Ko lielisku un pārsteidzošu mūsu miegam sniedz sintētiskās segas un kokvilnas gultas veļas tandēms? 0

Trešdiena, 30 okt 2019, 11:00 Versija drukāšanai

Ko lielisku un pārsteidzošu mūsu miegam sniedz sintētiskās segas un kokvilnas gultas veļas tandēms?
Izvēloties gultas veļu un segu, ir jānoskaidro, kādi materiāli vislabāk der jūsu ķermenim un kas vislabāk atbildīs jūsu vajadzībām. Materiālu piedāvājums ir ļoti plašs, tāpēc ne visas to īpašības iespējams iepazīt. Tomēr plašā izvēle sniedz iespēju pēc iespējas precīzāk izvēlēties sev piemērotākās un svarīgākās. Vēl interesantāk ir tas, ka iespējams gudri apvienot dabiskos materiālus ar sintētiskajiem pildījumiem. Tātad šajā rakstā aplūkosim – kādas ir populārāko sintētisko segu īpašības un kokvilnas gultas veļas priekšrocības.


Ko varam sagaidīt no sintētiskajām segām?

 

Dažādi materiāli nosaka dažādas izstrādājumu īpašības, īpaši, ja runājam par dabisko un sintētisko segas pildījumu. Dažas sintētisko materiālu īpašības ir neaizvietojamas, tāpēc vērts ar tām iepazīties tuvāk.

 

Sintētiskie materiāli parasti tiek izgatavoti no poliestera vai tā savienojumiem. Ja sintētisko segu pildījums ir apstrādāts ar antibakteriālo pārklājumu, tajās neieviesīsies mikroorganismi, kas var izraisīt alerģijas, un tas nozīmē, ka šīs segas iespējams mazgāt retāk. Sintētisko segu kopšana ir vienkāršāka nekā dabisko materiālu – tās iespējams mazgāt augstākā temperatūrā, jebkurā veļas mašīnā, tikai jāievēro uz etiķetes redzamie norādījumi. Šīs segas var būt pildītas ar mikrošķiedras vai poliestera materiāliem, kam piemīt dažādas īpašības.

 

Mikrošķiedra – vieglums un siltums

 

Mikrošķiedra ir viegls un plāns materiāls, jo tas ir izveidots no poliestera un poliamīda šķiedrām. Šī šķiedra tiek austa īpaši blīvi, lai tiktu saglabāts siltums. Tomēr mitruma uzsūkšana un iztvaicēšana nav tik augstā līmenī, kā to dara dabiskie materiāli. Pateicoties savam maigumam un siltumam, šīs segas atgādina dūnu segas, it īpaši, ja tās pildītas ar mikrošķiedras dūnām, kuras tāpat kā īstās dūnas neizraisa alerģijas. Šīs segas iespējams mazgāt augstā temperatūrā, piemēram, 60°C, tomēr pirms mazgāšanas pievērsiet uzmanību instrukcijai. Nav ieteicams izmantot veļas mīkstinātāju, jo tas var negatīvi ietekmēt mikrošķiedru.

 

Silikonizēts poliesters – ja miega laikā jāiztvaicē mitrums

 

Dobjā silikonizētā poliestera šķiedra tiek ražota no poliestera. Šīs šķiedras matiņi ir ar tukšu vidu, tāpēc tā lieliski uzsūc mitrumu un iztvaicē to, līdzīgi kā to dara dabiskie materiāli. Šis materiāls ļauj ādai elpot un saglabā siltumu. Lai gan šis materiāls ir viegls, tas nepārspēj mikrošķiedras vieglumu.

 

Ja dobjais poliesters ir savelts bumbiņās, sega kļūst vēl gaisīgāka. Šādā gadījumā mazgājot jāizvēlas zemāka temperatūra. Ja šķiedra nav savelta bumbiņās, tad izstrādājumu iespējams mazgāt 60°C temperatūrā. Sintētiskās segas nav bieži jānes uz veļas mazgātavām, jo tās varat mazgāt arī mājās, ievērojot uz etiķetēm esošos norādījumus, savukārt dabisko materiālu segas ieteicams nest uz profesionālām mazgātavām.

 

Gultas veļa - kokvilnas segas aizsardzība

 

Ja vēlaties piedzīvot patīkamas sajūtas un aizsargāt segu, izmantojiet gultas veļas pārvalkus. Gultas veļa ir starpnieks starp jums un segu. Tieši tāpēc jāizvēlas piemērotākais materiāls, jo gultas veļa piekļausies jūsu ķermenim visas nakts garumā. Jau kādu laiku populārākā izvēle ir poliestera un kokvilnas gultas veļa. Ņemot vērā, ka vairākumu no poliestera īpašībām jau aplūkojām, atliek pievērsties otrai populārākajai izvēlei - kokvilnai.

 

Klasiskais kokvilnas audums lieliski uzsūc mitrumu, ļauj ādai elpot un neizraisa alerģijas. Šī gultas veļa ir izturīga un kalpos ilgi. Pat pēc vairākām mazgāšanas reizēm tā nezaudēs savu sākotnējo krāsu un maigumu. Mazgājot kokvilnas gultas veļu, jāpievērš uzmanība faktam - jo plānāks audums, jo saudzīgāk jāmazgā. Ja gultas veļa ir koša, iesākumā vairākas reizes izmazgājiet to atsevišķi.

 

Satīna un perkala gultas veļas priekšrocības

 

Greznākais, plānākais un mīkstākais kokvilnas veids ir Ēģiptes kokvilna, no kuras tiek izgatavots spīdīgais un maigais satīns. Augstākās kvalitātes Ēģiptes kokvilna ir īpaša ar to, ka tai ir gari matiņi. Šī īpašība nodrošina izstrādājumu ilglaicīgumu.

 

Vēl viens kokvilnas izstrādājums ir perkals. Šis audums ir īpaši blīvi austs, kas nolemj tā ilglaicīgumu. Perkals ir plānāks nekā satīns, un tas ir matēts, slidenāks. Līdzīgi kā citi kokvilnas audumi, perkals ļauj ādai elpot un labi uzsūc mitrumu. Pateicoties īpašajam audumam, ar katru mazgāšanas reizi tas kļūst maigāks.

Izvēloties sintētisko segu, jāpievērš uzmanība tam, kādas ir tās galvenās īpašības. Mikrošķiedra var vilināt ar savu vieglumu un siltumu, savukārt silikonizētā poliestera šķiedra ļaus ādai labāk elpot un uzsūks mitrumu, kā arī iztvaicēs to. Ja svarīgi ir tas, lai segā neieviestos mikroorganismi, izvēlieties tādu segu, kas apstrādāta ar antibakteriālo slāni. Sintētiskās segas kopšana ir vienkārša, savukārt, ja vēlaties to darīt retāk, iegādājieties gultas veļu, kas var būt spīdīga, matēta, plānāka vai biezāka. Viss ir atkarīgs no jūsu izvēles.

Autors:preses relīze
Foto:publicitātes attēls

Citas ziņas

 

Vakar, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti