Daugavpils skolas ir gatavas “Z” paaudzes mācīšanai 0

Pirmdiena, 10 sep 2018, 08:46 Versija drukāšanai

Daugavpils skolas ir gatavas “Z” paaudzes mācīšanai

Mūsdienās aizvien vairāk tiek aktualizēta paaudžu atšķirību tēma, kas saistās gan ar pasaules uztveri, gan raksturu, gan nākotnes redzējumu. Uz šo brīdi zinātnieki izceļ 3 paaudžu grupas.


X paaudze, kas dzimuši no 1960to gadu vidus līdz 80. gadu sākumam izbauda reālo socializāciju un iepirkšanos, bet tajā pašā laikā ir lojāli arī pret virtuālo vidi. Šie cilvēki vairāk uzticas tradicionālajiem medijiem - avīzēm, radio un Televīzijai. Y paaudze, kas dzimusi 80. gadu beigās un līdz 2000šajam gadam, ir ļoti prasīgi attiecībā uz zīmolu tēlu, priekšroka tiek dota zīmoliem, kas atspoguļo viņu identitāti. Ar tiem ir jāveido attiecības un jāļauj viņiem iesaistīties sociālo tīklu komunikācijā. Šobrīd skolās mācām Z paaudzes pārstāvjus, kas dzimusi pēc 2000. gada – tā ir online paaudze. Tehnoloģijas ir šīs paaudzes marķējums, un aizvien vairāk tiek strādāts pie tā, lai izprastu pareizo pieeju šai paaudzei, sevišķi mācību kontekstā.

 

Daugavpils tehnikuma pasniedzēji, sadarbībā ar Viļņas dzelzceļnieku skolas kolēģiem jau pirms diviem gadiem veikuši pētījumu par mācību priekšmetu pasniegšanas izaicinājumiem tieši Z paaudzei. Liela nozīme tagadējo jauniešu grūtībās koncentrēties mācībām saistās arī ar viņu vecākiem un iepriekšējo X un Y paaudžu priekšstatiem.

 

Pētījuma laikā secināts, ka ļoti svarīgs ir arī plānotās kompetenču pieejā balstītas izglītības galvenais uzsvars uz starppriekšmetu sasaisti. Tāpat secināts arī, ka Z paaudze daudz labprātāk darbojas patstāvīgi, nevis strādā kopā ar pedagogu. Jeļena Fedosejeva intervijā arī uzsvēra, ka Daugavpilī izglītības iestādes jau šobrīd atbilst darbam ar Z paaudzes jauniešiem.

 

Z paaudze aug nemitīgas informācijas plūsmā, tādēļ arī komunikācijai ar tiem ir jābūt ātrai, precīzai un saprotamā valodā - zīmoliem jāveido saturs, kurš būtu viegli uztverams un ar kuru būtu viegli dalīties. Liela loma Z paaudzes dzīvēs ir arī sociālajiem ietekmētājiem, kas ir tuvākie draugi, blogeri u.c. personas, kuras tos iedvesmo un kuru viedokļus tie ciena, tādēļ pedagogiem, kas ir citas paaudzes pārstāvji, stāv priekšā sarežģīts uzdevums, pievēršot Z paaudzes uzmanību.

0
Autors:preses - relīze
Foto:Pixabay

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti