No amata gāž Baldones novada domes priekšsēdētāju Požarnovu 0

Sestdiena, 04 nov 2017, 12:00 Versija drukāšanai

No amata gāž Baldones novada domes priekšsēdētāju Požarnovu
Baldones novada dome sestdien ārkārtas sēdē no amata gāza Baldones novada domes priekšsēdētāju Andreju Požarnovu ("Gods kalpot mūsu Latvijai").


Par Požarnova atsaukšanu no mēra amata balsoja astoņi deputāti, pret bija seši, bet viens atturējās. Domes priekšsēdētāja nomaiņu atbalstīja divi deputāti no apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemi un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un visi seši Reģionu alianses (RA) deputāti, pret balsoja bijušie koalīcijas partneri no "Gods kalpot mūsu Latvijai", "Vienotības" un Latvijas Zaļās partijas, bet pats Požarnovs balsojumā atturējās.

 

Požarnova atcelšanu no amata rosināja "Reģionu alianse" (RA) un VL-TB/LNNK.

 

Nu jau bijušajam domes priekšsēdētājam tika pārmesta nesasniedzamība un dažādu jautājumu neizrunāšana ar koalīcijas partneriem. Kā informēja Guntis Tamanis (VL-TB/LNNK), sākot strādāt ar jaunajiem partneriem, šķitis, ka panākta vienošanās par vairākiem jautājumiem, taču pēc trīs mēnešu darba kļuvis skaidrs, ka tā tomēr nav. Viņaprāt, Požarnova vadības stils ir bijis necaurspīdīgs un nesaprotams.

 

"Ņemot vērā, ka nacionālās apvienības uzstādījums, startējot pašvaldību vēlēšanās, bija godīgums un caurspīdīgi pārskatāma politika, darbs šī brīža koalīcijā ir kļuvis ļoti apgrūtinošs. Uzskatām, ka, lai izpildītu vēlēšanās solīto, ir nepieciešams realizēt virkni uzdevumu, un kā risinājumu tam redzam sarunu sākšanu par jaunas koalīcijas izveidi," informēja Tamanis.

 

Savukārt iepriekšējā domes priekšsēdētāja Karina Putniņa (RA) norādīja, ka Požarnova vadībā tiek pieņemti lēmumi, kas ir pretrunā ar likumiem, pašvaldības nolikumu un citiem normatīviem. Viņa arī norādīja uz sliktas pārvaldības principiem, sasaucot daudzas ārkārtas sēdes par jautājumiem, kas nav tik steidzami.

Pēc balsojuma par Požarnova atbrīvošanu no amata dome nolēma līdz jauna mēra ievēlēšanai uzdot priekšsēdētāja pienākumus pildīt deputātam Andrim Mačam (VL-TB/LNNK).

 

Kā aģentūrai LETA atzina jaunās domes koalīcijas pārstāvji, nākamais Baldones novada domes priekšsēdētāja amata kandidāts vēl nav zināms, jo par šo jautājumu notiek sarunas.

 

Domes deputāts Andris Mačs (VL-TB/LNNK) norādīja, ka jautājums par domes priekšsēdētāja amata kandidātiem vēl nav izrunāts. Sarunas esot tikai sākušās.

Savukārt RA pārstāve Karina Putniņa piebilda, ka pašlaik vēl nav skaidrs, vai domi vadīs politiķis no RA. Tikpat labi tas var būt arī kāds nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pārstāvis, teica Putniņa.

 

Viņa uzsvēra, ka domes priekšsēdētājs tiks ievēlēts maksimāli ātri, jo domei esot priekšā daudz svarīgu darbu, tostarp budžeta pieņemšana.

 

Tikmēr no amata gāztais Požarnovs prognozē, ka jaunizveidotā koalīcija nebūs ilglaicīga, bet gan strādās vien līdz nākamā gada pavasarim.

 

Viņaprāt, koalīcija var pastāvēt, ja amati un ietekme tiek sadalīta proporcionāli partiju pārstāvībai domē. Baldones domē esot četri ietekmīgākieamati - domes priekšsēdētāja, divu vietnieku un izpilddirektora amats. Požarnovs uzskata, ka VL-TB/LNNK, kurai ir tikai divi deputātu mandāti domē, pretendējot uz diviem ietekmīgākajiem amatiem, nevar cerēt uz stabilitāti līdz nākamajām vēlēšanām.

 

Požarnovs norādīja, ka stabils darbs notiks, kamēr tiks veidots nākamais budžets. Nacionālā apvienība līdz šim neesot bijusi aktīva budžeta veidošanā, tādēļ šis periods paiešot mierīgi. Savukārt pavasarī sāksies reālu darbu izpilde un situācija mainīsies, pārliecināts no amata gāztais domes priekšsēdētājs.

 

Turklāt pašlaik tiesā tiekot risināts strīds ar bijušo pašvaldības izpilddirektori Ausmu Plūmi, kura tika atbrīvota no amata. Požarnovs uzskata, ka pavasarī domei būs jāpieņem lēmums, ko darīt tālāk, un, visticamāk, tiks izlemts Plūmi atjaunot amatā. Līdz ar to, ja līdz tam izpilddirektora amatā tiks iecelts kāds nacionālās apvienības pārstāvis, tad viņam nāksies šo amatu zaudēt. Tādēļ sagaidāma nestabilitāte koalīcijā un situācija domē var atkal mainīties, piebilda Požarnovs.

 

Savukārt jaunās koalīcijas pārstāvji no nacionālās apvienības un RA Požarnovam atbildēja, ka viņu galvenais uzdevums neesot dalīt amatus. Viņus nesatraucot ne nākamā gada rudenī gaidāmās Saeimas vēlēšanas, ne "lielā politika", par kuru runājot Požarnovs. Viņu galvenās rūpes esot par novadu un baldoniešiem.

0
Autors:LETA
Foto:Edijs Pālens / LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti