Pētnieks: priežu mežu audzes Daugavpils apkaimē šogad būs bez skujām 0

Pirmdiena, 25 maijā 2015, 09:44 Versija drukāšanai

Pētnieks: priežu mežu audzes Daugavpils apkaimē šogad būs bez skujām
Priežu tīkllapseņu savairošanās dēļ priežu mežu audzes Daugavpils apkaimē šogad būs pavisam bez skujām, prognozēja mežzinātnes institūta "Silava" pētnieks Agnis Šmits.


Viņš pastāstīja, ka ziemojošajiem kaitēkļiem pavasaris bijis labvēlīgs, un tiklīdz kļūs siltāks laiks, tie izlidos. "Izlidojuši vēl tie nav, bet pēc apsekošanas ir skaidrs, ka tās audzes būs stipri apdraudētas šajā pavasarī - ļoti ātri tās būs bez skujām. Jautājums ir arī par koka izturību, jo pagājušogad priedēm bija iespēja atpūsties [no kaitēkļu nodarījuma], bet šogad priedes būs plikas ļoti, ļoti ātri," pauda Šmits.

 

Pēc viņa teiktā, Daugavpils apkaimes mežu zemsegā ir ap 500 priežu tīkllapseņu nimfām [kukaiņu kāpuriem] uz vienu kvadrātmetru, kas vairāk nekā desmit reižu pārsniedz normu.

 

Tostarp viņš pauda bažas par to, vai kaitēkļu savairošanās nepletīsies plašumā. "Tur tā bioloģija ir tāda, ka ļoti liela daļa no kaitēkļiem paliek iepauzēt tajā zemsegā, apmēram puse paliek un neizlido. Un kad tā puse izlidos- nākamgad vai aiznākamgad, to nevar prognozēt. Arī šogad lejā nonāks ļoti liels skaits ar viņiem [tīkllapsenēm], tamdēļ savairošanās var būt ļoti ilgstoša. Vispār nav zināmi tie mehānismi, kas nosaka, kad tie kukaiņi iepauzē un kad nē," sacīja Šmits.

 

Savukārt Kurzemes pusē, Kolkā un Dundagā, šogad ir savairojusies priežu rūsganā zāģlapsene. Pētnieks prognozēja, ka arī tajās apkaimēs priežu audzes varētu tikt nedaudz pabojātas, bet tas nebūšot pārāk bīstami.

 

Pēc pētnieka teiktā, to, kurās vietās notiek kaitēkļu savairošanās, nosaka dažādu faktoru mijiedarbība. "To nevar tik vienkārši pateikt. Iepriekšējā savairošanās bija novērota pagājušā gadsimta 60.gados Krāslavas apkārtnē, kas bija netālu no tagadējās savairošanās zonas [Daugavpils]. Tā, ka tas reģions ir kaut kāda ziņā patīkamāks - piemērota augsne, saimniekaugs, dabisko ienaidnieku mijiedarbība, arī laikapstākļu ietekme," skaidroja Šmits.

 

Jautāts par to, kādi pasākumi būtu veicami, lai ierobežotu kaitēkļu izplatību, pētnieks pastāstīja, ka viss iespējamais jau ir izdarīts. "Tas, ko reāli tur var darīt, ir jau apmēram izdarīts. Ir uzlikti putnu būri, mežniecības apseko tās priedes, kas jau ir invadētas un izvāc tās ārā. Gan mežniecības, gan Valsts mežu dienests ir lietas kursā par to, kas tur notiek," pauda Šmits.

 

Vienlaikus viņš norādīja, ka Daugavpils gadījumā nekādus drastiskus kaitēkļu apkarošanas pasākumus nemaz nav iespējams veikt. "Tur ir vairāk vai mazāk pilsēta. (..) Nevar arī apstrādāt ar ķīmiju drastiskā veidā un nevar neko apkarot. Tā koku "atskujošana" būs ļoti ātra, tur nepaspēs neko izdarīt tāpat," sacīja Šmits

 

Latvijas Valsts mežzinātnes institūts "Silava" ir viens no lielākajiem mežzinātnes pētnieciskajiem centriem valstī. Tā mērķi ir meža ekosistēmu un to komponentu izpēte, kā arī rekomendāciju izstrādāšana nenoplicinošas meža apsaimniekošanas nodrošināšanai, meža resursu un produktu racionālai un efektīvai izmantošanai.

0
Autors:Grani.lv
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti