DU asociētajam profesoram Henriham Somam pasniegts Valsts apbalvojums 0

Otrdiena, 05 maijā 2015, 16:26 Versija drukāšanai

DU asociētajam profesoram Henriham Somam pasniegts Valsts apbalvojums
Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā Melngalvju namā notika Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta pasniegšanas svinīgā ceremonija. Par nopelniem kultūras un izglītības darbā, ilggadējo nozīmīgo ieguldījumu vēsturiskā albuma „Terra Mariana” tapšanā, ieguldījumu Latgales vēstures pētniecībā un popularizēšanā Atzinības krusts, ieceļot par Atzinības krusta virsnieku, pasniegts Daugavpils Universitātes vēstures bakalaura, maģistra un doktora studiju programmas docētājam, DU Humanitāro un sociālo zinātņu institūta reģionālo studiju centra "Latgales pētniecības institūts" vadītāja p.i., asociētajam profesoram, Dr.hist. Henriham Somam.


Atzinības krusts (Croix de la reconnaissance) ir 1938. gadā Latvijas Republikā izveidots apbalvojums "par izcilu Tēvijas mīlestību un par sevišķiem nopelniem valsts, sabiedriskajā, kultūras, zinātnes, sporta un izglītības darbā (par nopelniem uzskatāma uzticīga un uzcītīga kalpošana valsts vai pašvaldības dienestā, priekšzīmīga un godīga darba izpilde, ikviena sabiedriska kalpošana, tautas gara, pašdarbības un saimniecisko spēku attīstīšana)", pastāvējis līdz Latvijas okupācijai 1940. gadā, atjaunots 2004. gadā.

 

Henrihs Soms Daugavpils Universitātē strādā kopš 1981. gada. No pedagoģiskās darbības paša sākuma viņš docē studiju kursus un vada studentu pētnieciskos darbus pasaules un Latvijas vēsturē. Atjaunotajā Latvijas Republikā H. Soms pirmais izstrādāja un sāka docēt studiju kursus Latgales vēsturē.

34 gadu ilgajā pedagoģiskajā darbā H. Soms bija vairāk nekā 50 bakalaura darbu un ap 30 maģistra darbu zinātniskais vadītājs.

 

Asoc. prof. H. Soma pedagoģiskais darbs universitātē paralēli saistīts ar zinātnisko pētniecību un organizatorisko darbu zinātnē. Viņa pētnieciskās intereses visciešāk ir saistītas ar Latgales vēsturi. Gandrīz divdesmit gadi veltīti vēsturiskā albuma Terra Mariana, ar to saistīto vēstures un historiogrāfijas avotu apzināšanai, izpētei un publicēšanai. H. Soma vadībā radošais kolektīvs laidis klajā unikālo izdevumu Terra Mariana, 1186-1888: albums un komentāri, kas kļuva par nozīmīgo faktu vēstures pētniecībā un kultūrā.

 

H. Soma pētījumu rezultāti Latgales vēsturē, vēstures reģionālistikā un vēstures informātikā atspoguļojušies vairākās publikācijās un konferenču referātos Latvijā, Lietuvā, Vācijā, Krievijā, Baltkrievijā. Pateicoties H. Soma mērķtiecīgajai darbībai Latgales novada vēstures apzināšanā, pētniecībā un popularizēšanā, Latgales vēstures historiogrāfija tagad ieņem redzamu vietu Latvijas vēstures pētniecībā, veidojot atsevišķu virzienu, kas izlīdzina līdzšinējo nepietiekamu uzmanību šim Latvijas vēsturiskajam novadam.

 

Pateicoties H. Soma dalībai Latvijas un Eiropas projektos, risināti vēstures un kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas teorētiskie un praktiskie jautājumi. Kopš 2008. gada, būdams par Latgales pētniecības institūta (LPI) direktoru, daudz pūļu ieguldījis zinātniski pētnieciskās organizācijas kompleksā Austrumlatvijas reģiona (Latgales) izpētē (http://lpi.du.lv/). Vienlaikus ar konferenču un semināru organizēšanu, publikāciju sagatavošanu, datu bāzu („Latgales dati”, „Dinaburgas cietoksnis” ) uzturēšanu un citu zinātnisku un praktisku uzdevumu veikšanu.

 

Henrihs Soms par sasniegumiem apbalvots ar Daugavpils novada, DU Atzinības rakstiem, kā arī ar Polijas Nopelnu ordeni (2009).

 

0
Autors:Daugavpils universitāte
Foto:Daugavpils universitāte

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti