Dāvā savai ādai veselību! 0

Ceturtdiena, 14 apr 2016, 11:51 Versija drukāšanai

Dāvā savai ādai veselību!
Dzimumzīmes, kārpas, tauku dziedzeri... Grūti noticēt, taču šie šķietami nekaitīgi kosmētiskie defekti bieži vien ir saistīti ar nepatīkamām onkoloģiskām patoloģijām.


Dzimumzīmes ir dažāda veida veidojumi uz ādas, kas daudziem cilvēkiem ir no dzimšanas. Dzīves gaitā tās var palielināties, rodas arī jaunas dzimumzīmes. Šie procesi ir jākontrolē. Melanomu – ādas vēzi – ir grūti noteikt, neprofesionālam tā šķiet parasta dzimumzīme. Melanoma var veidoties gan no jau esošas dzimumzīmes, gan kā jauns veidojums. Tā sākumā izskatās vienkārši pēc brūna, plakana veidojuma, bet vēlāk tā var sākt augt arī uz augšu. Ādas vēzis ir viegli ārstējams agrīnajā stadijā, tādēļ dzimumzīmes savlaicīgi jāpārbauda – jānosaka dzimumzīmes robežas, audu struktūra (vai veidojums ir labdabīgs vai ļaundabīgs) un veidojuma dziļums. Ādas pārbaudes palīdz noteikt vēzi agrīnajā stadijā, kas palielina izredzes atveseļoties.

 

Dzimumzīme vai ādas vēzis?

 

Veidojumi uz ādas mēdz būt 1) labdabīgi (ateromas; hemangiomas; lipomas; papilomas; dzimumzīmes; neirofibromas), 2) ļaundabīgi (bazalioma, melanoma, sarkoma, liposarkoma), 3) starpstadija starp labdabīgiem un ļaundabīgiem (vecuma keratomas, pigmentu kserodermas, Bovena dermatoze, ādas rags).

 

Labdabīgi veidojumi parasti aug ļoti lēni. Pēc struktūras tie ir līdzīgi audiem, no kuriem ir cēlušies. Parasti šos veidojumus ārstē ar ķirurģisku iejaukšanos, recidīvi gadās ļoti reti.

 

Ļaundabīgi ādas veidojumi ātri palielinās, iekļūst blakusesošos audos, veidojas metastāzes, veidojumos esošās šūnas vairs nepilda savas funkcijas. Ļaundabīgi veidojumi ir grūti ārstējami, pat pēc ķirurģiskās iejaukšanās bieži vien gadās recidīvi.

 

Starpgrupā iedala patoloģisko šūnu stāvokli, šīs šūnas bieži vien kļūst ļaundabīgas.

 

Pārbaudīt veidojumu un saņemt onkologa Vladimira Sorokina konsultāciju var Latgales medicīnas centrā (Daugavpils, Rīgas iela 20). Pierakstīšanās pa tālr. 25251010. Konsultācija maksā 18 EUR.

 

Mūsu rīcībā ir arī mūsdienīgs procedūru kabinets, kurā tiek veiktas ķirurģiskās manipulācijas.

 

Rētas

 

Pēc plastiskā ķirurga Nonnas Tomiševas domām, rēta ir kosmētiskais trūkums, kuru mūsdienās var novērst vai vismaz samazināt.

 

Rētas var būt:

 

• Normotrofiskas

• Hipertrofiskas

• Keloīdas

• Atrofiskas

 

Normotrofiskās rētas - Normotrofiskās normālās rētas atrodas vienā līmenī ar ādu, neizraisot tās deformāciju. To krāsa un elastība atbilst vesela ādas seguma parametriem.

 

Atrofiskas rētas. Šīs rētas ir zem apkārtējās ādas līmeņa, rētaudi ir plāni. Bieži ir pigmentētas, sārtas. Atrofiskās rētas parasti veidojas pēc pinnēm, vējbakām, bieži vien tās veidojas uz pieres, uz deniņiem. Viens no šādu rētu paveidiem ir strijas.

 

Hipertrofiskas rētas. Šādas rētas vairāk raksturīgas jauniem cilvēkiem, veidojas pēc apdeguma, dažādu smagu trauma rezultātā, nekvalificētas mediciniskās palīdzības rezultātā. Rētu veidošanos var ietekmēt ģenētiskā pārmantotība. Šīs rētas parasti ir sārtas, biezas, virs ādas līmeņa, var niezēt vai sāpēt, taču lielumā nepārsniedz sākotnējās brūces robežas.

 

Keloīdas rētas. Keloīdi var rasties jebkurā vecumā, keloīdrētu veidošanās parasti ir ģenētiski pārmantota, to veidošanos ietekmē problēmas ar imunitāti un citi faktori. Tie ir biezi, noapaļoti, neregulāras formas rētaudu mezgli, kas pārsniedz sākotnējās rētas robežas. Salīdzinājumā ar apkārtējiem audiem tie bieži izskatās sārti vai tumšāki. Keloīdas rētām raksturīga nieze.

 

Diemžēl, mūsdienās keloīdas rētas sastopamas arvien biežāk. Pacientu skaits pieaug, jo cilvēki aizraujas ar pirsingu, caurdur ne tikai ausis, bet arī degunu u.tt. Dažos gadījumos pēc auss caurduršanas veidojas keloīdi, kuru diametrs ir 2-3 cm. Šādas rētas noteikti jāārstē, jāgriežas pie speciālista.

 

Rētas ir nopietna estētiskā problēma, kas jākoriģē, izmantojot mūsdienīgas metodes.

 

Plastiskā ķirurģe Nonna Tomiševa sniegs Jums konsultāciju un piedāvās individuālo ārstēšanas veidu. Viņas spēkos ir padarīt vecu rētu ne tik pamanāmu.

 

Nonna Tomiševa pieņem pacientus Latgales medicīnas centrā Daugavpilī, Rīgas ielā 20. Konsultācijas maksa – 20 eiro. Pierakstīties var pa tālr. 25251010.

 

Būsim priecīgi palīdzēt Jums ātri, efektīvi un konfidenciāli!

0
Autors:Grani.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti