Kārlis Šadurskis pastāstīja par izglītības reformu 0

Piektdiena, 26 aug 2016, 07:00 Versija drukāšanai

Kārlis Šadurskis pastāstīja par izglītības reformu
Nedēļu pirms mācību gada sākuma Latvijas Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis apmeklēja Daugavpili. Seminārā, kas notika Daugavpils būvniecības tehnikumā, piedaloties pilsētas vadībai un Latgales reģiona mācību iestāžu pārstāvjiem, sarunas galvenokārt bija par izglītības sistēmas reformu, izmaiņām mācību procesa organizācijā un uzturēšanā, apmācības kvalitātes novērtēšanu, izglītības iestāžu valsts finansējumu, Eiropas Savienības struktūrfondu pieejamību.


Viena no vairāk apspriežamajām tēmām bija pedagogu darba samaksas jaunais modelis, kas rada daudz jautājumu. Dažiem no tiem savas uzstāšanās laikā uzmanību pievērsa Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis.

 

Skolotāju alga palielinās līdz 680 eiro, ņemot vērā slodzes palielināšanos no 21 līdz 30 stundām nedēļā. Pie tam valsts praktiski nepalielina finansējumu skolām, un tas gulstas uz pašvaldības pleciem. Lāčplēša kungs tāpat bija nesaprašanā par pedagogu algu starpību: Daugavpilī un Latgalē kopumā tā ir divas – trīs reizes mazāka nekā Rīgas vai Pierīgas kolēģiem. Bez tam Daugavpils skolotāji gatavo konkurētspējīgus, valodas zinošus absolventus. Pēdējie ministrijas dati vieš cerību uz pozitīvu situācijas risinājumu.

 

Atalgojuma jautājums tika apspriesta arī personīgas tikšanās laikā ar ministru. Runa bija par sporta treneru un profesionālo skolu pasniedzēju algām. Pēc ministra vārdiem viņi arī saņems vairāk, bet no 2017.gada 1.janvāra.

 

Sportu valstī pārvalda Izglītības un zinātnes ministrija, tāpēc puses apsprieda arī jautājumu par sporta bāžu attīstību Daugavpilī, piemēram kartodroma renovāciju, vieglatlētikas manēžas celtniecību.

 

2009.gadā atvērtais Olimpiskais centrs kļuva par pēdējo projektu, kas tika īstenots finansiāli piedaloties valstij. Ka atzīmēja Kārlis Šadurskis, finansu resursi ir Nacionālajai sporta padomei, tomēr viņš no savas puses atbalstīs sporta attīstību Daugavpilī.

 

Aktualitāšu sarakstā ir arī jautājums par Kompetences centra statusa piešķiršanu Daugavpils dizaina un mākslas skolai “Saules skola”. Tas ir obligāts nosacījums, lai iegūtu Eiropas naudu celtniecības projekta realizācijai. Bez tam jaunais statuss nostāda iestādi augstākā līmenī reģionālā. Ministra kungs šādu ieceri atbalsta.

 

Vizītes Daugavpilī laikā ministrs pirmo reizi apmeklēja Daugavpils Universitātes Dabaszinātņu un inženierzinātņu laboratoriju korpusu.

0
Autors:www.daugavpils.lv
Foto:daugavpils.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti