Senjoritas un Senjori 0

Sestdiena, 01 okt 2016, 14:59 Versija drukāšanai

Senjoritas un Senjori
4. oktobrī plkst. 16.00 Krāslavas novada centrālās bibliotēkas telpās notiks fotoportretu izstādes “Senioru skolas Senjoritas un Senjori” atklāšana. Izstādē tiks prezentēti Krāslavas foto kluba “Zibsnis” fotogrāfu Guntas Ahromkinas, Ingas Pudnikas, Oksanas Širokajas un fotogrāfes Valijas Plataces 18 darbi.


Izstādes uzmanības centrā ir vecāka gadagājuma cilvēki, kuri apmeklē bezmaksas neformālās izglītības nodarbības “Senioru skolā”. Pēc izstādes organizatoru, biedrības “SAA “Pieci airi”” dibinātāju Tatianas Azamatovas un Raimonda Lazdas, uzskatiem, izstādes galvenais mērķis ir popularizēt ideju par jaunu zināšanu apgūšanas iespējām visa mūža garumā.

 

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem par 2015. gadu, Latvijā vidēji 19 % iedzīvotāju ir vecumā 65 +. Latgalē vecāka gadagājuma iedzīvotāju īpatsvars ir aptuveni 22 %. Demogrāfiskās novecošanās dinamika izsauc speciālistu satraukumu un izvirza sabiedrībai uzdevumus meklēt adaptācijas veidus, lai pielāgotos jaunajai demogrāfiskajai situācijai.

 

“Senioru skola” savu darbību uzsāka 2015. gada novembrī, sniedzot neformālās izglītības pakalpojumus vecāka gadagājuma cilvēkiem. Skolas darbības organizēšanā lielu atbalstu sniedza Krāslavas novada centrālās bibliotēkas direktore Valentīna Magidas un citi bibliotēkas darbinieki. Tas ir sociāli orientēts projekts, kuram ir trīs galvenie mērķi:

 

- sabiedrības humānas attieksmes veicināšana pret senioriem, mainot stereotipus par vecāka gadagājuma cilvēkiem, uzlabojot viņu dzīves kvalitāti, veidojot jaunu aktīvi, veiksmīgi, veselīgi novecojoša cilvēka tēlu;

 

- uzlabojot vecāka gadagājuma (īpaši vientuļu) cilvēku psihisko un emocionālo pašsajūtu, samazināt slodzi uz medicīniskās aprūpes sistēmu;

 

- veidot “sabiedrību visiem vecumiem”, kurā vecākā sabiedrības daļa apzinās un atbalsta jaunāko paaudžu ilgtermiņa intereses.

 

Nodarbības “Senioru skolā” notiek vienreiz nedēļā Krāslavas novada centrālajā bibliotēkā. Lekcijas un lekciju tēmu apspriešana parasti notiek divās valodās – latviešu un krievu. Pagājušajā mācību gadā lekcijas apmeklēja aptuveni 30 studenti, kuru vairākums ir vecumā no 70 līdz 85 gadiem. Ziemas semestrī (no 2015. gada novembra līdz 2016. gada aprīlim) tika novadītas 22 lekcijas, četras radošās darbnīcas, trīs ekskursijas uz nozīmīgiem pilsētas objektiem. Vasaras semestrī (no 2016. gada maija līdz augustam) tika apmeklētas četras amatnieku un mākslinieku meistardarbnīcas, organizētas četras ekskursijas uz dažādu konfesiju baznīcām un vairākas pastaigu ekskursijas uz nozīmīgiem kultūrvēsturiskiem objektiem.

 

“Senioru skola” ir pirmais šāda veida projekts Latvijā, kaut gan līdzīgi projekti tiek īstenoti vairākās Eiropas un pasaules valstīs. Mācību centri senioriem apvienojas zem kopīga nosaukuma “Trešās paaudzes (vecuma) universitāte (The University of the Third Age)” un darbojas universitātēs, kultūras centros, veco ļaužu pansionātos utt. “Trešās paaudzes universitātes” nodarbojas ne tikai ar izglītošanu, bet arī iesaista gadosvecus cilvēkus sociālās aktivitātēs, paaugstina viņu sociālās kompetences, veic sociālās atstumtības un izolācijas profilaksi, nostiprina veselību un uzlabo vecāka gadagājuma cilvēku dzīves kvalitāti.

 

Biedrība “Sociālās attīstības aģentūra “Pieci airi”” reģistrēta 2012. gadā, kad tās dibinātāji - socioloģe Tatiana Azamatova un psihologs Raimonds Lazda - pārcēlās no Rīgas uz patstāvīgu dzīvi Krāslavā. Biedrības mērķi: veicināt iedzīvotāju pašiniciatīvu savas dzīves kvalitātes uzlabošanā; aktivizēt līdzdalību sabiedriskajos procesos; iesaistīt brīvprātīgos NVO organizētajos pasākumos u.c. Biedrība piedalījās Krāslavas novada domes organizētajā projektu konkursā “Iedzīvotāji veido savu vidi 2013” un īstenoja projektu “Ceriņu skvērs”, sadarbībā ar “Studija Centrums”, uzņemta filma “Krāslava laiku lokos”. Līdzdarbojoties “Studijai Centrums”, uzņemta īsfilma “Kopā jautrāk” par Latvijas (Latgales reģiona) un Baltkrievijas sadarbību Kulinārā mantojuma projekta ietvaros. Sadarbībā ar Latvijas Kinematogrāfistu savienību (LKS) īstenotas vairākas aktivitātes, kas saistītas ar aktuālu kinofilmu demonstrēšanu Krāslavas KN un Krāslavas Valsts ģimnāzijā.

0
Autors:kraslavasvestis.lv
Foto:kraslavasvestis.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti