Biznesa inkubators palīdz uzsākt uzņēmējdarbību 0

Sestdiena, 25 feb 2017, 09:00 Versija drukāšanai

Biznesa inkubators palīdz uzsākt uzņēmējdarbību
Biznesa inkubators – šo vārdu savienojumu dzirdam aizvien biežāk. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Rēzeknes biznesa inkubators, kas atklāts šā gada 13. janvārī, ir viens no 15 jauno uzņēmēju atbalsta punktiem Latvijā.


Vecākās un vidējās paaudzes cilvēkiem jēdziens „inkubators” asociējas ar cāļu perēšanu, novietojot olas siltumā un mazo putnēnu attīstībai labvēlīgā vidē. Savukārt biznesa inkubatora uzdevums ir radīt labvēlīgu vidi jaunu uzņēmumu veidošanai, palīdzēt biznesa ideju autoriem uzsākt savu biznesu un palīdzēt attīstīties un augt jaundibinātiem uzņēmumiem.

 

Lai rosinātu Ludzas un apkārtējo novadu uzņēmējus aktīvāk izmantot biznesa inkubatora pakalpojumus, aicinājām uz sarunu LIAA Rēzeknes biznesa inkubatora vadītāju Skaidrīti BALTACI.

 

Cik plaša ir Rēzeknes biznesa inkubatora darbības zona?

 

– Tā ir 11 pašvaldību teritorija Ziemeļaustrumlatgalē, tostarp arī Ludzas, Ciblas, Zilupes, Kārsavas novadi.

 

Biznesa inkubatora piedāvājumā ir pirmsinkubācijas un inkubācijas posms. Kā tie atšķiras? Kādu atbalstu katrā no šiem posmiem piedāvā biznesa inkubators?

 

– Pirmsinkubācijas atbalsts paredzēts biznesa ideju autoriem, kuriem ir doma par kāda produkta radīšanu vai pakalpojuma sniegšanu, bet nav īsti skaidrs, kā to labāk darīt, kā uzsākt uzņēmējdarbību. Mēs kopīgi izvērtējam biznesa ideju, konsultējam topošo uzņēmēju, kā uzrakstīt biznesa plānu, palīdzam pašam izprast, cik dzīvotspējīga ir šī biznesa ideja un kā to veiksmīgāk īstenot. Pirmsinkubācijas periods var ilgt 6 mēnešus. Šajā laikā ir iespēja piedalīties uzņēmējdarbības apmācībās, semināros un citus biznesa inkubatora pakalpojumos, kā arī izmantot biznesa inkubatora koprades jeb atvērta tipa biroja telpas Rēzeknē. Pirmsinkubācijas posma pakalpojumi topošajam uzņēmējam ir bez maksas. Uzņemšana pirmsinkubācijas atbalstam notiek nepārtraukti, bet pirms pieteikuma sagatavošanas tomēr aicinām atnākt uz konsultāciju.

 

Inkubācijas atbalstam var pieteikties jau reģistrēti komersanti – individuālie komersanti, SIA, AS, kas nav vecāki par trim gadiem. Inkubācijas posma atbalsts – līdz 4 gadiem, pie nosacījuma, ka komersants nodrošina attīstību un izaugsmi, turklāt katru gadu izvērtējot sasniegtos mērķus. Pirmsinkubācijas posms komersantam nav obligāts, jo ir daudzi uzņēmumi, kuri jau uzsākuši savu darbību, bet vēlas paplašināt ražošanu, ieviest jaunus pakalpojumus u.tml. Inkubācijas posmā bez ekspertu konsultācijām, apmācībām, mentoru atbalsta, komersantiem pieejams arī finansiāls atbalsts. Tas ir 50% līdzfinansējums pakalpojumiem, piemēram, mārketinga aktivitātēm, telpu nomai, grāmatvedības pakalpojumiem, specifiskiem pakalpojumiem (prototipa izstrāde, sertificēšana, patents u. tml.).

 

Šai periodā ir pieejams arī grantu līdzfinansējums.

 

– Jā, inkubatorā uzņemtajiem komersantiem ir pieejami divu veidu granti: līdz 10 tūkstošiem eiro otrajā darbības (reģistrācijas) gadā specifiskiem pakalpojumiem: paraugu testēšanai, ekspertu konsultācijām un tml., un grants līdz 5 tūkstošiem eiro no otrā inkubācijas gada aprīkojuma, iekārtu, materiālu, izejvielu iegādei. Pieteikumus grantu finansējumam vērtēs LIAA komisija. Atbalsta intensitāte ir 50% no attiecināmajām izmaksām, bet komersantam vispirms būs nepieciešams 100% priekšfinansēt pakalpojumu.

 

Kā var pieteikties inkubācijā?

 

Komersantam ir jāraksta pieteikums, sava biznesa ideja jāaizstāv konsultatīvajā komisijā. Pieteikumus komisija izskata reizi ceturksnī. Tuvākā notiks aprīļa sākumā.

 

Jāņem vērā, ka ir arī nozares, kas biznesa inkubatoru programmā netiek atbalstītas: zvejniecība un akvakultūra, lauksaimniecības produktu primārā ražošana (tas, ir – audzēšana, nevis produkcijas pārstrāde un pārtikas produktu ražošana), tirdzniecība, finanšu starpniecība, komercpakalpojumi (noma, kravu pārvadājumi, u.c.), azartspēles.

 

Vai ir kādi veiksmes stāsti, kur ar biznesa inkubatora līdzdarbību ir panākti labi rezultāti?

 

– Iepriekšējā periodā ar biznesa inkubatoru programmas atbalstu ir vairāki šādi veiksmes stāstīs – bērnu biezenīša „Rūdolfs” ražošana Jelgavā, bērnu skrejriteņu DIP DAP ražošana no bērza saplākšņa Kuldīgā, arī Rēzeknes uzņēmums “Gravtex” dekoratīvo koka paneļu un žogu ražošanu attīstījis ar biznesa inkubatora atbalstu.

 

Aicinām izmantot biznesa inkubatoros pieejamo atbalstu idejas un uzņēmējdarbības attīstībai! Rēzeknes biznesa inkubatorā Baznīcas ielā 19, Rēzeknē varat konsultēties par idejas attīstību, pieteikuma sagatavošanu un atbalsta saņemšanu. Pirms tam gan lūdzam piezvanīt, lai vienotos par piemērotāko laiku. Tālrunis 62401095.

0
Autors:ludza.lv
Foto:ludza.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti