Daugavpils novada jaunieši festivālā “Cilvēkam” 0

Trešdiena, 07 sep 2016, 08:44 Versija drukāšanai

Daugavpils novada jaunieši festivālā “Cilvēkam”
Augusta vidū notika starptautiskais emocionālā intelekta un kritiskās domāšanas jauniešu mācību festivāls “Cilvēkam”, kurā piedalījās divi Daugavpils novada jaunieši Māra Some un Viktors Andruškevičs.


70 Latvijā dzīvojošie latviešu, krievu, ukraiņu un citu tautību jaunieši no Rīgas, Daugavpils, Rēzeknes, Kārsavas, Ilūkstes, Ogres, Jēkabpils un citām pilsētām apguva kritiskās domāšanas principus, spēju sadarboties komandā, kā arī emocionālā intelekta metodes dzīvei, sevis uztverei un jebkurām attiecībām. Tā pat jaunieši apguva arī kvalitatīvas diskusijas veidošanas pamatus un to, kā adekvāti un precīzi izvērtēt informāciju, kuru mums nemitīgi sniedz apkārtējie cilvēki un masu mediji.

 

Dažas no atziņām, ar kurām mācību festivāla dalībnieki dalījās apmācību noslēgumā: “Ja šīs lietas būtu mācītas skolā, tad mums būtu daudz vieglāk nodefinēt savas vērtības. It kā tāds sīkums - vērtība, tomēr to nodefinējot mēs saprastu uz ko mums dzīvē ir jāiet, līdz ar to būtu daudz laimīgāki”, kā arī “Es iepriekš esmu bijusi apmācībās, kurās viss ir iestudēts, bet šeit viss notiek dabiski, plūstoši, pasniedzēji reāli ir iekšā šajā procesā un spēj pielāgoties mums. Kas gan var būt vēl cilvēcīgāks, kā dot to, kas nepieciešams, nevis to, ko esi sākotnēji ieplānojis”. Cenšoties apkopot savas izjūtas par piecās dienās iegūto, nāca arī saprašana, ka to pārdzīvojumu un emociju ir tik daudz, ka ir vajadzīgs laiks, lai visu informāciju “saliktu pa plauktiņiem” un iemācītos pielietot “tur ārā’’, jeb ikdienas dzīvē.

 

Šīs apmācības bija balstītas uz praktiskām aktivitātēm, daudz mazāk uz teoriju, tādējādi ļoti atšķiroties no ierastajām Latvijas izglītības sistēmas mācīšanas metodēm. Jaunieši mācījās saprast sevi un sev apkārt esošos cilvēkus caur dažādām radošām aktivitātēm grupās, bieži vien nācās izkāpt no savas komforta zonas, lai sasniegtu iecerēto. ‘Ieslēdzot’ kritisko domāšanu mēs gājām uz to, lai apgūtu svarīgas prasmes labākai dzīvei – izprotot sevi un citus cilvēkus sev blakus, mēs spējam ar viņiem veidot harmoniskākas un labākas attiecības.

 

Katra diena bija pilna iespēju aprunāties ar pieredzējušiem pasniedzējiem un līdzīgi domājošiem jauniešiem, lai gūtu šo pozitīvo lādiņu, iedvesmu, vai arī vienkārši padomātu kā un kāpēc tieši tā dažādās situācijās darbojas mūsu iekšējā pasaule.

 

Māra: Es ļoti priecājos, ka sabiedrībā aizvien vairāk tiek runāts par to, ka izprast un vadīt emocijas ir daudzkārt būtiskāk kā tas, ko pagaidām māca skolās un mēra ar IQ. Šajās piecās apmācību dienās mums tika ieskicēts pats minimums, lai mēs saprastu, cik daudz varam paveikt un sasniegt, ja apzināmies savu potenciālu – analizējot, runājot par savām emocijām, esot kritiskam pašam pret sevi. Man pat gadījās pārsteigt pašai sevi! Es noteikti ieteiktu jauniešiem piedalītos šāda veida apmācībās, īpaši svētīgi tas būs tiem, kuriem ir grūtības saprast uz ko dzīvē tiekties, uz kuru pusi, tā teikt, viņu vējš pūš.

 

Lektoru vidū bija atzīti savu jomu speciālisti, tostarp Augsta Emocionālā Intelekta centra "Cilvēkam" vadītājs Zuarguss, Latvijas Debašu Asociācijas dalībnieks Mārtiņš Vaivars, Latvijā plaši pazīstams izpildītājs Arstarulsmirus, "GhettoGames" vadītajs Raimonds Elbakjans, kritiskās domāšanas treneris no Lielbritānijas Gordons Poads, neformālās izglītības pasniedzēja Lauma Žubule un citi.

 

Fotogalerija

0
Autors:daugavpilsnovads.lv
Foto:daugavpilsnovads.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti