Persona ar GRT Zinaīda Riņķe veiksmīgi turpina integrāciju sabiedrībā (VIDEO) 0

Ceturtdiena, 31 jan 2019, 10:36 Versija drukāšanai

 

Pagājušā gada nogalē jau vēstījām par Zinaīdu un Arnoldu Riņķiem – jauno ģimeni Daugavpils novada Kalupes pagastā, kas, abi būdami ar garīga rakstura traucējumiem (GRT), veiksmīgi uzsākuši dzīvi ārpus aprūpes centra. Tolaik nodarbināts bija tikai Arnolds, strādājot vietējā zemnieku saimniecībā, kamēr Zinaīda vēlējās kļūt par apkopēju, un nu arī viņas sapnis ir piepildījies.

 

Zinaīdu un Arnoldu Riņkus vietējo sociālās palīdzības iestāžu darbinieki sauc par īstu veiksmes stāstu – pāris ne vien vairāk kā pusgadu pilnīgi veiksmīgi un patstāvīgi dzīvo ārpus sociālās aprūpes centra, bet šobrīd abi ir arī nodarbināti. Zinaīda jau iepriekš bija minējusi, ka ļoti vēlētos strādāt par apkopēju, un nu jau vairāk kā divus mēnešus sieviete ir nodarbināta VSAC Latgales filiālē “Kalupe”, kur Zinaīda palīdz ar uzkopšanas darbiem, saņemot par to algu.

Zinaīda strādā NVA programmā bezdarbniekiem, kas iekļaujas algotos pagaidu sabiedriskajos darbos. Šogad šajā programmā ieviestas izmaiņas atalgojuma sistēmā, un šādi darbinieki, strādājot 6 stundas dienā, saņem atalgojumu 200 eiro apmērā iepriekšējo 8 darba stundu un 150 eiro atalgojuma vietā. Pati Zinaīda ar darbu ir ļoti apmierināta un veic to ar vislielāko atbildību.

 

Sociālās aprūpes centra un sociālie darbinieki gan atzīst, ka Zinaīdas un Arnolda veiksmes stāsts diemžēl šādi neizvēršas visiem no aprūpes centra izgājušajiem klientiem – daudziem trūkstot motivācijas apgūt patstāvīgai dzīvei vajadzīgās prasmes, ko iespaido arī dzīvesvietu ierobežotais piedāvājums.

 

Sociālās aprūpes centrā “Kalupe” uz šo brīdi ir 203 klienti, visiem no kuriem ir GRT. Uz jau atrastu dzīvesvietu ārpus aprūpes centra šobrīd gatavojas pārvākties viena kliente, taču kopumā izvērtēti atbilstībai dzīvot ārpus centra tiks aptuveni 30 cilvēki. Daugavpils novads šobrīd gatavojas potenciālo klientu izmitināšanai novadā, tam atvēlot slēgtās Nīcgales skolas ēku. Šāds risinājums, izmantojot slēgtu nesen renovēto skolu telpas sociālajiem pakalpojumiem, sasaucas arī ar jaunās izglītības ministres Ilgas Šuplinskas uzdoto jautājumu par nupat slēgto, bet nesen renovēto skolu tālāko izmantošanu, un Daugavpils novada aktivitāte šajā gadījumā ir lielisks piemērs gan infrastruktūras tālākam pielietojumam, gan personu ar GRT integrācijas iespējām sabiedrībā.

0
Autors:Evika Muizniece

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti