Pret ērču encefalītu nav zāļu, bet ir vakcīna 0

Trešdiena, 06 apr 2016, 10:41 Versija drukāšanai

Pret ērču encefalītu nav zāļu, bet ir vakcīna
Par ērcēm un ērču encefalītu parasti sāk domāt vasarā, tomēr ziema ir vispiemērotākais laiks vakcinācijai pret ērču encefalītu, jo šajā laikā ērces vēl guļ.


Latvijā ērces parasti mostas marta beigās, gaisa temperatūrai sasniedzot 5 grādus.

 

Vislielākā iespēja Latvijā sastapties ar ērci ir jauktu koku mežos un krūmājos, tomēr paradoksālā kārtā zināmi daudzi gadījumi, kad ērce cilvēkam ir piesūkusies pilsētas parkā, mājas dārzā, ērces pārnēsā mājdzīvnieki.

 

Personām, kas pēc ērces koduma inficējušās ar ērču encefalīta vīrusu, vienas līdz triju nedēļu laikā var novērot gripai līdzīgus simptomus (paaugstinātu temperatūru, galvassāpes un sāpes ķermenī), kas saglabājas apmēram vienu nedēļu.

 

Pēc tam seko izveseļošanās, vai arī vīruss izplatās smadzenēs un smadzeņu apvalkos. Šādos gadījumos novēro augstu temperatūru, stipras galvassāpes, sprandas stīvumu, vemšanu, reiboņus un smagu vispārējo stāvokli.

 

Jau pie pirmajiem slimības simptomiem nekavējoties jāgriežas pie ārsta. Ērču encefalīta diagnozi apstiprina ar specifisko antivielu noteikšanu asinīs un spinālā šķidrumā. Lumbālpunkcija sniedz informāciju par iekaisumu centrālajā nervu sistēmā, bet asinsanalīze – par leikocītu daudzumu un eritrocītu nosēšanās ātrumu. Savukārt datortomogrāfijas un magnētiskās rezonanses veikšana palīdz noteikt vīrusu smadzenēs.

 

Ērču encefalītam nav specifisku ārstēšanas metožu (antibiotikas šajā gadījumā nepalīdz). Ērču encefalītu pārslimojušie parasti iegūst imunitāti visai dzīvei.

 

Lai izsargātos no ērču encefalīta, būtiskākais profilakses pasākums ir savlaicīga vakcinācija. Sākumā jums jāgriežas pie terapeita vai ģimenes ārsta, kurš izvērtēs jūsu veselības stāvokli un ieteiks vakcinācijas shēmu.

 

Ilggadējā pieredze cīņā ar ērču encefalītu liecina, ka mūsdienu vakcīnas ir nekaitīgas, tās der gandrīz visiem, izņemot pacientus ar dažām hroniskām slimībām. Pēc konsultācijas ārsts iesaka veikt vakcināciju vai brīdina, ka tas nav ieteicams. Svarīgi vakcinēties, kamēr ērces vēl nav aktīvas, jo pēc pirmās potes personai nav ieteicams kontaktēties ar inficētām ērcēm.

 

Lai nodrošinātu vakcīnas efektivitāti, jāievēro atbilstīgs potēšanas grafiks – tiek piedāvātas trīs potes. Otra injekcijas deva jāievada pēc 1–3 mēnešiem, trešā – pēc 5–12 mēnešiem.

 

Imunitāte pret ērču encefalītu rodas, kad pēc otrās potes pagājušas divas nedēļas, un saglabājas vismaz trīs gadus. Turpmākās potes atkārto pēc 3–5 gadiem. Nedaudz atšķirīga ir tā sauktā ātrās vakcinācijas shēma. Tā ļauj ar divām potēm divu nedēļu laikā nodrošināt aizsardzību pret ērču encefalītu uz vienu gadu.

 

Bērnus mūsu valstī vakcinē no 1 gada vecuma.

 

Vakcināciju pret ērču encefalītu var veikt Latgales medicīnas centrā Daugavpilī, Rīgas ielā 20. Iepriekš jāpierakstās pa tālr. 25251010.

 

Līdz 31.maijam viena vakcīna maksā 31€

Ērces noņemšana maksā 5€

 

• Ērces visaktīvākās ir pavasarī un vasarā.

 

• Ērču encefalīta problēma ir aktuāla arī pilsētniekiem – 80% inficējušos dzīvo pilsēta.

 

• Ērču encefalīts ir smaga un bīstama slimība, kas var novest pie invaliditātes. Ērču encefalīts ir viena no nervu sistēmas infekcijām, ko izsauc vīruss, kuru pārnēsājusi ērce.

 

• Laiks, kāds paiet no ērces piesūkšanās brīža līdz slimības izpausmei, vidēji ir 10–14 dienas. Reizēm inkubācijas periods var būt tikai divas dienas, retāk – līdz 30 dienām. Slimība parasti sākas akūti, ar paaugstinātu temperatūru (līdz 38-39 grādiem), nespēku, galvassāpēm, reiboni.

 

• Visdrošākais veids, kā pasargāt sevi no ērču encefalīta, ir vakcinēties.

 

0
Autors:Grani.lv
Foto:DELFI

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti