Slutišķu sādžai vēlas piešķirt kultūras pieminekļa statusu 0

Ceturtdiena, 21 apr 2016, 13:11 Versija drukāšanai

Slutišķu sādžai vēlas piešķirt kultūras pieminekļa statusu
Daugavpils novada domē tika rīkota tikšanās ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) pārstāvjiem, Daugavpils novada domes vadību un Slutišķu ciema iedzīvotājiem, lai diskutētu par ieceri Slutišķu vecticībnieku sādžai piešķirt valsts kultūras pieminekļa statusu. Tā kā līdz šim vietējie ciema iedzīvotāji pauduši negatīvu nostāju un iebilduši pret šo ideju, tikšanās mērķis bija sniegt atbildes uz iedzīvotāju jautājumiem, izskaidrot statusa nozīmi, tā potenciālos ieguvumus vai ierobežojumus.


Kā norādīja VKPAI vadītājs Juris Dambis, Slutišķu sādža pilnībā atbilst kultūras pieminekļa statusa prasībām. “Dažreiz sabiedrības bažas, ka pieminekļa statuss rada tikai apgrūtinājumu ir mīts. Statuss ir kultūras vērtības manifestācija visaugstākajā līmenī. Slutišķi ir fantastiska vieta, kura, pateicoties vietējiem iedzīvotājiem, ir saglabājusi savu šarmu un vērtību. Šīs vietas noskaņa ir tāda pati kā pirms vairākiem gadu desmitiem. Piešķirot statusu, šī vieta tiks nostādīta līdzvērtīgā pozīcijā ar tādām spožām un visiem zināmām vietām kā Rundāles pils, Rīgas Doma baznīca vai Daugavpils cietoksnis,” tā J.Dambis.

 

Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektore Vanda Kezika pauda atbalstu šai iecerei, norādot, ka kultūras pieminekļa statuss Slutišķiem un tuvākajai apkārtnei sniegs jaunas attīstības iespējas, piesaistot gan valsts, gan Eiropas Savienības fondu līdzekļus. Jau šobrīd ir izstrādās projekts, ar kura palīdzību ir iespēja piesaistīt pus miljonu eiro – par šiem līdzekļiem plānots pārbūvēt ceļa posmus, izbūvēt dabas parka “Daugavas loki” apmeklētāju centru, atjaunot otro pašvaldībai piederošo vecticībnieku sētu, iekārtojot tur garīgās kultūras ekspozīciju. Tāpat projekta ietvaros plānots atpūtas vietu “Latgales sēta” pārveidot par brīvdabas publisko pasākumu norises vietu un atjaunot apskates objektus (kāpnes, tiltiņus utt). Tādā veidā pašvaldība vēlas ne tikai piesaistīt, bet arī pēc iespējas ilgāk noturēt tūristus, veicinot uzņēmējdarbību un teritorijas pievilcību. Pretendēt uz šī fonda atbalsta līdzekļiem var tikai pie nosacījuma, ka Slutišķu sādžai tiks piešķirts kultūras pieminekļa statuss.

 

Slutišķu iedzīvotāji izteica viedokli, ka viņi neiebilst pret muzeja attīstību un vietas popularizēšanu, tomēr nevēlas, lai tas ierobežotu viņu intereses privātajā teritorijā. Iedzīvotāji nav tik turīgi, lai varētu mājas atjaunot atbilstoši visām prasībām – nav noslēpums, ka guļbūve, koka logi vai apdare maksā krietni vairāk kā vienkāršāki būvmateriāli. Tās būs citas cenas, citu speciālistu piesaiste, grūti sasniedzamas būvatļaujas Rīgā, iebilda iedzīvotāji.

 

Inspekcijas pārstāvji norādīja, ka apzinās, ka šī vieta ir apdzīvota un tā nav sastingusi laikā. “Piemēram, ja ir veicami jumta vai fasādes sakārtošanas darbi, tad kvalitatīvai atjaunošanai pašvaldības var ieguldīt naudu, saņemt finansējumu no valsts vai arī piesaistīt ES līdzekļus. Pieminekļa statuss uzliek apgrūtinājumu, jo nevar darīt ko vēlies – nevar nojaukt vēsturisko apbūvi vai uzbūvēt lielveikalu. Tomēr, ja ir vēlme dzīvot un saimniekot, tad statuss nekādus pārspīlētus apgrūtinājumus neuzliek. Kontrolēta attīstība ir iespējama, bet saglabājot to garšu un noskaņu, ko dod šī unikālā vieta,” mierināja J.Dambis.

 

Daugavpils novada dome pauda gatavību veidot īpašu atbalsta programmu, kas ļautu kompensēt starpību privātajām saimniecībām, kas būs radusies par dārgāku būvmateriālu izmantošanu, lai saglabātu harmonisku sādžas ainavu. Saskaņā ar likumu, valsts vai pašvaldība privātajā sektorā var ieguldīt līdzekļus tikai pie nosacījumu, ja objektam ir piešķirts pieminekļa statuss. Tāpat pašvaldība par saviem līdzekļiem ir gatava piesaistīt speciālistu, kas izvērtēs katras mājas stāvokli, sniedzot rekomendācijas par nepieciešamajiem restaurācijas darbiem.

 

Ciema iedzīvotājs Ivans Ribņikovs, pretēji vairākumam ciema iedzīvotāju viedoklim, minēja, ka, jāapzinās, ka statusa pozitīvais aspekts ir tas, ka valsts būs ieinteresēta šo dzīvojamo māju uzturēšanā un atjaunošanā. “Manuprāt, kompromiss šajā situācijā ir tāds, ka pašvaldība apņemas sniegt finansiālu atbalstu, ja kāds vēlēsies renovēt mājas. Ja tā nenotiks, tad baidos, ka nākotnē autentisks paliks tikai muzejs – pārējo ēku un sādžas kopskats zaudēs savu arhitektonisko savdabību.”

 

“Es Slutišķos jau dzīvoju ceturtajā paaudzē” tā Arkādijs Jermolajevs. “Slutišķi ir savdabīgs ciems - te apvienojas dažādas tautības, tomēr mēs vienmēr esam dzīvojuši ar savstarpēju sapratni un cieņu. Mēs arī vēlamies, lai vēsturiskā vērtība te saglabājas, tomēr ir iebildumi, kā tūristi ietekmē mūsu sadzīvi. Mēs ceram, ka tomēr šajā vietā iekšā nebrauks divstāvīgi autobusi un tiks uzstādīti ceļa zīmju ierobežojumi.”

 

Noslēdzot diskusiju, J.Dambis vēlreiz uzsvēra, ka kopējā tendence valstī ir tāda, ka arvien vairāk ēku īpašnieki vēlas, lai viņu īpašumi tiktu iekļauti kultūras pieminekļu sarakstā, pat tad, ja ēkas kopējā vērtība nav tik augsta. Šis ir unikāls gadījums, ka tik daudzi ir pret. Daugavpils novada domes vadība vēlreiz atgādināja, ka bez statusa, šīs vietas attīstība kļūs stipri ierobežota.

 

Diskusijas noslēgumā, VKPAI pārstāvji akcentēja, ka statusa piešķiršanu vai nepiešķiršanu nosaka Kultūras ministrija, neatkarīgi no pašvaldības vai iedzīvotāju interesēm. Tomēr ministrija vēlas iedzīvotāju piekrišanu, jo tikai dialogā ir iespējama kopdarbība. “Ja ciema iedzīvotāji tuvākajā laikā neatsūtīs vēstuli, ka ir mainījuši domas, iespējas krietni sarūk, ka Kultūras ministrija šai vietai piešķirs statusu. Ja mēneša laikā Slutišķus neiekļaus sarakstā – pašvaldība palaidīs garām iespēju realizēt iecerētos projektus, piesaistot Eiropas Savienības līdzekļus. Tikai pēc 2020.gada varēs cerēt uz kādu atkārtotu kultūras pieminekļu aizsardzības programmu,” paskaidroja J.Dambis.

 

Daugavpils novada dome plāno lūgt piešķirt Slutišķu sādžai kultūras pieminekļa statusu. Iedzīvotāji tikšanās laikā vēl nevarēja sniegt atbildi par savu turpmāko izvēli un rīcību.

 

Fotogalerija

Autors:daugavpilsnovads.lv
Foto:daugavpilsnovads.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti