Pieminekli Latvijas 100-gadei cels visa valsts 0

Otrdiena, 05 apr 2016, 14:58 Versija drukāšanai


Lai Daugavpilī uzceltu pieminekli, veltītu Latvijas valsts dibināšanas 100-gadei, būs nepieciešama visas Latvijas palīdzība. Kā izskatīsies monuments, kura projekts jau tika atzīts par ambiciozu, noskaidroja Dautkom TV.


Ideja par pieminekļa celšanu, veltītu Latvijas valsts izveides 100-gadei, var sasniegt visas Latvijas mērogu. Pie šāda secinājuma nonāca konkursa komisija pēc tikšanās ar triju metu autoriem, kuri tika atzīti par labākajiem.

 

Projekts ar nosaukumu “Saules”, kura autori ir skulptors Ojārs Feldbergs, mākslinieks Jānis Mitrevics un arhitekts Sergejs Ņikiforovs, jau tiek dēvēts par ambiciozu. Autori piedāvā uzcelt īstu kompleksu – ne tikai pieminekli saules lodes veidā, bet arī izveidot muzeju, veltītu četru novadu vēsturei, ka arī labiekārtot bērnu laukumu. Projekta realizēšanai nepieciešams vākt līdzekļus visas Latvijā. Tomēr autori pat nevēlas pieļaut domu, ka projekts nav dzīvotspējīgs.

 

Dalībai metu konkursā tika iesniegti 9 projekti. Sākotnēji iesniegtos metus nodeva sabiedriskajai apspriešanai, kura beidzās 3. februārī. Visus metus izvērtēja eksperts - tēlnieks Gļebs Panteļejevs. Pēc komisijas lēmuma, pirmā vieta nevienam netika piešķirta. Otro vietu ieguva jau minētais projekts “Saules”, par kuru autori saņēma naudas atlīdzību - pusotra tūkstoša eiro apmērā. Trešo vietu dalīja skulptora Kristapa Gulbja mets “Jāņuguns” un skulptora Ivo Folkmaņa mets “Akmens”. Par metiem autori ieguva 1 000 eiro. Skulptors Kristaps Gulbis uzskata, ka pieminekli, veltītu Latvijas valsts izveides 100-gadei, jārotā Jāņu vainagam, bet perimetrā jāuzceļ siena ar personu vārdiem, kuri devuši sniegumu Latvijas tapšanā un cildināšanā. Kā atzina skulptors, viņam ļoti gribētos piedalīties pieminekļa celšanas darbos, pat ja arī neizdosies – viņš priecājas, ka sabiedrība izrādīja šādu iniciatīvu.

 

Pirmajā trijniekā ierindojās arī Daugavpils skulptors Ivo Folkmanis ar piedāvājumu uzcelt pieminekli akmens veidolā, no kura iztek avots. Kā pastāstīja skulptors, neliela formāta keramiskā skulptūras skice viņam radusies jau 10 gadus atpakaļ. Bet, uzzinot par šo konkursu, viņš veica papildinājumus savai senajai idejai.

 

Konkursa komisija pieļauj, ka metus, kuri ieguva trešo vietu, nākotnē varēs izmantot nelielu pieminekļu celšanā.

 

Sakarā ar to, ka pieminekļa celšana prasa lielus līdzekļus un laiku, komisija pieļauj, ka saule vēl nemirdzēs virs Daugavpils Latvijas 100gades svētkos. Tomēr, jubilejas svinēšanas pasākumi notiks piecus gadus – šādos termiņos, ar Latvijas iedzīvotāju atbalstu, var pagūt.

0
Autors:Grani.lv
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti