Valsts Policijas simtgades svētkiem par godu atklāta ekspozīcija 0

Ceturtdiena, 06 dec 2018, 11:21 Versija drukāšanai

Valsts Policijas simtgades svētkiem par godu atklāta ekspozīcija

Par godu Valsts Policijas pastāvēšanas simtgadei, Valsts policijas Latgales filiālē Daugavpilī atklāta ekspozīcija, kas vēsta par policijas vēsturi un attīstību. Pēc Latvijas Republikas proklamēšanas 1918. gada 18. novembrī, uzreiz tika veidotas pirmās valsts institūcijas, lai spētu nodrošināt kārtību jaunizveidotajā Latvijā, un valsts policija bijusi viena no pirmajām izveidotajām institūcijām, kas šī gada 5. decembrī arī svin savas pastāvēšanas simtgadi.


Tajos laikos policija skaitījās labi tehniski nodrošināta, ja tās rīcībā bijis zirga pajūgs, bet pamatā likuma sargi tolaik pārvietojušies kājām vai jāšus zirga mugurā, līdz tiem tika izsniegti dienesta velosipēdi. Uzsākot darbu, algas jaunajiem apriņķu policiju priekšniekiem noteica tikai decembra beigās, un tās bija aptuveni 450 rubļu mēnesī. Valdībai nebija līdzekļu valsts policijas algošanai un uzturēšanai, tāpēc pašvaldībām tika uzlikts pienākums apbruņot savus policijas darbiniekus un sniegt tiem visu iespējamo palīdzību. Šādu lēmumu ministrija pieņēma 1918. gada 16. decembrī, likdama pamatus Tautas milicijai, kas darbojās sabiedriskā kārtā. Ar avīzēm, pāris tūkstošiem rubļu, dažām loksnēm papīra un zīmuļiem kabatā bija jādodas ceļā, jāpārņem no vāciešiem civilās iestādes ar visu inventāru un arhīviem, jānoorganizē pārvaldes aparāti un jāsāk saimniekot.

 

Valsts policijas koledžas Latgales filiāles vadītāja Inga Bolūža intervijā uzsvēra, ka, kopš policijas pirmsākumiem līdz mūsdienām, būtiski mainījies sabiedrības uzticības līmenis likuma sargiem, kas ir būtisks priekšnoteikums likuma pārkāpumu skaita mazināšanai. Tā, piemēram, 1938. gadā Latvijā netika pastrādāta neviena slepkavība, un gada laikā reģistrētas vien 72 laupīšanas – tik labi rādītāji policijas darbam nav bijuši nevienā citā valsts apstāvēšanas un arī padomju laikā.

 

Policijas koledžas ekspozīcijā var apskatīt lietas, kas visu 100 valsts policijas pastāvēšanas gadu laikā ir bijušas saistītas ar likuma sargu darbu – tās ir gan avīzes, gan pilsētu un stratēģiskie plāni, iedzīvotāju raksturojumi, uzšuves, formastērpi un policijas darbam ikdienā nepieciešamie līdzekļi.

Policijas darbinieki atzīst, ka darba specifikas dēļ svētku sajūta simtgadē neesot tik spēcīga, kā sagaidot Latvijas valsts simtgadi, tomēr arī likuma sargiem gan 5. decembrī Rīgā, gan Latgales reģiona darbiniekiem 7. decembrī Daugavpilī plānotas Valsts policijas pastāvēšanas simts gadu jubilejas svinības, kas nes līdzi gan prieku par milzīgo paveikto darbu drošības un kārtības nodrošināšanā valstī, gan arī rūgtumu par policista kā amata prestiža kritumu un vājo saikni ar šī brīža sabiedrību.

0
Autors:Evika Muizniece

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti