LM uzskata, ka bērnu atrašanās bērnunamos lielākoties ir pašvaldību vaina 0

Pirmdiena, 23 mar 2015, 16:04 Versija drukāšanai

LM uzskata, ka bērnu atrašanās bērnunamos lielākoties ir pašvaldību vaina
Bērnu atrašanās bērnunamos nav iestāžu vadītāju lēmums, bet lielākoties tās ir sekas pašvaldību atbalsta trūkumam ģimenēm ar bērniem, tā tiesībsarga Jura Jansona šonedēļ pausto viedokli, ka jāatlaiž lielākā daļa bērnunamu vadītāju, komentēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Marika Kupče.


LM vērš uzmanību, ka ne jau bērnu aprūpes iestādes vadītājs pieņem lēmumu par bērna atrašanos aprūpes iestādē un šāda pakalpojuma nodrošināšanu. Tiesībsarga minētā problēma ir jāskata daudz plašākā kontekstā - tā liecina par pakalpojuma un atbalsta trūkumu pašvaldībās ģimenēm ar bērniem, skaidroja LM pārstāve.

 

Viņa norādīja, ka, risinot problēmas ar bērnu atrašanos aprūpes iestādēs, ir jāpievērš uzmanība starpnozaru sadarbībai un pašvaldību vadītāju attieksmei jautājumā par pakalpojumu nodrošināšanu un sociālā atbalsta tīkla kapacitātes stiprināšanu.

 

Laikā no 2014. līdz 2020.gadam LM ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu plāno par 60% samazināt to bērnu skaitu, kuri ievietoti un atrodas bērnu sociālās aprūpes iestādēs. Plānots samazināt to aprūpes iestādēs esošo bērnu skaitu vecumā līdz trīs gadiem, kuri ilgāk par trīs mēnešiem atrodas bērnunamos. Tāpat par 60% plānots samazināt bērnunamos mītošo bērnu skaitu, kuri ir vecumā no četriem līdz 16 gadiem un bērnunamā atrodas ilgāk par sešiem mēnešiem.

 

Savukārt ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem ministrija plāno veidot informatīvus un izglītojošus pasākumus sabiedrības attieksmes maiņai un audžuģimeņu un aizbildņu skaita palielināšanai. Tāpat LM attīstīs ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma izveidi ārpusģimenes aprūpes iestādēs esošiem bērniem.

 

Vaicāts, vai LM neplāno pārbaudīt bērnunamu vadītāju darbu saistībā ar tiesībsarga pārmetumiem, Kupče norādīja, ka ministrijas kompetencē nav bērnu aprūpes iestāžu vadītāju vērtēšana. Tādēļ, ja tiesībsarga rīcībā ir informācija par būtiskiem bērnu tiesību pārkāpumiem, LM aicina viņu vērsties pie bērnunamu vadītāju darba devējiem, kas šajā gadījumā ir pašvaldība, norādot, kādi ir šie pārkāpumi.

 

Ja tas ir nepieciešams, jāpieprasa darba tiesisko attiecību izbeigšana ar iestādes vadītāju, kā arī jāvērtē, vai vadītāja rīcība nav administratīvi vai krimināli sodāma, un attiecīgi jāvēršas policijā, sacīja Kupče.

 

Vērtējot pārbaudes 21 Latvijas bērnunamā, tiesībsargs šonedēļ Latvijas Televīzijā pauda viedokli, ka nomainīšanu būtu pelnījusi lielākā daļa bērnunamu vadītāju.

 

Tiesībsarga birojs nesen veica monitoringu 21 Latvijas bērnunamā. Pēc šīm pārbaudēm Jansonam radusies pārliecība, ka būtu jāatlaiž vairums šo bērnunamu vadītāju, jo viņi nenodrošina kvalitatīvas rūpes par viņiem uzticētajiem bērniem, bet kā pirmajam savu vietu būtu jāpamet bērnunama "Līkumi" direktoram Jurim Boķim, kurš tika apšaubījis Tiesībsarga biroja pārbaužu secinājumus.

 

Jansons uzskata, ka bērnunami Latvijā būtu jāslēdz, jo tie būtībā esot "kara laika palieka", kad tie izveidoti, lai rūpētos par bērniem, kuri palikuši bez vecākiem. Tomēr daudzas pašvaldības ejot vienkāršāko ceļu un baidoties tos slēgt, lai nezaudētu darbvietas u.tml.

0
Autors:DELFI
Foto:Photl.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti