Apakšējo ekstremitāšu dziļo vēnu tromboze 0

Pirmdiena, 07 mar 2016, 10:35 Versija drukāšanai


Reāls notikums. Atgriežoties no darba, sieviete paklupa un nokrita. Slimnīcā viņai konstatēja kājas lūzumu, ieģipsēja kāju un pēc pāris dienām atveseļošanos ieteica turpināt mājās. Nedēļas laikā viss bija labi. Taču pēkšņā nāve pārsteidza visus, kas sievieti pazina, galvenokārt radus. Sekcijas rezultāti liecināja, ka nāve iestājās tromba dēļ, kas nosprostoja plaušu artēriju.


Un šādu stāstu ir ļoti daudz. Tikai neliels cilvēku skaits uztver nopietni vēnu veselību un pie ārsta-flebologa pirmo reizi parasti vēršas, kad parādās asinsvadu “zvaigznītes” un citas pazīmes. Daudzi nepievērš uzmanību tādām trombozes pazīmēm, kā retas sāpes, smaguma sajūta vai nepatīkama sajūta kāju muskuļos. Bet nenopietna attieksme pret savu veselību var novest pie nelāgām sekām.

 

Diemžel, bieži vien nav iespējams laicīgi konstatēt kāju asinsvadu trombozi, jo minētajam trombozes veidam gandrīz nav simptomu, tādēļ tas ir ļoti bīstams. Taču, ja āda maina krāsu, un vietā, kurā atrodas asins sabiezējums, rodas pietūkums, tas liecina par asinsvadu slimību. Trombs var izveidoties ļoti dažādās vietās, tādēļ pietūkt var gan apakšstilbs, gan potīte, gan augšstilbs. Dažreiz pietūkst visa kāja. Kad apakšējo ekstremitāšu tromboze progresē, tās simptomi izpaužas daudz izteiktāk. Parādās asas sāpes un pastiprinās smaguma sajūta kājās. Pietūkums un sāpes kājās var liecināt arī par citām slimībām. Dažreiz rodas asa tromboze un cilvēks, kas vakar kustējās pilnīgi normāli, šodien tūsku dēļ nevar piecelties no gultas.

 

Dziļo vēnu trombozes veiksmīgai ārstēšanai nepieciešama slimības savlaicīga diagnosticēšana. Mūsdienās vēnu stāvokli var pārbaudīt ar ultrasonogrāfijas palīdzību. Ja jums ir radušās problēmas ar kājām, parādījusies vēnu varikoze, būtu ieteicams vērsties pie speciālista.

 

Latgales medicīniskajā centrā strādā pieredzējušais ķirurgs Vladimirs Sorokins, kurš specializējas fleboloģijā, nodarbojas ar kāju asinsvadu slimību diagnosticēšanu, sniedz noderīgas rekomendācijas un nepieciešamības gadījumā nosaka ārstēšanos.

 

Lai noteiktu pareizu ārstēšanās veidu, nepieciešams noteikt diagnozi un jāizpēta tromba parametri – tā izmērs, atrašanās vieta un atraušanās iespējas. Ja ultrasonogrāfijas laikā ārsts dziļajās vēnās konstatē trombu, viņš turpmākajai ārstēšanai var nosūtīt pacientu uz slimnīcu. Nav ieteicams atteikties no hospitalizācijas vai atlikt to uz vēlāku laiku – trombs jebkurā brīdī var atrauties. Ja jums pietūkst kājas, ja parādās smaguma sajūta apakšējās ekstremitātēs, asas sāpes, ādas krāsa kļūst zilgana, ir paaugstināta ķermeņa temperatūra un drudzis, nekavējoties vērsieties pie ārsta.

 

Turklāt, ir vērts atcerēties, ka problēmas risku palielina:

 

• Smēķēšana.

• Traumas veicina akūtas trombozes attīstību. Tas noved pie tā, ka asinsvadu siena tiek sairdināta un aktivizējas hemostāzes process. Kā rezultātā veidojas trombi.

• Liekais svars.

• Grūtniecība veicina iegurņa vēnu saspiešanu, un pat dažreiz – apakšējas dobās vēnas. Tas noved pie palielināta asinsvadu spiedienu vēnās, kas atrodas zemāk.

• Piedzimšanas laikā auglis pārvietojas pa dzemdību kanālu un tam ir daudz iespēju saspiest iegurņa vēnas.

• Ļoti augsts vēnu aizsprostošanās risks ir pēc ķeizargrieziena.

• Infekcijas vīriešiem izraisa asinsvadu bloķēšanu. Tas ir saistīts ar recēšanas faktoru aktivizēšanu reaģējot uz asinsvadu sienu bojāšanu.

• Ilglaicīgi braucieni un lidojumi.

• Cienījams vecums.

• Medikamentu lietošana, kas paaugstina asins recēšanu.

• Locītavu un vēdera operācijas. Venozās trombozes augstais izplatības risks saistīts ar to, ka arvien vairāk operācijās izmanto vispārējo anestēziju pieaugošo operāciju skaits vecāka gadagājuma cilvēku vidū, kuri slimo ar smagām blakus slimībām.

• Kaulu lūzumi.

• Onkoloģiskas slimības.

• Asinsvadu trombozi veicina gultas režīms ( ilgāku laika periodu). Iemesls - trūkst muskuļu kontrakcijas, asins plūsma palēnināšanās .

• Saslimst arī veseli cilvēki, ja viņi sēž vai stāv ilgāku laiku (ceļojot ar automašīnu, strādājot pie datora).

 

Ķirurga Vladimira Sorokina rekomendācijas:

 

• Regulāri ārstu speciālistu apmeklējumi jums palīdzēs atklāt trombozi un sākt drīzu un efektīvu ārstēšanu.

• Želejas, krēmi, ziedes, kas pieejami aptiekās, uzlabo venozo asinsriti un mazina nogurumu un smaguma sajūtu kājās. Bet šīs metodes ir labas, tikai kā palīglīdzekļi, tie rada īslaicīgu atvieglojumu, bet neatrisina problēmu.

• Efektīvas metodes ir elastīga kompresijas, kas tiek nozīmētas ilgtermiņā. Elastīgās zeķes iedarbojas uz apakšējo ekstremitāšu vēnu virspusi uzlabojot asinsriti dziļajās vēnās.

• Ja ir sēdošs darbs biežāk jāstaigā, vismaz biroja telpās ik pēc 15-20 minūtēm.

Ejot gulēt - novietojiet spilvenu zem savām kājām, lai tās atrastos paaugstinātā stāvoklī un nebūtu pietūkuma.

• Veiciet speciālus vingrinājumus un ieturiet diētu. Nebaidieties mainīt savu dzīvesveidu! Tas sniegs labumu ne tikai vēnām, bet arī visam organismam.

 

Flebologa konsultācija maksā 35 EUR.

 

Latgales medicīnas centrā flebologa konsultācija ietver:

 

• Apakšējo ekstremitāšu vēnu un artēriju dopleragrāfija;

• Flebologa konsultācija, ārstēšanas plāna sastādīšana un eksperta ieteikumi;

• Flebologa slēdziens;

• Kompresijas produktu izvēles palīdzība.

 

Pierakstīties pie Vladimira Sorokina var Latgales medicīnas centrā (Rīgas ielā 20, Daugavpilī), vai zvanot pa tālruni 25251010.

 

Būsim priecīgi palīdzēt Jums ātri, efektīvi un konfidenciāli!

0
Autors:"Sejčas"

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti