Aptur noziedzīgā grupējuma darbību 0

Trešdiena, 18 mar 2015, 08:33 Versija drukāšanai

Aptur noziedzīgā grupējuma darbību
Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas 2015.gada martā, veicot 30 kratīšanas, apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kas izvairījās no nodokļu nomaksas, kā arī veica noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu legalizēšanu lielos apmēros. Apturētais noziedzīgais grupējums nodarbojās ar gaļas un pārtikas eļļas iepirkšanu no ES valstīm.


Apturētais noziedzīgais grupējums nodarbojās ar gaļas, kā arī pārtikas eļļas, iepirkšanu no Eiropas Savienības ražotājiem, galvenokārt Polijā, Igaunijā, Vācijā, Somijā, Lietuvā, par cenu ar 0 % pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) likmi un tās pārdošanu ar PVN gaļas izstrādājumu ražotājiem, tai skaitā arī lielākajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem Latvijā. Veicot šīs darbības, noziedzīgais grupējums realizēja gaļu un pārtikas eļļu par zemāku cenu, nekā tā ir vidēji tirgū legālās izcelsmes produkcijai. Šāda veida gaļas iepirkšana varētu radīt šaubas par tās kvalitāti un atbilstību prasībām. VID izmeklēšanas ietvaros pārbaudīs arī informāciju par iespējamu gaļas izcelsmi no citām valstīm.

 

Noziedzīgais grupējums ilgstošā laika periodā, izmantojot vairāku uzņēmumu datus un banku kontus, izveidoja faktiski nenotikušu darījumu ķēdi. Tā rezultātā uz nenotikušu darījumu dokumentu pamata tika veikta vairāku SIA izvairīšanās no nodokļu nomaksas vairāk kā 2 milj. EUR apmērā, kā arī noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu legalizēšana lielos apmēros. Shēmas organizatori savā pārvaldībā esošo uzņēmumu kontos saņēma naudu par veiktajiem darījumiem, ieskaitot PVN, kas netika iemaksāts valsts budžetā.

 

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros 2015.gada martā Rīgā un Rīgas rajonā veicot 30 kratīšanas iesaistīto personu dzīvesvietās, birojos un automobiļos, tika iegūti pierādījumi. Kratīšanu laikā VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki izņēma arī skaidras naudas līdzekļus 13 660 EUR apmērā. Papildus kratīšanu laikā tika izņemti arī astoņi kases aparāti, kas tika izmantoti fiktīvo darbību veikšanai.

 

Kopumā noziedzīgā grupējuma darbībā tika iesaistītas 17 fiziskās personas, kas veidoja organizēto noziedzīgo grupu vai izpildīja organizētās grupas dalībnieku tiešos uzdevumus noziedzīgā nodarījuma realizēšanā, to skaitā ir divi Igaunijas pilsoņi. Shēmas veidošanai tika izmantoti vēl 23 ārvalstīs dzīvojošu personu dati un aptuveni 10 Latvijā dzīvojošo personu dati, kas tika izmantoti, lai reģistrētu fiktīvus uzņēmumus un SIA, kas neveic saimniecisko darbību, nodrošinātu organizētās grupas rīcībā nepieciešamo darījumu dokumentu sagatavošanu un naudas pārskaitīšanu par nenotikušiem darījumiem.

 

Kriminālprocesa ietvaros sešas personas ir atzītas par aizdomās turētām un vienai personai piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, bet pārējām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tai skaitā vienai personai noteikta drošības nauda 80 000 EUR apmērā.

 

Atklātā noziedzīgā grupējuma darbību atbalstīja cits noziedzīgais grupējums, kas galvenokārt nodarbojās ar dažāda veida noziedzīgu pakalpojumu sniegšanu, nodrošinot shēmas darbību.

 

2015.gada februāra beigās VID Finanšu policijas pārvaldē ir uzsākts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 195.panta trešo daļu un 218.panta trešo daļu.

Uzsāktajā kriminālprocesā šobrīd turpinās sākotnējās un neatliekamās izmeklēšanas darbības. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

 

0
Autors:Valsts ieņēmu dienests
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti