Ludzā notika baltkrievu kultūras dižgariem veltīti svētki 0

Pirmdiena, 18 sep 2017, 13:48 Versija drukāšanai

Ludzā notika baltkrievu kultūras dižgariem veltīti svētki
16. septembrī Ludzas Tautas namā notika Baltkrievu kultūras dienu Latvijā pasākums, veltīts baltkrievu literatūras dižgaru Jankas Kupalas un Jakuba Kolasa 135. gadadienai.


Pasākuma ievadā īsas uzrunas teica Ludzas Baltkrievu biedrības “Kriņica” («Крынiца») priekšsēdētāja vietnieks Anatolijs Lisovecs, kā arī Ludzas novada pašvaldības pārstāvji – domes priekšsēdētāja vietniece sociālajos, izglītības un kultūras jautājumos Jevgenija Kušča un pašvaldības izpilddirektors Sergejs Jakovļevs. No pašvaldības biedrībai “Kriņica” tika pasniegts svētku kliņģeris.

 

Pasākumā piedalījās un uzrunas teica arī divi Latvijas Republikas 12. Saeimas deputāti: Jeļena Lazareva un Aleksandrs Jakimovs.

 

Daugavpils Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska uzdāvināja Ludzas novadpētniecības muzejam nelielā tirāžā izdotu grāmatu, kurā apkopota Ludzā dzimušās Valentīnas Kozlovskas daiļrade. V. Kozlovska savulaik mācījusies Ludzas baltkrievu un Ludzas krievu skolās, studējusi universitātē Daugavpilī un Minskā, kļuvusi par ārsti, dzīvojusi un strādājusi Minskā.

 

Svētku uzrunās tika uzsvērts, ka ir grūti, pat neiespējami iedomāties baltkrievu kultūru bez Kupalas un Kolosa daiļrades. Viņi abi ir baltkrievu nacionālās atdzimšanas kustības līderi, personības ar plašu redzesloku un dziļu erudīciju. Abi ir dzimuši vienkāršās zemnieku ģimenēs. Ir zināmi fakti no Kupalas biogrāfijas, kas viņu visai cieši saista ar Latgali. Arī latviešu dižais dzejnieks Jānis Rainis, ciemodamies Baltkrievijā, tikās ar Janku Kupalu, viņi sarakstījās. Viņus vienoja Raiņa vārdi: “Ne tauta pret tautu, bet visi kopā pret tumsu”.

 

Baltkrievijas Republikas mūsdienu dzejniekus pasākumā Ludzā pārstāvēja Staņislavs Volodjka, kurš jau krietnu laiku dzīvo un strādā Daugavpilī, viņš ir Baltkrievijas Republikas Rakstnieku savienības biedrs. S. Volodjko raksta gan dzejoļus, gan pasakas bērniem krievu un baltkrievu valodā.

 

Svētku sarīkojumā Ludzā piedalījās viesi no Zilupes un Daugavpils.

 

Zilupes baltkrievu biedrības “Praļeska” pārstāve Nataļja Mirchulava teica īsu uzrunu un lasīja Jankas Kupalas dzeju. Sarīkojumu ar izteiksmīgām Kupalas un Kolasa dzejas deklamācijām bagātīgu darīja Zilupes vidusskolas audzēknes Jelizaveta Tumina un Katrina Matulenko.

 

Daugavpils Baltkrievu kultūras centru pārstāvēja ansamblis “Praļeski”, kas izpildīja dziesmas baltkrievu un latviešu valodā, kā arī šī centra teātra studija “Pauļinka” ar Ludzā starpkaru periodā dzimušās Valentīnas Kozlovskas skeču par Ziemassvētku vakaru (“Kaļadnij večer”). Jāpiebilst, ka Latvijas pirmās brīvvalsts laikā Daugavpilī darbojās Baltkrievu amatierteātris “Pauļinka”, un 2007. gadā faktiski izdevās atjaunot tā darbību Baltkrievu kultūras centra paspārnē.

 

Pasākums noslēdzās ar svinīgā dvieļa (ručņika) nodošanas ceremoniju. Šis simboliskais akts šogad tiek veikts, nododot dvieli no vienas baltkrievu biedrības otrai Baltkrievu kultūras dienu Latvijā pasākumu ietvaros. Ludzas “Kriņica” svinīgo dvieli bija nodevusi Viļānu biedrībai “Sjabri”. Savukārt “Sjabri” to pasākuma laikā Ludzas Tautas namā nodeva Zilupes biedrībai “Praļeska”.

 

Svētku pasākumu latviešu un baltkrievu valodā vadīja Ludzas novadpētniecības muzeja līdzstrādniece Rita Kučāne.

 

Šis Baltkrievu kultūras dienu pasākums tika organizēts, piesaistot Ludzas novada pašvaldības līdzfinansējumu.

0
Autors:ludza.lv
Foto:ludza.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti