Ministre: Muitniekiem izdienas pensiju jautājumā tiks piedāvāts pagaidu risinājums 0

Ceturtdiena, 05 okt 2017, 10:20 Versija drukāšanai

Ministre: Muitniekiem izdienas pensiju jautājumā tiks piedāvāts pagaidu risinājums
Lai novērstu muitnieku streiku, izdienas pensiju jautājumā tiks piedāvāts pagaidu risinājums, šorīt intervijā Latvijas Telelevīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).


Viņa stāstīja, ka vakar tikās ar muitnieku arodbiedrībām un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvjiem. Muitnieki ir draudējuši ar streiku, ja steidzami netiks atrisināts jautājums par izdienas pensijām, kam risinājumu sola jau 13 gadus.

 

Reizniece-Ozola norādīja, ka premjers ir uzdevis valdībai izstrādāt kopīgu plānu par izdienas pensiju sistēmu, taču kamēr tāds nav Finanšu ministrija muitniekiem piedāvās pagaidu risinājumu. Viens no tiem varētu būt lielāki apdrošināšanas bonusi un iemaksu veikšana uzkrājošajā pensiju fondā apmēram 100 eiro mēnesī. Tas motivētu muitniekus strādāt ilgāk un nedoties tik ātri pensijā, piebilda ministre.

 

Reizniece-Ozola izteica cerību, ka šis piedāvājums muitniekus apmierinās un streiks nesekos. Streiks un slēgtas valsts robežas Latvijas ekonomikai radītu nopietnus zaudējumus.

 

Jau vēstīts, ka Neatkarīgās muitnieku arodbiedrības pieteiktais brīdinājuma streiks atlikts uz nenoteiktu laiku. Bija paredzēts, ka streikam jānotiek no 27.septembra līdz 30.septembrim. Tā iemesls ir valdības nespēja atrisināt izdienas pensiju piešķiršanu muitniekiem.

 

VID tiesā iesniedza prasību par streika pieteikuma likumību. VID informēja, ka tiesa ir aicināta vērtēt vairākus būtiskus juridiskos aspektus par to, vai arodbiedrība, piesakot brīdinājuma streiku, ir korekti ievērojusi visas procedūras.

 

Paredzams, ka tiesa spriedumu šajā lietā pieņems 10 dienu laikā. Likums paredz, ka līdz tiesas lēmuma paziņošanai uzsākt streiku ir nelikumīgi, norādīja VID.

 

VID vadība uzstāj uz vienlīdzības principa ieviešanu izdienas pensiju sistēmā. Tā kā lēmums par izdienas pensiju piešķiršanu nav VID kompetencē, drīzumā plānota tikšanās Ministru kabineta līmenī, kurā piedalīsies pārstāvji no Ministru kabineta, Finanšu ministrijas, VID un arī muitnieku arodbiedrības. Jau tagad VID vadība ir izstrādājusi priekšlikumus izdienas pensiju alternatīviem risinājumiem.

 

Jau ziņots, ka VID muitas amatpersonas no šā gada 27.septembra līdz 30.septembrim Latvijas muitas kontroles punktos plānoja rīkot četru stundu brīdinājuma streiku.

 

VID Muitas pārvaldes "Neatkarīgās muitnieku arodbiedrības" valdes priekšsēdētājs Edgars Mazuls skaidroja, ka streika iemesls ir Latvijas valdības nespēja 10 gadu laikā pieņemt lēmumu par izdienas pensiju piešķiršanas koncepciju ar iekšējo un/vai ārējo drošību saistītām spēka struktūrām.

0
Autors:LETA
Foto:Ieva Makare/LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti