:17 Versija drukāšanai

Špoģu vidusskolas veiksmes stāsts
Špoģu vidusskola ir lielākā lauku vidusskola Latgalē un tās veikums katru gadu tiek novērtēts valstī. Draudzīgā aicinājuma fonda 2017. gada skolu reitingā Špoģu vidusskola ierindota 3. vietā, bet matemātiskas skolotāji apbalvoti par izciliem skolēnu sasniegumiem matemātikā. Nelielais fotostāsts atklāj, kāds ir Špoģu vidusskolas veiksmes stāsts.


Špoģu vidusskolas ēka uzcelta 1990. gadā Višķu pagastā, kur skola pastāvējusi jau 20. gadsimta sākumā. Gan skolas direktors Jānis Belkovskis, gan pensionētie skolotāji atminas, kā toreiz mazgājuši logus un grīdas, lai 1. septembrī bērni uzsāktu mācības gaišās, plašās klasēs. Ēka ir piedzīvojusi daudzas izglītības reformas un Pasaules bankas un ES fondu finansētus siltināšanas projektus. Tomēr pateicoties pedagogu piederībai dzimtajai vietai (56% skolotāju ir Špoģu vidusskolas absolventi) un profesionalitātei, izglītības kvalitātes latiņa ir augsti turēta visos laikos. Tāpēc Špoģu vidusskolā mācās ne tikai Daugavpils, bet arī kaimiņu novadu bērni, un viņu skaits gadu no gada ir stabils.

 

Šogad Špoģu vidusskolas saimei pieder 290 pirmās divpadsmitās klases skolēni un 54 pirmsskolas vecuma bērni, kā arī 40 pedagogi.

 

Špoģu vidusskolas veiksmes stāsts

 

Jānis Belkovskis ir Špoģu vidusskolas absolvents un jau gandrīz 30 gadus ir tās direktors. Višķu pagasta jauniešu centra vadītājs Jānis Briška saka, ka J. Belkovskis un Špoģu vidusskolas kolektīvs atbalsta visas jauniešu aktivitātes, projektus kā centienus motivēt jauniešus padziļināt zināšanas un darboties savā pagastā. „Mana mācīšanas un mācīšanās formula ir skolēnu un skolotāju savstarpēja uzticēšanās un sadarbība,” uzsver J. Belkovskis.

 

Špoģu vidusskolas veiksmes stāsts

 

Nodedzinātās Višķu pagasta sinagogas vēsture, tāpat kā ebreju un citu novadnieku likteņi ir Špoģu vidusskolas skolotāju un skolēnu pētniecības darbu galvenā tēma. Viņi zina stāstīt, ka vēl pirms Otrā pasaules kara Višķu pagasts, pateicoties ebreju, kuri galvenokārt bija tirgotāji, lielajam īpatsvaram, pretendēja uz pilsētas statusu. Diemžēl, 1941. gadā holokaustā tika iznīcināti 312 ebreji. Pateicoties Špoģu vidusskolas skolēnu un skolotāju vēsturiskajiem atradumiem un L. Petrovas grāmatai „No Višķu pagasta vēstures” , Višķu pagastu sameklēja ebreja J. Reina dzimtas pārstāvis Baruhs Čauskins no Vācijas. Viņš kopā ar ebreju organizācijām, Špoģu vidusskolu un Višķu pagasta pārvaldi plāno izveidot memoriālu holokausta upuriem tur, kur atradās šī sinagoga.

 

Špoģu vidusskolas veiksmes stāsts

 

Rekonstruētajā Višķu pagasta stadionā basketbola laukums ir populārākā Špoģu vidusskolas audzēkņu sportošanas vieta. Gan Jānis Belkovskis, gan Jānis Briška bija vienisprātis, ka Višķu pagastā basketbols un strītbols ir sporta veids numuru viens, tāpēc Špoģu vidusskolas komandas izcīna godalgas turnīros un čempionātos.

 

Špoģu vidusskolas veiksmes stāsts

 

Labiekārtotā Luknas ezera pludmale, mūsdienīga laivu stacija, sabiedriskā pirts, zaļais tirgus… Tas ir Špoģu vidusskolas absolventu Jāņa Proma, Jāņa Vanaga, Valda Zukuļa un daudzu citu dibināto biedrību devums savam pagastam. „Višķu pagastā šobrīd dzīvo 1670 iedzīvotāji. Visaktīvākie ir jaunieši, tostarp Špoģu vidusskolas jaunieši un absolventi,” uzsvēra Jānis Proms, kuš šobrīd vada Višķu pagasta pārvaldi.

 

Špoģu vidusskolas veiksmes stāsts

 

Motocikls „Iž”, kas ražots PSRS 20.gadsimta 60. gados, ir viens no eksponātiem kolekcijā, kurus Špoģu vidusskolas absolvents, novadpētnieks un gids Jānis Kudiņš sakrājis nākamajām paaudzēm. „Lepojos ar Špoģu vidusskolu un Višķu pagastu! Es ceru, ka ekspozīcija Špoģu vidusskolas skolēnos, kuri ir čaklākie ekskursanti, modinās interesēsi, kā dzīvoja viņu vecāki, vecvecāki. Višķu pagasta, tai skaitā arī Špoģu vidusskolas, vēstures lappusēs un cilvēku likteņos atrodamas tādas liecības, kas ir ietekmējušas pasaules vēsturi. Piemēram, Višķu pagastā ir kārts šūpulis monarhijas vēstures nozīmīgai personai Krievijas carienei Katrīnai I, īstajā vārdā Martai Skavronskai,” pastāstīja J. Kudiņš.

Autors:Egita Jonāne
Foto:Autores foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti