Ieviešot jauno veselības sistēmu, pastāv vairāki riski, uzskata Čakša 0

Otrdiena, 08 aug 2017, 08:07 Versija drukāšanai

Ieviešot jauno veselības sistēmu, pastāv vairāki riski, uzskata Čakša
Ieviešot jauno veselības aprūpes sistēmu, proti, pakalpojumu dalīšanu divos grozos, pastāv vairāki riski, intervijā teica veselības ministre Anda Čakša.


Viņa skaidroja, ka, ieviešot jauno sistēmu, var pieaugt neatliekamās palīdzības izmaksas vai tikt ielaistas pacientu problēmas.

 

Tomēr Čakša uzsvēra, lai samazinātu riskus, pamata grozā tiek atstāta primārā veselības aprūpe, kas lielā mērā nodrošinot profilaksi un hronisko pacientu aprūpi. "Turklāt arī šī iemesla dēļ patlaban tik liels akcents tiek likts uz primārās veselības aprūpes kvalitātes uzlabošanu," piebilda ministre.

 

Vienlaikus viņa norādīja, ka pati atzīst vienota groza principu jeb "universālo veselības apdrošināšanu", par ko pastāv arī Pasaules Veselības organizācija (PVO). Tomēr, diskutējot gan ar darba devēju organizācijām, gan ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un uzņēmēju organizācijām, kā arī redzot ārkārtīgi lielo ēnu ekonomikas daļu, Čakšai ļoti grūti iestāties pret patlaban piedāvāto variantu.

 

Ministre sacīja, ka Latvijā liela daļa cilvēku ir gatavi saņemt valsts pakalpojumu, bet nav gatavi piedalīties nodokļu maksāšanā. "Domāju, ka, ja Latvijā nodokļu maksātāju un nemaksātāju proporcija būtu citāda, es tiešām līdz galam cīnītos par vienu grozu, bet tik izteiktas disproporcijas gadījumā veselības aprūpes dalīšana divos grozos varētu būt motivējošs faktors, proti, iemesls, lai maksātu nodokļus," skaidroja Čakša.

 

Viņa atzina, ka, arī ieviešot jauno veselības aprūpes sistēmu, veselības aprūpe viena gada laikā nevarēs izdarīt ļoti strauju lēcienu, jo jautājums, kā domāšanu pavērst citā virzienā, ir ļoti grūts. Ministre tic, ka ilgtermiņā Latvija atgriezīsies pie viena groza, bet vienmēr jāvērtē esošā situācija - 300 000 nodokļu nemaksātāju.

 

Jau ziņots, ka, ieviešot jauno veselības aprūpes sistēmu, sociālo iemaksu nemaksātāji Latvijā varēs saņemt tikai ģimenes ārsta aprūpi, neatliekamo palīdzību un ārstēšanu dažu slimību gadījumā, liecina Veselības ministrijas (VM) publiskotā informācija par precīziem valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu groziem nodokļu maksātājiem un nemaksātājiem.

 

Kā informēja ministrijā, pilnu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu grozu saņems personas, kas veic sociālās iemaksas un pacientu grupas, kuras būs atbrīvotas no šo iemaksu veikšanas, piemēram, bērni līdz 18 gadu vecumam, pensionāri, Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrējušies bezdarbnieki, trūcīgās personas un citas grupas, kuru precīzs saraksts tiks definēts likumā.

 

Pilnajā valsts apmaksāto pakalpojumu grozā ietilpst primārā veselības aprūpe jeb ģimenes ārsta aprūpe, kā arī bērniem līdz 18 gadu vecumam zobārstniecības pakalpojumi, ārstu speciālistu sniegtā aprūpe, medicīniskā aprūpe mājās pie noteiktām indikācijām, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pakalpojums, palīdzība Steidzamās medicīniskās palīdzības punktos, diagnostiskie izmeklējumi, ārstniecība dienas stacionārā, stacionārā aprūpe, proti, neatliekamā medicīniskā palīdzība slimnīcās, observācijas gultas, plānveida stacionārā palīdzība, neatliekamā medicīniskā palīdzība ambulatori slimnīcas Uzņemšanas nodaļā, kā arī valsts kompensējamie medikamenti un medicīniskā rehabilitācija.

0
Autors:LETA
Foto:Ieva Čīka/LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti