Naujenes novadpētniecības muzeja 2017. gada piedāvājums 0

Otrdiena, 31 jan 2017, 12:22 Versija drukāšanai

Naujenes novadpētniecības muzeja 2017. gada piedāvājums
Tuvojoties tūrisma sezonai Naujenes Novadpētniecības muzejs piedāvās apmeklētājiem jaunu ekspozīciju, izstādes, pasākumus un lielisku iespēju izzināt novada vēsturi, etnogrāfiju, dabu, iepazīt izcilus novada māksliniekus, līdzdarboties radošajās darbnīcās, iesaistīties Lielā Augšdaugavas musturdeķa veidošanā, Tautas atmiņu lādes piepildīšanā vai vienkārši atpūsties kopā ar ģimeni, draugiem vai darba kolektīvu.


IESPĒJA MUZEJU IEPAZĪT BEZ MAKSAS


Šogad ir radīta iespēja jebkuram interesentam iepazīt muzeju bez maksas. Gada garumā tiks organizētas dažādas akcijas un pasākumi: katra mēneša pēdējā ceturtdienā no 1. oktobra līdz 30.aprīlim Naujenes Novadpētniecības muzeja ekspozīcijas Skolas ielā 1, Naujenē ir apskatāmas bez maksas. Muzejs gaidīs apmeklētājus 23.februārī, 30.martā, 27.aprīlī, 25.oktobrī, 29.novembrī un 27.decembrī. Savukārt šī gada 20. maijā muzejā norisināsies Starptautiskā akcija „Muzeju nakts”, kurā bez maksas būs pieejamas ne tikai ekspozīcijas un izstādes, bet arī dažādas radošās darbnīcas.

 

TĒLNIECES VALENTĪNAS ZEILES JUBILEJAS GADS


Uzmanības centrā 2017. gadā būs izcilās novadnieces Valentīnas Zeiles radošā dzīves gājuma atspoguļojums, jo tēlniecei apritēs 80 gadi. Gada laikā apmeklētājiem tiks piedāvāti dažādi pasākumi, lai tuvāk iepazītu daudzšķautņaino un unikālo personību. Jau kopš 30. janvāra muzeja mājas lapā ir pieejama jauna sadaļa par Valentīnu Zeili [http://naujenesmuzejs.lv/telniece-valentina-zeile], kura tiks papildināta ar jaunu informāciju par mākslinieces biogrāfiju un radošo darbību, lai jebkuram interesentam būtu iespēja iepazīt mākslinieces devumu un ieguldījumu Latvijas un Francijas mākslas attīstībā.

 

2016. gadā Valentīnas Zeiles kolekcija tika papildināta ar 52 skulptūrām. Daļa no tām būs skatāma jau no 1. februāra atklātajā mākslas priekšmetu krājumā „Valentīnas Zeiles darbnīca”. Ar jauniem eksponātiem tiks papildināta arī pastāvīgā mākslas ekspozīcija „Latgales parīziete Valentīna Zeile”.

 

No 1. februāra līdz 30.decembrim būs skatāma tematiskā V.Zeiles darbu izstāde no muzeja krājuma “Saruna”. Izstādē būs apskatāms reliģiskai tēmai veltītais skulptūru cikls „Veltījums Kristus dzīvei”. V. Zeiles jubilejas priekšvakarā, maija mēnesī, Naujenes tautas bibliotēkā būs skatāma ceļojošā izstāde „Āfrika manā sirdī”, kurā varēs uzzināt par mākslinieces liktenīgo ceļojumu uz Āfriku, kura laikā Valentīna Zeile atrada savas otrās mājas – Parīzi. Pēc ceļojuma tapa šai valstij veltīts skulptūru cikls un ceļojuma apraksts. Tēlnieces Valentīnas Zeiles dzimšanas dienā – 13. maijā apmeklētājiem tiks atvērta jubilejas izstāde “Lidojums”, kurā būs apskatāmas līdz šim neeksponētās skulptūras mālā un pasteļi.

 

Lai iepazītu mālu kā materiālu, kuru Valentīna Zeile izmanto skulptūru veidošanai, bērniem un pieaugušajiem tiks piedāvātas muzejpedagoģiskās nodarbības, kuru laikā muzeja radošo darbnīcu telpā, darbojoties ar mālu varēs apgūt sīkplastikas pamatus. Noskatoties filmu par Valentīnu Zeili varēs uzzināt skulptūras tapšanas procesu. Muzeja apmeklētājiem tiks piedāvāta pilnīgi jauna muzejpedagoģiskā nodarbība „Likteņzīmes”, kuras laika varēs iepazīt, veidot, krāsot latviešu rakstu zīmes.

 

JAUNA ETNOGRĀFIJAS EKSPOZĪCIJA UN IZSTĀDES


Bez mākslas izstādēm apmeklētājiem tiks piedāvāta jauna etnogrāfijas ekspozīcija un izstādes. Jau no 6. februāra sāks darboties izstāde no muzeja krājuma “Ivanovu dzimtas stāsts”, kurā varēs iepazīt vecticībnieku sadzīves un kulta priekšmetus, kuri kādreiz piederējuši Jevdokijjai Ivanovai, bet pateicoties mazmeitu Everitas Ivanovas un Žanetes Žimantes dāvinājumam nonākuši muzeja krājumā. No 19.aprīļa durvis vērs jauna etnogrāfijas ekspozīcija “Skovorda, ližeika, kačerāgs i citi štrumenti” [Skolas ielā 1, Naujenē], kurā varēs apskatīt ar ēdiena pagatavošanu saistītus etnogrāfiskus priekšmetus. No 28. aprīļa ekspozīcijas „Slutišķu vecticībnieku lauku sēta” apmeklētājus uzrunās ogļu gludekļu izstāde no muzeja krājuma. Savukārt Naujenes pagasta svētku laikā 28.maijā muzejā, [Skolas ielā 1], tiks atklāta vecticībnieku dzimtām veltīta izstāde, kurā varēs iepazīt ievērojamu Daugavpils novada vecticībnieku dzimtu stāstus un vecticībnieku sadzīves priekšmetus.

 

BŪS SKATĀMAS IEPRIEKŠĒJOS GADOS ATKLĀTĀS EKSPOZĪCIJAS UN IZSTĀDES


Muzeja pamatēka Skolas ielā 1 apmeklētājus gaidīs jau iemīļotās pastāvīgās ekspozīcijas „Poļu kultūras mantojums Daugavpils novadā” , „Turīga zemnieka istaba”, kā arī Latgales reģiona modernākā dabas ekspozīciju „SirdsDaugava”, kur varēs izmēģināt interaktīvās spēles un iepazīt īpaši aizsargājamā ainavu apvidus „Augšdaugava” un dabas parka „Daugavas loki” dzīvās dabas pasauli. Būs apskatāma izstāde „Durvis pagātnē: padomju laika šarms”, kurā ir aplūkojams improvizēts 50. – 60. – to gadu stilā veidots interjers, kas aicina iejusties padomju atmosfērā. Apmeklētājus uzrunās Art Deco stila mēbeles, dažādi sadzīves priekšmeti, tā laika mūzika un fotogrāfijas.

 

Savukārt Slutišķos ekspozīcijā „Slutišķu vecticībnieku lauku sēta”, būs skatāms Dienvidlatgales vecticībnieku lauku sētas iekārtojums. Apmeklētāji varēs iepazīt 2 ekspozīcijas daļas: „Vecticībnieku dzīvojamo māju” un 20. gs. 1.puses zemkopības darbarīku kolekciju „Zirgvilkmes darbarīki Daugavpils novadā”.

 

EKSPOZĪCIJĀ “SLUTIŠĶU VECTICĪBNIEKU LAUKU SĒTA” TŪRISMA SEZONA SĀKSIES AGRĀK


Šogad ekspozīcija “Slutišķu vecticībnieku lauku sēta” apmeklētājiem tiks atvērta agrāk nekā pagājušo gadu – jau 19. aprīlī. Uz vietas varēs saņemt gida pakalpojumus latviešu un krievu valodā. Apmeklētājiem būs pieejama vecticībnieku kulinārā mantojuma degustācija un iespēja izmantot „Slutišķu vecticībnieku lauku sētas” teritorijā esošās, kā arī muzeja telpas fotografēšanai un filmēšanai.

 

SENĀS MISAS MEISTARDARBNĪCA „SLUTIŠĶU VECTICĪBNIEKU LAUKU SĒTĀ”


Apmeklētājiem iepriekš piesakoties būs pieejama jauna radošā darbnīca. Mazs ģimenes uzņēmums, sadarbojoties ar muzeju, vada meistardarbnīcas senajā alus pagatavošanas arodā. Izmantojot koka traukus un seno recepti, var vērot kā top bezalkoholiskais misas dzēriens. 50 min. garas ekskursijas laikā būs iespējams uzzināt, no kā sastāv misas dzēriens, kāds bijis tā pagatavošanas process – iespēja pašiem pielikt roku iejavošanā, salmu filtra veidošanā un misas tecināšanā, uzklausīt tradīcijas un paražas, kas tika ievērotas tecinot misu un vēlāk brūvējot alu.

 

MUZEJU NAKTS AKCIJA


Sestdien, 20. maijā muzejs iesaistīsies starptautiskajā akcijā „Muzeju nakts”, kura norisināsies gan pamatekspozīcijās Skolas ielā 1, Naujenē, gan ekspozīcijā „Slutišķu vecticībnieku lauku sēta”. Akcijas moto šogad ir koncentrēts Eduarda Veidenbauma dzejas rindā: “Laiks ātrāki steidzas kā vilciena rats”, ko iespējams interpretēt gan ļoti konkrēti, gan metaforiski. Sekojot vadmotīvam Naujenes muzejs piedāvās apmeklētājiem interesantu un daudzveidīgu pasākuma programmu ar jaunām izstādēm un radošajām darbnīcām. Muzeju nakts laikā ekspozīcijas Skolas ielā 1, Naujenē būs atvērtas apmeklētājiem no plkst. 15:00 līdz plkst. 24:00, bet Slutišķos no plkst. 16:00 līdz plkst. 21:00.

 

TURPINĀSIES TAUTAS ATMIŅU LĀDES PIEPILDĪŠANA AR DZIMTU STĀSTIEM


2017. gadā muzejs aicina savus apmeklētājus turpināt piepildīt „Tautas atmiņu lādi” ar fotostāstiem un atmiņām par savu dzimtu, apdzīvotās vietas vēsturi, dažādiem notikumiem, ievērojamiem cilvēkiem. Atmiņas var būt datorrakstā vai rokrakstā. Rakstot stāstu jānorāda vārds, uzvārds, vecums, kontakttālrunis. Atmiņas var būt dažādas. Atmiņu lādē vietas pietiks visām – gan tām, kurās cilvēki atminas kā bērnībā Daugavpils novada Naujenes pagasta Lociku ciemā kopā ar Buļu puišiem braukuši ar pašdarinātām ragavām no Mutuļu kalna, gan tām, kā Daugavpils novada Višķu pagastā tika izveidots pirmais sovhoztehnikums Latvijā… Atmiņas vēlams ilustrēt ar fotogrāfijām.

 

ĪPAŠS PIEDĀVĀJUMS 1-9. KLASES SKOLĒNU GRUPĀM „MĀCIES, ZINI UN DARI!”


Mācību gada noslēgumā muzejs ir sagatavojis īpašu piedāvājumu 1-9. klases skolēnu grupām „Mācies, zini un dari!” Programmas ietvaros tiek piedāvāta izzinoša ekskursija par Daugavpils novada vēsturi un divas radošās darbnīcas, kur skolēni var darboties praktiski un attīstīt savas prasmes. Nodarbība “Pankūku darbnīca” iepazīstina ar pankūku receptūrām un mīklas pagatavošanu, katrs dalībnieks darbojas patstāvīgi – iesaistās mīklas sagatavošanas procesā un veido praktiskās iemaņas izcepot pankūku uz lauku krāsns. Savukārt radošajā darbnīcā “Latgales māla burvība”, izmantojot ekoloģisko dabas produktu – brūno mālu, kopā ar muzejpedagogu tiek apgūtas māla sagatavošanas un veidošanas prasmes.

 

DARBA LAIKS


Muzeja pamatekspozīcijas Skolas ielā 1 sezonas laikā no 1.maija līdz 30.septembrim darba dienās atvērtas apmeklētājiem no plkst.8.00 līdz plkst. 17.00, bet sestdienās no plkst.10.00 līdz plkst.17.00.

 

Ekspozīcija „Slutišķu vecticībnieku lauku sēta” tūrisma sezonas laikā ir atvērta apmeklētājiem no trešdienas līdz svētdienai no plkst. 10:00 – 19:00.

 

Apmeklētājus 2017. gadā sagaida dažādi interesanti jaunumi, kuri domāti ne tikai bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem,bet arī ģimenēm, kāzu viesiem, tūristu grupām korporatīvo pasākumu dalībniekiem u.c., kuri vēlas saturīgi un interesanti pavadīt savu laiku. Būsiet mīļi gaidīti.

 

UZZINIET VAIRĀK: www.naujenesmuzejs.lv

0

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti