Vieta, kur Lauceses upe ietek Daugavā… (Rīgas ielas svētku gaidot) 0

Trešdiena, 14 sep 2022, 13:49 Versija drukāšanai

Vieta, kur Lauceses upe ietek Daugavā… (Rīgas ielas svētku gaidot)

Jau pavisam drīz, 17. septembrī, no plkst. 20.00 līdz 23.00 Daugavpilī notiks Rīgas ielas svētki. Tie ir tradicionāli un unikāli svētki, kas ik gadu liek iepazīt pilsētu no cita skatupunkta. Vēl tik daudz noslēpumu jāatklāj un tik daudz stāstu jādzird.


Šī gada Rīgas ielas svētku tēma ir “Viena pilsēta - divi krasti”. Kā stāsta organizatori, “bija laiki, kad mūsu pilsētā Daugavas labais un kreisais krasts bija pilnīgi dažādas pasaules. Grīvas un Daugavpils pilsētas katra rakstīja savu vēsturi – līdz kļuva par vienu kultūrtelpu, "vienu pilsētu divos krastos".

 

Kādu vēsturi pilsēta raksta šodien, šīm divām pasaulēm apvienojoties? Kā tās attīstās un kā sadzīvo kopā? Ar ko ir unikālas... Atbildes uz šiem jautājumiem iedzīvotāji un viesi iegūs brīvdienās, savukārt mēs nolēmām apskatīt pilsētas vēstures faktus, raugoties no kreisā krasta jau dažas dienas iepriekš.

 

... “Šeit, šajā kabinetā, mēs ar bērniem un ekskursiju grupām, kas apmeklē skolu, mācāmies lasīt tekstus gotiskajā rakstībā, vadām nodarbības spēles formā, rakstām ar spalvaskātiem, risinām matemātikas uzdevumus. Un, ja kāds nav paklausīgs, tad vienmēr ir iespēja pastāvēt uz šī ar zirņiem pildītā maisiņa,” stāsta J.Raiņa Daugavpils 6.pamatskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Iveta Vasitova. Pamatskola atrodas Grīvas mikrorajonā, iepriekš tā bijusi 6. vidusskola, bet vēl agrāk Grīvas vācu skola, (par to stāsts ir nedaudz vēlāk…).

 

Informācija par to, ka ir tāda Grīvas skola, kurā skolotāja vada teatralizētās muzejstundas (pārsteidzoši, ka atmosfēra šeit ir “tieši tāda pati" kā pirms 100 gadiem), bija zināma pilsētā un novadā jau pirms kādiem desmit gadiem. Kā stāsta pati Iveta, apmēram 2007.-2008. gadā viņa sapratusi, ka visas tepat skolā savāktās pagātnes liecības, vērtīgā informācija par izcilām personībām, kas saistītas ar skolu un Grīvu, noteikti ir jānodod citiem. Iveta uzskata, ka savas vēstures saglabāšana un sakņu apzināšanās ir viens no cilvēka svarīgākajiem uzdevumiem. Šī vieta ļauj atgriezties Jāņa Raiņa laikos, saprast, kā cilvēki dzīvoja 19. gadsimta beigās, tas ir labākais veids, kā saprast to, kā dzīvojam šodien.

 

Vieta, kur Lauceses upe ietek Daugavā… (Rīgas ielas svētku gaidot)

 

Trīs leģendāri skolēni

 

Par dižām personībām runājot, Daugavpils pamatoti lepojas ar slaveniem, talantīgiem cilvēkiem, kuri dažādos laika posmos ir dzimuši un dzīvojuši pilsētā. Vai varat kādu no viņiem nosaukt? Es domāju, ka bez īpašas piepūles. Viņu vārdā ir nosauktas pilsētas ielas, savukārt ceļojumu operatori vadot ekskursijas, kā “rozīnīti” izmanto viņu uzvārdus. Tikai ne visi tiek pieminēti.

 

“Dažreiz man šķiet, ka stāsti par dižām personībām, kuru vārdi ir saistīti ar Grīvu, konkrēti ar mūsu skolu, tā arī paliek šajā upes pusē. No Grīvas uz Daugavas labo krastu stāsti par viņiem neizplatās tik lielā mērogā, kā vajadzētu. Kā es gribētu to mainīt!”

 

“Ziniet, Grīvas skola 19. gadsimta beigās bija unikāla. Uz šejieni vecāki atveda pilnībā sagatavotus bērnus. Neviens viņiem šeit nemācījās vācu valodu, lasīšanu, rakstīšanu vai skaitīšanu, jo bērni to visu jau mācēja. Ņemiet vērā, ka Rainis šeit uzsāka mācības 10 gadu vecumā.

 

Šeit mācījās zēni no plašas apkaimes (skola bija paredzēta tikai zēniem). Mācību valoda bija vācu. Turklāt tiem, kuri vēlējās iegūt zināšanas, bija ne tikai cītīgi jāmācās, bet arī jāmaksā par mācībām 25 cara rubļi gadā. Nav pārsteidzoši, ka motivācija bija augsta, disciplīna teicama, zināšanas - no labām līdz izcilām. Un es uzsveru, ka katrs no tiem puikām kaut ko sasniedza savā dzīvē.

 

Bet par īstām Daugavas kreisā krasta leģendām kļuva trīs skolas audzēkņi - Jānis Rainis, Rihards Zariņš un Kārlis Reinholds Kupfers.

 

Vieta, kur Lauceses upe ietek Daugavā… (Rīgas ielas svētku gaidot)

 

Rainis (1865 – 1929)

 

Vieta, kur Lauceses upe ietek Daugavā… (Rīgas ielas svētku gaidot)

 

“Kad es saviem audzēkņiem un viesiem jautāju, kur bērnībā mācījās Rainis, gandrīz visi nekļūdīgi atbild – tepat, mūsu skolā. Kad prasu, kas viņš bija – arī daudzi zina. Bet uz jautājumu: "Ko tieši viņš rakstīja?" – atbilžu skaits ir daudz mazāks. Tikmēr dzejnieks kā gaišreģis savā dzejā atspoguļoja laiku, kurā mēs dzīvojam šodien..., – spriež I. Vasitova, ar lepnumu rādot Grīvas vācu skolas skolnieka "Johans Pliekšāns" liecību kopijas un animācijas filmu, ko viņa ar kolēģiem un skolēniem veidoja, izmantojot Raiņa bērnības epa “Saules gadi” fragmentu (starp citu, to var paskatīties skolas mājaslapā - links).

 

Vieta, kur Lauceses upe ietek Daugavā… (Rīgas ielas svētku gaidot)

 

“Vai redzat vecajā fotoattēlā šīs baltās lauvas uz skolas ēkas? Tās bija uzstādītas katrā ēkas stūrī. Mēs skolā rīkojām konkursu par labāko vārdu lauvai, kas kļuva par mūsu skolas simbolu. Tā skolā parādījās un strādā skolas lauva Augusts.

 

Un vēl ir leģenda, ka šeit, šajā fotogrāfijā skolēnu grupā pa labi, stāv mazais Jānis Pliekšāns, kurš šeit mācījies no 6. līdz 1. klasei (toreiz mācību klases skaitīja otrādi no lielākās uz mazāko).

 

Vieta, kur Lauceses upe ietek Daugavā… (Rīgas ielas svētku gaidot)

 

Vieta, kur Lauceses upe ietek Daugavā… (Rīgas ielas svētku gaidot)

 

Mapēs un plauktos, vairāku gadu garumā Iveta ir sakrājusi daudzus dokumentus, grāmatas, kurās dzejnieks ir minējis arī Randenes apkaimi, kur puika toreiz dzīvoja. Arī par to, kā cietoksnī izmitinātie cara armijas karavīri kādreiz ieradušies pie tēva pēc kāpostiem, nocērtot kāpostgalvas ar zobeniem, lai aizvestu uz cietoksni un tur tos skābētu...

 

Vieta, kur Lauceses upe ietek Daugavā… (Rīgas ielas svētku gaidot)

 

“Visi zina, ka Rainis ir izcils latviešu dzejnieks. Taču reizēm šķiet, ka viņa personībai varētu pievērst lielāku uzmanību tieši šeit, mūsu pilsētā. Jā, tiek rīkoti pasākumi, notiek Dzejas dienas, lasījumi. Bet cik daudz Raiņa 150 gadu jubilejā daugavpilieši varēja vērot informatīvās gaismas reklāmas un atraktīvus tekstus par dzejnieku cilvēku pulcēšanās vietās …”

 

Rihards Zariņš (1869 – 1939)

 

Vieta, kur Lauceses upe ietek Daugavā… (Rīgas ielas svētku gaidot)

 

“Žēl, ka 2014. gadā, kad Latvija pievienojās eirozonai, Daugavpils neiedomājās, izmantojot Riharda Zariņa vārdu, iegūt sev plašāku atpazīstamību. Es domāju, ka tas būtu sanācis lieliski!

 

R. Zariņš Daugavpilī nebija vietējais – viņa vecāki no Līgatnes apkaimes pārcēlās uz Feimaņiem, kas atrodas Rēzeknes novadā. Mācīties Rihards brauca uz Grīvas skolu, kas bija tālu, bet tā bija vienīgā augsta līmeņa skola apkārtnē. Zināšanu bāzi varēja iegūt tikai šeit. Tā nolēma zēna vecāki un viņiem bija taisnība…

 

Bet ar ko viņš kļuva slavens? Tieši viņa radītie simboli - latviešu tautumeitas (tautā sauktās Mildas) portrets un Latvijas Republikas ģerbonis (veidots kopā ar Vili Krūmiņu) - šodien rotā Latvijas eiro monētas.

 

Pārsteidzoši, ka vispasaules monētu kolekcionāri joprojām monētu ar Mildu uzskata par vienu no skaistākajām. Starp citu, Mildas prototips bija Valstspapīru spiestuves vecākā korektore Zelma Brauere - Riharda Zariņa darba kolēģe.

 

Vieta, kur Lauceses upe ietek Daugavā… (Rīgas ielas svētku gaidot)

 

R.Zariņa radošā darbība bija ļoti nozīmīga: sastādīti trīs sējumi "Latviju raksti", izveidoti 28 Latvijas pastmarku oriģināli, nacionālo vērtspapīru dizains (cariskajā Krievijā un Latvijā), karikatūras, mākslinieciskās grāmatzīmes (viņš, starp citu, bija šī stila pamatlicējs Latvijas mākslā), grafikas darbi, pedagoģiskā un zinātniskā darbība. Viņš bija arī pirmās padomju laika pastmarkas autors.

 

Vieta, kur Lauceses upe ietek Daugavā… (Rīgas ielas svētku gaidot)

Vieta, kur Lauceses upe ietek Daugavā… (Rīgas ielas svētku gaidot)

Vieta, kur Lauceses upe ietek Daugavā… (Rīgas ielas svētku gaidot)

Vieta, kur Lauceses upe ietek Daugavā… (Rīgas ielas svētku gaidot)

 

“Paldies J. Beļikovam no Daugavpils filatēlistu biedrības, pateicoties viņam muzejā ir apskatāmas fotogrāfijas ar R.Zariņa veidoto pastmarku sēriju, kas veidota par godu Romanovu dzimtas 300 gadu jubilejai, ka arī citas izcilas mākslinieka veidoto marku forotgrāfijas,” stāsta Iveta. "Jāsaka, ka kopumā man ir paveicies ar domubiedriem, kuri mani atbalsta, dalās ar informāciju un palīdz realizēt daudzas idejas."

 


 

Kārlis Reinholds Kupfers (1872-1935)

 



“Stāstot, ka viņš bija matemātiķis un botāniķis, diez vai šodien tas kādu īpaši ieinteresēs. Taču fakts, ka viņš ir savācis 26 tūkstošus (!) eksemplāru herbārijam, iespaido! Šis herbārijs ir lielākais Baltijas valstīs. Šodien tas glabājas LU. Kārlis, kurš bērnībā mācījies Grīvas skolā, vēlāk kļuva par botāniķi, matemātiķi, filozofu. 1912. gadā Kupfers kļuva par pirmā dabas rezervāta Latvijā - Moricsalas (Moritzholm) dibinātāju.

 

Interesants fakts: ņemot vērā Kupfera nopelnus Kaukāza floras sistematizēšanā, viņam par godu tika nosaukta vijolīšu ģints - Viola kupfferi Klok.

 

Vieta, kur Lauceses upe ietek Daugavā… (Rīgas ielas svētku gaidot)

 

* * *

 

Kāda ir visu šo gadu gaitā tik rūpīgi savākto vēsturisko liecību nākotne? Iveta uz brīdi aizdomājās...

 

"Es nezinu, kurš pārņems šo darbu. Man ir paveicies, ka skolā bija un ir domubiedri, ar kuriem kopā izdarīts tik daudz. Bet, kas attiecas uz nākotni, viss ir atkarīgs no tā, kādi cilvēki šeit būs. Es gribētu visu nodot kādam, kas šīs vērtības ne tikai saglabās, bet arī pratīs tās nodot jaunajai paaudzei. "

 

Skolotāja Iveta vēlreiz aizdomājas un turpina: “Ziniet, Krimuldas novada Inciemā ir fantastiska dizaina ziņā rakstniekam Anšlavam Eglītim veltīta ekspozīcija. Ja mūsu pilsētā atrastos domubiedru grupa, kas spētu uzrakstīt un realizēt tāda apjoma un līmeņa projektu …

 

Tad Daugavas kreisais krasts un Grīvas vācu skolas stāsti nākotnē varētu būt tikpat atpazīstami kā Rotko centrs…

 

Atgādinām: 17. septembrī Rīgas ielas svētku ietvaros būs apskatāmi 2 stendi ar informāciju par Grīvas skolas vēsturi. Noteikti veltiet laiku stendu apskatei, lai zinātu un lepotos ar to, kas radies mūsu pilsētā.

Autors:Grani.lv
Foto:no skolas materiāliem/facebook.com/enciklopedija.lv/spoki.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties
25. oktobrī, 10:10 Apkures tarifs Daugavpilī saruks par vēl 5%; “apkures grozā” – šķelda un propāna butāna maisījums
18. oktobrī, 15:25 Daugavpilietei Marijai Trošinai apritēja 104 gadi!

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti