Rīgā un Daugavpilī notiks Volfganga Amadeja Mocarta un Johannesa Brāmsa sonāšu vakars 0

Piektdiena, 25 sep 2015, 14:28 Versija drukāšanai

Rīgā un Daugavpilī notiks Volfganga Amadeja Mocarta un Johannesa Brāmsa sonāšu vakars
Rudens kamermūzikas festivālā Rīgā un Daugavpilī notiks Volfganga Amadeja Mocarta un Johannesa Brāmsa sonāšu vakars, aģentūrai BNS pavēstīja festivāla rīkotāju "Latvijas Koncertu" sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēviča.


Vairāku starptautisko konkursu laureāti un dažādu prestižu balvu ieguvēji - vijolniece Mari Polla un pianists Mihkels Polls - 3.oktobrī uzstāsies Rīgā, Spīķeru koncertzālē, bet 4.oktobrī Daugavpils Vienības namā.

 

1781.gada nogalē Vīnes izdevniecībā "Artaria" tika izdotas sešas Mocarta sonātes vijolei un klavierēm. Ciklu Mocarts veltīja Jozefai Auernhammerei - austriešu pianistei, kura bija viena no Mocarta skolniecēm agrīnajos gados Vīnē.

 

Savukārt Brāmsa Trešā sonāte vijolei un klavierēm pieder viņa vēlīnajiem darbiem. Tā veltīta Brāmsa draugam un domubiedram ievērojamam sava laika diriģentam Hansam fon Bīlovam. Sonāte tapa 1887.gada vasarā Šveicē, gleznainā vietā pie Tūnas ezera.

 

Koncertā skanēs arī igauņu komponista Erki Svena "Tīra mūzika". Tīrs vairākkārt saņēmis Igaunijas kultūras balvu. Viņa mūziku ieskaņo un izdod ierakstu nams ECM, un albums "Klavierkoncerts un Septītā simfonija" tika nominēts mūzikas žurnāla "Gramophone 2014" gada balvai.

 

Igauņu vijolniece Mari Polla (1987) ar Dereka Batlera fonda Londonā atbalstu absolvējusi Karalisko Mūzikas koledžu Londonā, kur studējusi pie Jana Repko un Radu Blindara, savukārt Norvēģijas Mūzikas akadēmijā profesora Petera Heresthala vadībā ieguvusi solistes diplomu. Pašlaik viņa ir Stavangeres simfoniskā orķestra vijoļu grupas otrā koncertmeistare.

 

Kā soliste un kamermūziķe Polla koncertējusi gan Eiropā un ASV, gan arī Jaunzēlandē un Skandināvijā. Viņa muzicējusi ar Igaunijas Nacionālo simfonisko orķestri un Tallinas kamermūziķiem, ar Pērnavas pilsētas orķestri, Tronheimas simfonisko un Norvēģijas Radio orķestri, kā arī ar Liverpūles Mocarta orķestri un Karaliskās Mūzikas koledžas laikmetīgo ansambli. Par sasniegumiem mūzikā un interpretācijā viņa vairākkārt saņēmusi stipendijas un apbalvojumus, viņa saņēmusi arī speciālbalvu Luija Špora starptautiskajā jauno vijolnieku konkursā Veimārā.

 

Viņas brālis - pianists Mihkels Polls - pēc studijām pie britu pianista Ronana O'Horas Londonas Gildholas Mūzikas un teātra augstskolā atgriezies Igaunijā, lai Igaunijas Mūzikas akadēmijā profesora Ivari Iljas vadībā iegūtu doktora grādu. 2012./2013 gada sezonā Polls bija Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra rezidējošais mākslinieks un kopā ar Nēmi Jervi, Arvo Volmeru un Olari Eltsu sniedzis virkni koncertu. Triumfējot Londonas Gildhola rīkotajā konkursā, Polls guvis iespēju sniegt solokoncertu prestižajā Vigmora zālē. Ar panākumiem viņš piedalījies arī konkursos Itālijā, Igaunijā un Spānijā. 2013.gadā Polls saņēmis Igaunijas prezidenta apbalvojumu kā talantīgais jaunais mākslinieks.

0
Autors:BNS
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti