Lai dzīvo akordeons! 0

Trešdiena, 22 apr 2015, 13:33 Versija drukāšanai

Lai dzīvo akordeons!
Izskanējis Naujenes Mūzikas un mākslas skolas akordeonistu orķestra 20 gadu jubilejas koncerts. Akordeonistu orķestris ir vienīgais Daugavpils novadā, dibināts 1995. gadā, pateicoties toreizējās Naujenes pagasta padomes priekšsēdētājas Vasilisas Pudovkinas iecerei un iniciatīvai. Kolektīva nemainīgā vadītāja šos daudzos gadus ir Tatjana Jukuma. Orķestra diriģentei šie ir dubultsvētki, jo tieši šajā dienā ir arī Tatjanas Jukumas dzimšanas diena.


Tatjana Jukuma: „Esmu sajūsmā un nav vārdos izsakāms, cik šodien laimīga jūtos. Ir reizē sakrituši divi lieli pasākumi – jubilejas koncerts un starptautiskā konkursa ieskaņa. Mēs esam visi ļoti iedvesmoti. Ļoti liels gandarījums, ka šodien ir daudz ciemiņu un konkursā tiks pārstāvētas tik daudzas valstis. Varu tikai uzsaukt – lai dzīvo akordeons! Tas ir mūsu galvenais instruments. Pati ar akordeona spēli nodarbojos jau no septiņu gadu vecuma. Akordeona mūzika tā ir visa mana dzīve. Bez tā es nevaru iedomāties sevi.”

 

Orķestra izveide saistās arī ar Daugavpils akordeonistu orķestra mākslinieciskā vadītāja Valērija Hodukina vārdu, jo Tatjana Jukuma ir bijusi viņa skolniece. „Valērijs Hodukins man ir ļoti daudz devis, jo es biju viņa skolniece jau no mazām dienām. Viņa vadībā esmu apguvusi spēles pamatus un pilnveidojusies. Tagad viņš ir Aizsaulē, bet viņa devumu vēl joprojām vērtēju kā nozīmīgāko. Saviem skolēniem novēlu turpmākus radošus panākumus. Priecēsim savus klausītājus arī tālāk ar šo skaisto mūziku. Gaidām jūs visus mūsu nākamajos koncertos”, tā T. Jukuma.

 

Orķestra kolektīvs šo daudzo gadu garumā ir spējis sevī apvienot gan esošos, gan bijušos skolas audzēkņus, gan arī pedagogus. Tie ir cilvēki, kurus vieno varenā un melodiskā akordeona mūzika.

Akordeonistu orķestris veiksmīgi piedalās un iegūst godalgotas vietas starptautiskajos, valsts un reģionālajos konkursos, aktīvi piedalās koncertos un festivālos Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Baltkrievijā un Ukrainā.

 

Naujenes Mūzikas un mākslas skolas direktors Spodris Kačāns jūtas lepns, ka akordeons skan Daugavpils novadā ar Naujenes Mūzikas un mākslas kolas vārdu. Orķestra jubilejas koncerts ir ieskaņa 13. Starptautiskajam akordeonistu – solistu konkursam „Naujene 2015”, kas šogad notiek ar īpašu vērienu. Tik liels sadraudzības un sadarbības valstu pārstāvju skaitlis pierāda vien tikai to, ka Naujenes akordeonistu orķestri pazīst tālu aiz Latvijas robežām un ka Mūzikas un mākslas skolas direktora nopelns ir ļoti nozīmīgs, plaši pazīstams ir arī pats konkurss. Šogad konkursantus vērtēs 15 žūrijas locekļi, kas pārstāvēs Lietuvu, Igauniju, Serbiju, Poliju, Bulgāriju, Somiju, Baltkrieviju un Šveici.

 

Jubilejas koncerta laikā dzirdējām gan jaunas kompozīcijas, gan arī visiem iemīļotās un zināmās. Uz skatuves kāpa arī orķestra sadarbības valstu pārstāvji no Baltkrievijas un Lietuvas. Tie ir viessolisti – Faustas Lobanauskas no Lietuvas, kas jau ar orķestri ir uzstājies 5 gadus atpakaļ un Marija Dmitrijeva no Baltkrievijas. Koncertprogrammu skaistināja dziedātāji Katerīna Fedosejeva un Sandis Ulpe, kā arī saksofonists Ervīns Veliks un akordeoniste Olga Čapule. Izcili skanēja Čardašs Mogiļevas valsts ģimnāzijas – koledžas audzēknes, solistes Marijas Dmitrijevas un orķestra izpildījumā.

 

Pateicības un apsveikuma vārdus sacīja daudzi jo daudzi ciemiņi.

 

Starptautiskās akordeonistu konfederācijas ģenerālsekretārs Kimo Matille pasniedza Spodrim Kačānam sertifikātu kā apliecinājumu tam, ka skola tika uzņemta starptautiskajā akordeonistu konfederācijā, kas apvieno vairāk nekā 40 valstis. Tas ir patiesi liels gods, jo Naujenes mūzikas un mākslas skola ir vienīgā, kas šajā konfederācijā pārstāv Latviju.

 

Koncerta noslēgumā Daugavpils novada domes Atzinības raksts tika pasniegts Tatjanai Jukumai par teicamu darbu audzēkņu prasmju un spēju attīstīšanā, Daugavpils novada vārda popularizēšanu Latvijā un pasaulē. Pateicības raksti tika pasniegti skolotājiem Giršam Kaganam un Ņinai Laškovai par nozīmīgu ieguldījumu audzēkņu zināšanu un iemaņu pilnveidošanā un augstiem sasniegumiem konkursos. Visiem trim tika pasniegti arī Valsts Nacionālā kultūras centra Atzinības raksti.

 

Visas nedēļas garumā Daugavpils novadu pieskandinās akordeona mūzika. 21.aprīlī notiks Mogiļevas valsts mākslas ģimnāzijas-koledžas audzēkņu, starptautisko konkursu laureātu koncerts, savukārt 22.aprīlī skatītājus priecēs Lietuvas mūzikas un teātra akadēmijas akordeona katedras studenti. Visi koncerti ir bez maksas. Starptautiskā akordeonistu konkursa noslēgums un uzvarētāju apbalvošana notiks ceturtdien, 23.aprīlī. Savukārt jau šo sestdien orķestris dosies uz Kauņu, lai piedalītos starptautiskajā akordeonistu konkursā.

Autors:daugavpilsnovads.lv
Foto:daugavpilsnovads.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti