Cirmā cenšas mainīt pasauli ar aktīvu atpūtu un sportu 0

Ceturtdiena, 04 aug 2016, 14:12 Versija drukāšanai

Cirmā cenšas mainīt pasauli ar aktīvu atpūtu un sportu
Esam pieraduši domāt, ka mūsu bibliotēkas ir tādas klusiņas, nemanāmas vietas, kur jauniešus nekādi nav iespējams ievilināt. Un tam rodami neskaitāmi attaisnojumi: gan tas, ka jaunieši esot pasīvi un viņiem neko nevajag, gan tas, ka kompjūteri jau sen ir aizstājuši grāmatas un normālu, tiešu saziņu starp cilvēkiem. Par pasākumiem, kas tiek rīkoti bibliotēkās, jaunieši tā kā pasmīn un tos ignorē. Bet vainot vajadzētu ne jau jauniešus, bet veidu, kā tos uzrunājam. Visi zinām, cik efektīvs (pareizāk – neefektīvs) ir formāls darbs: jauniešus neieinteresējam, viņi neatnāk, un vainīga… viņu pasivitāte. Ir jauns laikmets, tajā jābūt jaunām un laikmetīgām metodēm.


Pusaudžiem jāpalīdz, jo viņi veidojas kā personības – viņu spējas un talanti maksimāli jāatklāj un jāattīsta. Ārkārtīgi žēl, bet mūsdienīgam pusaudzim ne vienmēr izdodas saskatīt savu aicinājumu: trūkst līdzekļu, iespēju vai arī ticības sev. Bet ir arī tādi jaunieši, kas ne pēc kā netiecas, bet savu brīvo laiku pavada mājās pie televizora, datora vai arī dīkās draugu kompānijās. Bet pusaudži – sevišķa sabiedrības daļa. Viņiem bieži ir mainīgs garastāvoklis, depresīvs noskaņojums, zināma agresivitāte. Ir pusaudži, kas jau ir alkoholiķi vai narkomāni. Un iemesls – nesēja aizpildīt brīvo laiku ar interesantām un lietderīgām nodarbībām.

 

Cirmas pagasta Tutānu ciemā visos laikos bijis daudz jauniešu. Daudz tiek darīts, lai organizētu viņiem brīvo laiku. Taču, ja cilvēks neiesaistās ciemata sabiedriskajā dzīvē, tad viņš nespēj novērtēt pasākumus.

 

Šogad, pēc Tutānu ciema bērnu iniciatīvas, uzrakstījām projektu “Jauniešu biblioseišns “Kopā mainīsim šo pasauli, aktīvā atpūta un sports – alternatīva narkotikām””. Jauniešu biblioseišns – saziņas, radošu izpausmju un atpūtas platforma, kas darbojas brīvā stilā. Acīmredzot šīs darbības formas veiksmes pamatā ir brīvā atmosfēra, kura rodas, ja dalībniekiem ir iespēja brīvi izvēlēties sev tīkamas nodarbes.

 

Par projekta līdzekļiem nopirkām materiālus. Pievilkšanās stieni uzstādījām paši. Palīdzēja gan vecāki, gan bērni. Paši metinājām stieņus, rakām, cementējām, krāsojām. Uzstādījām basketbola grozus. Un katru vakaru laukumā pulcējās jaunieši, un katram bija kāda nodarbošanās.

 

Darbu kulminācija – 21. jūlijā notikušais pasākums. Žēl, ka sliktie laika apstākļi nedaudz izjauca plānoto pasākuma gaitu. Tomēr ir iespēja turpināt iesākto.

 

Pulksten 13:00 laukumā pulcējās ciemata visjaunākie iedzīvotāji – bērni. Bija stafetes, batuts, dāvanas un cienasts. Vairāki desmiti bērnu pieskandināja kluba zāli. Klāt bija arī vecāki. Kopā – liels daudzums cilvēku.

 

16:00 sāka pulcēties jaunieši. Trīs komandas no Goliševas, Briģu un Cirmas pagasta atsaucās aicinājumam uzspēlēt futbolu. Pirms vairākiem gadiem goliševieši un mēs nopirkām kausu un nolēmām tikties futbola turnīrā, lai noskaidrotu spēcīgāko komandu. Tā kauss ceļoja no vieniem pie otriem. 2014. gadā uzvarēja Cirmas, 2015. – Goliševas komanda, bet 2016. gadā kauss atkal nonācis Cirmā. Vietējā futbola čempionāta laikā lietus nelija. Visi dalībnieki saņēma medaļas, diplomus un pateicības.

 

Īpašu paldies adresēju pasākuma sponsoriem, saviem palīgiem, Tatjanai Meškovskai no Briģiem un Jeļenai Truhanovai no Goliševas.

 

Līdz vēlam vakaram laukumā tika apspriesta pasākuma norise. Un tas ir lieliski!

 

Šo akciju rīkojām, lai ieinteresētu jauniešus un pusaudžus par sporta nodarbībām, lai parādītu, ka ir iespējams dzīvot bez alkohola un narkotikām. Ir iespējams un ir nepieciešams dzīvot normāli, priecāties un būt laimīgam neapreibinoties! Sports jāpopularizē. Ikviens jaunietis var atrast kādu saistošu sporta veidu. Galvenais – rīkoties, censties piesaistīt jauniešus, piedāvāt tiem pilnvērtīgas atpūtas iespējas, parādīt reālus virzienus tālākai izaugsmei.

 

“Man šai pasaulē viss ir svarīgs” – šāda doma ietverta bibliotēkas projekta koncepcijā.

 

Šādas tikšanās nav tikai jauks brīvā laika pavadīšanas veids, tās liek jauniešiem no cita redzespunkta paskatīties uz bibliotēku – kas nav garlaicīga iestāde, bet mūsdienīgs un jauniešiem atvērts palīgs.

0
Autors:ludza.lv
Foto:ludza.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti