Apmēram 60 000 hektāru LVM pārvaldīto mežu konstatēti ES nozīmes biotopi 0

Sestdiena, 15 apr 2017, 08:51 Versija drukāšanai

Apmēram 60 000 hektāru LVM pārvaldīto mežu konstatēti ES nozīmes biotopi
Apmēram 60 000 hektāros AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) pārvaldīto meža zemju ir konstatēti dažādi Eiropas Savienības nozīmes biotopi, aģentūra BNS uzzināja LVM meža apsaimniekošanas, vides monitoringa dati.


LVM pārstāvji pagājušajā nedēļā pasākumā "Dabas diena" vēstīja par pērnā gada meža apsaimniekošanas, vides monitoringa un attīstības projekta "Ainavu ekoloģiskās plānošanas principu ieviešana meža apsaimniekošanas plānošanā" rezultātiem. Monitoringa laikā katru gadu tiek novērtēta meža apsaimniekošanas ietekme uz īpaši aizsargājamām un retām putnu sugām, augiem, bezmugurkaulniekiem, aizsargājamiem biotopiem. Dati palīdz izvērtēt, vai nepieciešams veikt papildus pasākumus, lai nodrošinātu meža vērtību saglabāšanu.

 

Vecākā vides eksperte Ieva Rove informēja, ka patlaban apmēram 60 000 hektāru LVM pārvaldītajās meža zemes ir konstatēti dažādi Eiropas Savienības (ES) nozīmes biotopi. Vidēji katru gadu šī platība pieaug par aptuveni 10 000 hektāriem. Lielākā daļa no biotopiem tiek kartēti un aizsargāti brīvprātīgi.

 

"Pozitīvi, ka īpaši aizsargājamo putnu sugu monitoringa ietvaros Ziemeļkurzemē atrasta klinšu ērgļa ligzda, kas liecina par jaunas populācijas veidošanos šajā reģionā," informēja LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis. Turpretī zivjērgļu ligzdošanas sekmju monitoringa koordinētājs, vides eksperts Aigars Kalvāns informēja, ka pērn konstatēts lielākais jebkad zināmais apdzīvoto zivjērgļu ligzdu skaits vienā gadā, kas sasniedzis 135.

 

"Dabas dienas" izskaņā klātesošie iepazinās ar projekta "Ainavu ekoloģiskās plānošanas principu ieviešana meža apsaimniekošanas plānošanā" rezultātiem, kurš izstrādāts, lai nodrošinātu LVM realizētās meža apsaimniekošanas prakses saskaņu ar ekoloģiskajām funkcijām - saglabātu sugu un ekosistēmu daudzveidību, nodrošinātu ES nozīmes sugu un biotopu veidu labvēlīgu aizsardzības statusu.

 

LVM informē, ka ainavu ekoloģiskā plānošana ir instruments, kas integrē dabas resursu izmantošanu ar bioloģisko ilgtspēju, ņemot vērā procesus un dabiskās izmaiņas dažādos laika un telpas mērogos. Līdz 2018.gadam plānots pilnveidot metodiku un sagatavot vadlīnijas ainavu ekoloģiskās plānošanas principu integrēšanai LVM meža apsaimniekošanas plānošanā.

 

LVM izveidoti, lai apsaimniekotu valsts mežus - izsolītu ciršanas tiesības mežos, tos atjaunotu, nomātu medību platības utt. Kompānijas īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.

0
Autors:BNS
Foto:pexels.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti