Latgales izaugsmes veicināšanai plāno tērēt 52 miljonus eiro 0

Trešdiena, 18 mar 2015, 14:47 Versija drukāšanai

Latgales izaugsmes veicināšanai plāno tērēt 52 miljonus eiro
Latgales reģiona izaugsmes veicināšanā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) plāno ieguldīt 52 miljonus eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem, otrdien, 17.martā, Saeimas deputātiem Sociālo un darba lietu komisijas Nodarbinātības apakškomisijas sēdē stāstīja ministrijas pārstāvji.

 


Rīcības plāna izpildei, lai veicinātu Latgales reģiona izaugsmi šogad un nākamgad, pieejami 52 miljoni eiro, bet projekta realizācijai visā Latvijā plānots tērēt 236 miljonus eiro.

 

Ministrija plāno ieguldīt jaunu ražošanas teritoriju un degradēto teritoriju attīstīšanā un atjaunošanā, lai radītu uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi Latgalē un arī Alūksnes novadā. Alūksnes novads iekļauts, lai attīstītu visu austrumu robežu.

 

Šogad plānots arī īstenot "Ideju kausu", kas ļautu jauniem cilvēkiem iesaistīties uzņēmējdarbībā.

 

Tāpat sadarbībā ar Satiksmes ministriju plānots sakārtot reģiona autoceļus. Iepriekšējā plāna realizācijas laikā izdevies atjaunot vairāk nekā 160 kilometrus autoceļu.

 

Tāpat Ekonomikas ministrija (EM) ir informējusi VARAM par piecu miljonu eiro novirzīšanu biznesa inkubatoru izveidei tieši Latgales reģionā.

 

Savukārt attiecībā uz nodokļu politiku VARAM rosina Latgales reģionā strādājošajiem uzņēmumiem noteikt, ka lielo investīciju apjoms, lai saņemtu nodokļu atvieglojumus, ir viens miljons eiro, ne desmit, kā tas ir šobrīd. Ministrija to pamato ar faktu, ka Latgalē kopumā ir vismazākais piesaistīto finanšu investīciju apjoms. Šo ieceri vēl plānots apspriest ar EM.

 

Tāpat ministrija aicina paplašināt Rēzeknes speciālo ekonomisko zonu, kas piedāvā noteiktu nodokļu režīmu šīs zonas uzņēmējiem. VARAM norāda, ka zonā šobrīd atrodas daudz privāto īpašumu un to īpašnieku, kuri neplāno šos īpašumus sakārtot. Jauni uzņēmēji nav gatavi uzņēmējdarbību izvērst nesakārtotos objektos, tādēļ VARAM plāno, ka ekonomisko zonu varētu attiecināt uz pašvaldības īpašumiem.

 

Ministrija arī skaidro, ka pašvaldība šos nesakārtotos īpašumus nevar no to īpašniekiem iegādāties, jo par tiem tiek prasītas pārāk augsta maksa.

 

Iepriekšējā Latgales izaugsmes veicināšanas plāna laikā, kurš tika īstenots no 2012. līdz 2013.gadam, tika radīti 27 jauni uzņēmumi ar 51 darbvietu, kā arī 30 uzņēmumi paplašinājušies. Šī plāna realizācijā ieguldīti 98,8 miljoni eiro.

 

Deputāti bija arī gatavi rudenī doties uz Latgali, lai iepazītos ar jaunāko situāciju reģionā. Tāpat deputāti solīja vērsties ministrijās, lai noskaidrotu, kādēļ Latgales reģiona izaugsmes rādītāji pēdējo gadu laikā nav uzlabojušies.

0
Autors:daugavpils24.lv
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti