Vienības tilts (Rīgas ielas svētku gaidot) 0

Ceturtdiena, 15 sep 2022, 08:30 Versija drukāšanai
Vienības tilts (Rīgas ielas svētku gaidot)

Pa Daugavpilī pirmo pastāvīgo tiltu pār Daugavu – Dzelzceļa tiltu pie cietokšņa, kad pa to nebrauca vilcieni, bija atļauts braukt pajūgiem, iet kājām utt. Abās tilta pusēs stāvēja karavīri, kuri uzraudzīja kārtību un tad, kad tuvojās vilciens, atbrīvoja tam ceļu. Īsti droši un ērti tas nebija.



Pirmā pasaules kara laikā tika uzcelts koka tilts pār Daugavu Gajokā (It kā bija uzcelts koka tilts arī pārsimts metrus pirms Dzelzceļa tilta). Pēc vienas dramatiskas ledus iešanas 1922. gadā šī tilta vairs nebija. Ja vasaras beigās nostājas krastā un uzmanīgi apskata to vietu, Daugavā var redzēt tādas kā saliņas, kur agrāk bija tilta balsti.

 

Kopš seniem laikiem Daugavā bija arī prāmis, kurš pārvadāja cilvēkus un kravas no Grīvas uz Daugavpili un otrādi.

 

Bet gribējās kaut ko ērtu un stabilu! Domas par otra, bezsliežu tilta būvi virmoja jau no 20. gs. 20. gadu vidus. Sapnis un ideja lēnītēm pārtapa projektā. Tiltu sāka būvēt 1931. gadā (Jonāne E. T. Daugavpils Vienības tiltam – 85! // „Vietējā Latgales Avīze”, 27.11.2020.), bet svinīgi atklāja 1935. gada 23. novembrī.

 

Tiltu atklāt ieradās Satiksmes ministrs Bernhards Einbergs (1893–1945) un Tautas labklājības ministrs Vladislavs Rubuļs (1887–1937). „Plkst. 12.30 notika svinīga tilta atklāšana un iesvētīšana. Tilts bija greznots zaļumu vītnēm un karodziņiem. Virs tilta uzraksts: „Ej, tautieti, droši pāri paša celtam tiltiņam.” (Daugavpils–Grīvas tilta atklāšana 23. novembrī // „Valdības Vēstnesis”, 25.11.1935.)

 

Automašīnu tad bija maz, pajūgu gana daudz, jaunuzcelto tiltu visvairāk izmantoja kājāmgājēji.

 

Tilts bija ļoti liels, pamazināmā forma tiltiņš uzrakstā droši vien bija mīlīguma demonstrācijai un tautasdziesmu izteiksmes stilizācijai.

 

Jaunuzcelto tiltu iesvētīja luterāņu mācītājs Arkādijs Rumpēters (1890–1962). Nevaru precīzi pateikt, vai klāt bija un iesvētīšanu veica arī citu konfesiju garīdznieki.

 

Mācītājs Arkādijs Rumpēters bija sabiedriski ļoti aktīvs cilvēks – bija ievēlēts par Daugavpils Domes deputātu, kandidēja arī uz Saeimu (Arkādija braļadēls, Daugavpilī piedzimušais Ilmārs Rumpēters bija trimdā pazīstams mākslinieks (precējies ar dzejnieci Baibu Bičoli).

 

Atklāšanas ceremonija notika Daugavpils pusē. Pēc tās prominences un klātesošie pa tiltu aizgāja uz Grīvu. Grīvas pusē atnācējus sagaidīja Grīvas vecticībnieku draudzes pārstāvji. Viņi pasniedza Satiksmes ministram sālsmaizi uz ozolkoka šķīvja, kurā bija griezts jaunā tilta attēls un uzraksti: „Lai Dievs sargā mūsu Vadoni un valdību. Lai gara tilts mūs vieno ar slaveno Vadoni”.

 

Vai zināt, ka Daugavpilī savulaik tika būvētas lidmašīnas? Viena no tām – „Vanags” – par godu Vienības tilta atklāšanai veica pārlidojumu un nolidināja apļus virs tilta. „Vanagu” pilotēja Šusters un Samtiņš. Kad 1936. gada februārī Daugavpilī tika atklāta Lidotāju skola, par tās priekšnieku iecēla Kārli Samtiņu.

 

Jaunuzceltā tilta garums bija 308 metri un tā būve izmaksāja 1,27 miljonus latu. Tilta izbūves ģenerāluzņēmējs bija viena Vācijas firma.

 

Tilta klājs bija no koka dēļiem, bet pati konstrukcija no tērauda. Tilts turējās uz trim upē iebūvētiem balstiem, pie tilta abiem galiem (Virs abiem tā malējiem balstiem) tā metāla konstrukcijā bija tādi kā kalni.

 

Tas reāli bija Vienības tilts, jo savienoja divas pilsētas (Daugavpili un Grīvu) un divus valsts apgabalus (Latgali un Zemgali).

 

Dramatiski notikumi uz šī tilta norisinājās 1941. gada 26. jūnija rītā. Padomju karaspēks atkāpās, burzmā ar 3 automašīnām iespraucās padomju karavīru formās pārģērbti vācu diversanti, kuri ieņēma šo tiltu un nepieļāva, ka šo stratēģisko objektu, kurš jau bija sagatavots spridzināšanai, būtiski sabojā.

 

Tilta ieņemšanas operāciju īstenoja apmēram 30 specvienības „Brandenburg 800” karavīri, taču šīs grupas komandieris, 26 gadus vecais oberleitnants Volframs Knāks (Wolfram Knaak) šajā kaujā gāja bojā. Viņu apbedīja turpat netālu pie Vienības tilta, bet pēc nāves apbalvoja ar Dzelzs krustu. Par šo un citiem militāriem notikumiem detalizēti var lasīt Viktora Barovska publikācijās.

 

Tilts tika sagrauts 1944. gada jūlijā, tad uz ātro atjaunots un 1945. gada martā pa to atsākās satiksme. 20. gs. 50. gadu beigās – 60. gadu sākumā tilts tika rekonstruēts un pārbūvēts.

 

20. gs. 80. gadu beigās notika vecā tilta demontāža un jauna uzstādīšana. „1989. gada 15. novembrī vecā autotransporta un pajūgu tilta nojaukšanā kā pēdējie akordi atskanēja sprādzieni. Uz tilta balstiem tika uzstādīti spridzekļi, kuri itin kā nogrieza konstrukcijas stabus.” (Rube A. Tas notika Latgalē 15. novembrī // „Latgales Laiks”, 15.11.2019.)

 

Lieli tilta remontdarbi notika 2007. gadā, arī vēlāk tas tika krāsots, tika nomainīts brauktuves asfalts utt. (Soikāns I. Daugavpilī sācies Vienības tilta remonts // „Latgales Laiks”, 01.07.2022.)

 

Jau kādu laiku Latvijā ir tradīcija – naktīs izgaismot un dažādās krāsās izkrāšņot lielos tiltus. Vienības tilts Daugavpilī ir īpaši skaists tajās pavasara naktīs, kad pa Daugavu plūst vižņi un visdažāda izmēra ledus gabali.

Autors:Valentīns Lukaševičs
Foto:arhīvas foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties
25. oktobrī, 10:10 Apkures tarifs Daugavpilī saruks par vēl 5%; “apkures grozā” – šķelda un propāna butāna maisījums
18. oktobrī, 15:25 Daugavpilietei Marijai Trošinai apritēja 104 gadi!

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti