Preiļu topošie pavāri aicina uz drošas pārtikas degustāciju 0

Piektdiena, 05 jūn 2015, 11:10 Versija drukāšanai

Preiļu topošie pavāri aicina uz drošas pārtikas degustāciju
4. jūnijā Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma (turpmāk - RTRIT) Preiļu struktūrvienībā norisinājās diskusija un degustācija par tēmu “Garšīgie likumi - jaunā pārtika, alergēni un ģenētiski modificēti organismi”, kas tika organizēta Eiropas Parlamenta Informācijas biroja projekta “Garšīgie likumi” ietvaros.


Diskusijā ar saviem ziņojumiem uzstājās RTRIT struktūrvienības Preiļi skolotājas Inga Proma un Ināra Liepiņa, savukārt Europe Direct informācijas centra Austrumlatgalē pārstāve Ilona Skorodihina jauniešus informēja par Eiropas Parlamenta organizētajām iespējām skolu jauniešiem iesaistīties EUROSCOLA aktivitātēs. Pasākumā jaunieši, darbinieki un viesi noskaidroja, kas ir ģenētiski modificēta pārtika, guva priekšstatu, kā Eiropas Parlamenta lēmumi uzlabo alerģisku cilvēku dzīves kvalitāti un guva izpratni par lēmējinstitūciju, valsts, pašvaldību un ēdināšanas nozares speciālistu lomu rūpēs par drošu pārtiku Latvijas un citu Eiropas Savienības valstu iedzīvotājiem.

 

Otrajā daļā skolotājas Ināras Liepiņas vadībā tika piedāvāta jaunās pārtikas degustācija, kurā par favorītēdienu tika atzītas čia sēklas apelsīnu sulā goči ogu tēja. Ināra Liepiņa paskaidroja, ka visiem iedzīvotājiem, tostarp arī jauniešiem un īpaši audzēkņiem, kas skolās apgūst ēdienu gatavošanas prasmes, ļoti būtiski ir zināt informāciju un būt kompetentiem par produktiem, kādus viņi lieto un pagatavo citiem.

 

Lai izzinātu šo mūsdienās aktuālo tematu, projektā “Garšīgie likumi” ir iesaistījušās desmit Latvijas profesionālās skolas un tehnikumi, kuriem mācību procesam šobrīd ir pieejami Eiropas Parlamenta Informācijas biroja veidotie mācību materiāli, kas tapuši sadarbībā ar uzturzinātnes ekspertiem un pedagogiem. Mācību noslēgumā topošie pavāri un ēdināšanas profesionāļi skolās veidoja interesentiem atvērtu tematisku degustāciju un dalījās ar iegūtajām zināšanām konkrētajā tēmā.

 

Eiropas Parlamenta Informācijas birojs skaidro, ka Eiropas Parlamenta deputāti ir neatlaidīgi iestājušies par pārtikas nekaitīgumu, patērētāju informēšanu un dzīvnieku labturību. Pērn stājas spēkā Eiropas Parlamenta un Padomes regula, kas uzliek par pienākumu visiem Eiropas Savienības pārtikas ražotājiem obligāti norādīt alergēnus produktu marķējumā. Jaunie noteikumi tāpat paredz, ka informācija par alergēniem jānorāda arī nefasētiem produktiem, piemēram, pārtikai, ko piedāvā restorānos vai ēdnīcās.

 

0
Autors:Preiļu novada dome
Foto:Preiļu novada dome

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti