Tehnoloģijas izkonkurē aktīvo atpūtu jauniešu vidū 0

Otrdiena, 08 jan 2019, 10:11 Versija drukāšanai

Tehnoloģijas izkonkurē aktīvo atpūtu jauniešu vidū
Šķiet, ka jau visi ir dzirdējuši par mūsdienu tehnoloģiju milzīgo iespaidu uz jauno paaudzi, kas tiem aizstāj lielu daļu citu aktivitāšu, daļa no kurām saistās tieši ar aktīvo dzīvesveidu. Taču runāt par problēmu ir viena lieta, cita ir to redzēt – pēdējo divu gadu laikā Daugavpils novada Nīcgales pagastā būtiski krities vietējo pasākumu apmeklējums, kas skaidrojams gan ar jauno tehnoloģiju pārlieku lielo izmantojumu, gan arī datu aizsardzības likumu.


Skolēnu brīvdienu izskaņā Daugavpils novada Nīcgales pagasta tautas nama organizētajā sporta un atpūtas pasākumā “Ziemas prieki” visi dalībniekiem sarūpētie kausi un medaļas tika sadalīti starp trim vienīgajiem sacensību dalībniekiem jauniešiem un aktīvo pensionāri Anneli, kas izcīnīja kausu par dalību sporta viktorīnā. Pēc vietējo iedzīvotāju un kultūras dzīves organizatoru domām, tas skaidrojams ar mūsdienu tehnoloģiju pārlieku lielo ietekmi uz bērnu ikdienu.

Kā atzīst gan Nīcgales tautas nama vadītāja Anita Stikāne, gan sporta spēļu organizatores – bērniem vairs lielākoties nav intereses par dalību reālos pasākumos, jo gan spēles, gan ziemas priekus šobrīd tiem aizstāj virtuālā realitāte, un pasākumus apmeklē vien tie, kas ir aktīvi visās ar ārpusskolas darbību saistītajās nozarēs.

 

Taču salīdzinoša pasivitāte pēc Anitas Stikānes domām ir saistāma arī ar jauno datu aizsardzības likumu – ierodoties pasākumā “Ziemas prieki” arī filmēšanas grupa piefiksēja, ka vairāki interesenti dodas projām, ieraugot kameru. Līdzīgi tas esot arī citās vecuma grupās, ieraugot uzrakstus uz pasākumu afišām “Pasākuma laikā var tikt filmēts un fotografēts”.

 

Lai gan tiek daudz runāts par pasākumu un aktivitāšu nepieejamību lauku apvidos, lielākā problēma ir nevis to neesamība, bet gan pašu vietējo iedzīvotāju nevēlme tajos iesaistīties, kas saistāma ne vien ar mūsdienu tehnoloģisko laikmetu, bet arī ar vispārējo urbanizācijas tendenci, kas laukos pieejamo liek uztvert kā mazāk interesantu vai jēgpilnu. Ja šī situācija nemainīsies un arī kultūras darbinieku centieni iesaistīt vietējos ļaudis aktivitātēs turpinās ciest neveiksmi, neatbildēts paliek jautājums, par kādu izaugsmi perifērajos apgabalos – gan no cilvēka, gan vides attīstības viedokļa – vairs vispār būs vērts runāt.

0
Autors:Evika Muizniece

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti