NVA: Latvijā no kopējo bezdarbnieku skaita aptuveni 30% ir ilgstošie bezdarbnieki 0

Piektdiena, 21 apr 2017, 08:00 Versija drukāšanai

NVA: Latvijā no kopējo bezdarbnieku skaita aptuveni 30% ir ilgstošie bezdarbnieki
Latvijā no kopējo bezdarbnieku skaita aptuveni 30% ir ilgstošie bezdarbnieki, intervijā aģentūrai BNS atzina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone.


Par spīti tam, ka pagājušā gada laikā ir samazinājies ilgstošo bezdarbnieku skaits visos Latvijas reģionos, vietām tā īpatsvars joprojām ir ļoti augsts, it īpaši Latgalē. "Ilgstošo bezdarbnieku lielākā koncentrācija ir Latgalē. Ja valstī kopumā tie ir līdz 30% no kopējā bezdarbnieku skaita, tad Latgalē tie ir 50% un vairāk," sacīja Simsone, taču uzsvēra, ka šobrīd ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars Latvijas reģionos ir līdzīgs tam, kāds tas bija pirms ekonomiskās krīzes. Piemēram, Latgalē šobrīd katrs otrais ir ilgstošais bezdarbnieks, bet līdzīga situācija bija arī pirms krīzes - 2005.gadā Latgalē 49% no bezdarbnieku kopskaita bija ilgstošie bezdarbnieki.

 

Vidējais NVA reģistrēto bezdarbnieku bezdarba ilgums 2017.gada sākumā bija 175 dienas jeb seši mēneši. Šā gada sākumā NVA uzskaitē bija 22,6 tūkstoši bezdarbnieku, kas bez darba ir ilgāk nekā gadu, tas ir, 28,2% no kopējā reģistrēto bezdarbnieku skaita. ""Eurostat" dati liecina, ka Latvijā šobrīd ir mazāks ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars kopējā bezdarbnieku skaitā nekā vidēji Eiropas Savienības dalībvalstīs, tomēr, salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju, mums ir lielāks ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars. Tātad ilgstošā bezdarba līmenis Latvijā joprojām ir augsts," norādīja Simsone.

 

Pēc viņas teiktā, ilgstošie bezdarbnieki pārsvarā ir zemākas kvalifikācijas profesiju pārstāvji. "Ja skatāmies statistikas datus, tad visvairāk ilgstošo bezdarbnieku vidū ir bijušie palīgstrādnieki, apsargi, veikala pārdevēji, sētnieki, apkopēji. Tomēr ilgstošo bezdarbnieku vidū ir arī vidēja līmeņa profesiju pārstāvji. Daudzi ilgstošie bezdarbnieki, kuriem ir kvalifikācija, ir tuvu pensijas vecumam, un nereti viņu kvalifikācijas prasmes nav atbilstošas mūsdienu darba tirgum, tās ir iegūtas krietnu laiku atpakaļ. Pat, ja profesija vēl ir aktuāla, prasmes un prasības ir krasi atšķirīgas no tām, kādas tās bija, kad profesija tika iegūta. Bieži vien ir nepieciešama pārkvalifikācija. Ja iepriekšējā kvalifikācija ir bijusi saistīta ar fizisku darbu, bieži vien arī veselība neatļauj šajā profesijā turpināt strādāt," klāstīja NVA direktore.

 

Lai palīdzētu ilgstošajiem bezdarbniekiem, NVA pērn uzsākusi jaunu projektu, kas mērķēts uz sociālo iekļaušanos. "Piedāvāsim gan motivācijas, gan atbalsta pasākumus, lai cilvēks varētu pārvarēt zināmu krīzi un atgriezties darba tirgū," teica Simsone.

 

Bieži vien cilvēkiem, kuri ilgstoši nav strādājuši, nepieciešams ne tikai vakances piedāvājums vai atbalsts profesionālās konkurētspējas paaugstināšanā un darba prasmju attīstībā. NVA vadītāja atzīmēja, ka ilgstoša dzīve bez pastāvīga darba rada virkni psiholoģisku problēmu, kas traucē atgriezties darba tirgū. "Daļai var būt tā ir nevēlēšanās strādāt, bet ir arī nomāktība, motivācijas zudums, neticība saviem spēkiem, kas liedz saņemties, rīkoties, iekļauties sabiedrībā un darba vidē. Neatrisinot ilgstošā bezdarba radītās problēmas cilvēkā, viņš nomākts, nemotivēts vai atkarīgs, piemēram, no alkohola, pat iekārtojoties darbā, nespēs tajā noturēties. Eiropas Savienības fondu projekts "Atbalsts ilgstošajiem bezdarbniekiem" paredz individuālu pieeju un kompleksu atbalstu," teica Simsone un piebilda, ka projekta ietvaros paredzētas konsultācijas pie karjeras speciālista, psihologa, arodslimību ārsta, tāpat arī ārstu speciālistu apskate, profesionālās piemērotības noteikšana ilgstošajiem bezdarbniekiem ar invaliditāti vai prognozējamo invaliditāti, motivācijas programma darba meklēšanai, atbalsta pasākumi cilvēkiem ar atkarībām un citas aktivitātes.

 

Vienlaikus NVA direktore atzīmēja, ka liela daļa ilgstošo bezdarbnieku veiksmīgi iekļaujas darba tirgū. Piemēram, 2016.gadā darbā iekārtojušies 14 362 ilgstošie bezdarbnieki, no kuriem 8687 bija iekārtojušies darbā pēc kāda NVA aktīvā pasākuma pabeigšanas.

0
Autors:BNS
Foto:unsplash.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti