Īstenojot Latgales rīcības plānu cer radīt 818 darbavietas 0

Piektdiena, 10 apr 2015, 13:45 Versija drukāšanai

Īstenojot Latgales rīcības plānu cer radīt 818 darbavietas
Īstenojot jauno rīcības plānu Latgales attīstībai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) cer radīt 818 jaunas darba vietas un piesaistīt privātās investīcijas 52,18 miljonu eiro apmērā.


Rīcības plānā Latgales reģiona izaugsmei 2015.-2017.gadam minēts, ka lielāko tā finansējuma daļu veido ieguldījumi degradēto teritoriju revitalizācijā Latgales plānošanas reģionā un Alūksnes novadā un tie ir 52,24 miljoni eiro. Šie līdzekļi tiks ņemti no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF).

 

Ieguldījumu rezultātā ir plānots izveidot 818 jaunas darba vietas, piesaistīt privātās investīcijas 52,18 miljonu eiro apmērā un samazināt degradētās teritorijas par 124,6 hektāriem.

 

Ņemot vērā, ka laika no 2000.gada sākuma līdz 2014.gada sākumam iedzīvotāju skaits Latgales plānošanas reģiona pašvaldībās sarucis par 25,7%, ir nepieciešams īstenot īpašus atbalsta pasākumus ekonomiskās aktivitātes paaugstināšanai. VARAM norāda, ka ir jārada priekšnosacījumi jaunu uzņēmumu izveidei un esošo uzņēmumu darbības paplašināšanai, tādējādi radot arī jaunas darba vietas. Ar mērķtiecīgām un ekonomiski pamatotām investīcijām uzņēmējdarbības vides uzlabošanā plānots padarīt Latgales plānošanas reģionu pievilcīgāku uzņēmējdarbībai. Ministrija sagaida, ka tā rezultātā būs vērojams privāto investīciju pieplūdums šajā reģiona.

 

ERAF finansējums tiks sadalīts pa vairākām pašvaldībām. Daugavpilij un Rēzeknei tiks 17,35 miljoni eiro, Balvu, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Preiļu un Alūksnes novadam - 11,89 miljoni eiro, bet pārējiem Latgales reģiona novadiem - 23 miljoni eiro. Papildus šim finansējumam Latgales reģiona pašvaldībām būs iespēja pretendēt uz atbalstu citos Eiropas Savienības fondu darbības programmas «Izaugsme un nodarbinātība» specifiskajos atbalsta mērķos, kuros pašvaldības ir plānotas kā atbalsta saņēmēji.

 

Papildus plānā ir paredzēti arī dažādi neinvestīciju pasākumi, lai uzņēmējiem izvietošanos Latgales reģionā padarītu pievilcīgāku, piemēram, nodokļu politikas pasākumi un kapacitātes stiprināšana. Plānā minēts, ka ir nepieciešams īstenot nodokļu politikas diferencēšanu, paredzot Latgales plānošanas reģionā strādājošajiem uzņēmumiem labvēlīgākus nosacījumus. Tāpat paredzēts paplašināt Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas teritoriju, jo tajā uzņēmumiem ir dažādas priekšrocības, ļaujot līdzekļus novirzīt uzņēmējdarbības attīstībai.

 

Ministrija gan piebilst, ka plānojot dažādas nodokļu politikas izmaiņas, tās ir jāizmēģina nelielā reģionā. Tāpēc valsts pārvaldes iestādēm būtu jāizvērtē iespējas īstenot Latgales plānošanas reģionā pilotprojektus plānotu nozīmīgu politikas izmaiņu vai jaunu politikas risinājumu īstenošanai. Tādējādi veiksmīgas politikas vai normatīvā regulējuma izmaiņu ieviešanas gadījumā Latgales reģions būtu pirmais, kas gūtu labumu no šīm izmaiņām un līdz ar to tiktu pozitīvi ietekmēta reģiona attīstība. Latgales plānošanas reģionā kā pilotprojekts varētu tikt īstenoti, piemēram, pasākumi sociālās uzņēmējdarbības attīstībai, teikts dokumentā.

 

Jau ziņots, ka VARAM 2012.-2013.gadā īstenoja plānu Latgales reģiona attīstībai. Tā rezultātā reģionam kopumā tika piesaistīti 98,8 miljoni eiro. Tika izveidots Latgales uzņēmējdarbības centrs, piesaistīti 47,48 miljoni Latgales pašvaldībām uzņēmējdarbības vides sakārtošanai, piešķirti 9,07 miljoni eiro Latgales vietējo autoceļu un sliktā grants seguma atjaunošanai. Bet, lai mazinātu esošos stereotipus par Latgali un popularizētu tās pozitīvu potenciālu, pēc VARAM pasūtījuma tika uzņemtas divas filmas par Latgales reģionu.

 

Ministrija secinājusi, ka pirmais plāns ir devis nozīmīgu ieguldījumu Latgales reģiona izaugsmei, stiprinot priekšnoteikumus tā attīstībai.

0
Autors:varam.gov.lv
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti