"Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdes norise raisa nelielu haosu 0

Piektdiena, 05 jan 2018, 09:00 Versija drukāšanai

"Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdes norise raisa nelielu haosu
Saistībā ar "Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdes norisi raisījās nedaudz haotiska situācija.


Aktīvas diskusijas sākās jau kādu laiku pirms oficiālā sēdes sākuma, kad deputātam Artusam Kaimiņam (KPV LV) komisijas priekšsēdētāja Sudraba norādīja, ka komisijai nepiederoši deputāti nevar piedalīties slēgtas sēdes norisē. Tomēr Kaimiņš aicināja norādīt normu, kas to liedz, un deputāts sākotnēji bija klāt arī slēgtajā daļā.

 

Pēc tam, kad komisijas telpas atstāja žurnālisti, deputāts Kaimiņš sēdes norisi apmēram 20 minūšu garumā pārraidīja tiešraidē sociālajā tīklā "Facebook". Tiešraides laikā, visticamāk, gan neizskanēja ierobežotas pieejamības informācija, jo lielāko daļu aizņēma viedokļu apmaiņa starp Kaimiņu un komisijas priekšsēdētāju Ingunu Sudrabu (NSL), kā arī starp Sudrabu un bijušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja vietnieci, pašreizējo Rīgas domes deputāti Jutu Strīķi (JKP), liecina deputāta "Facebook" kontā publicētais video.

 

To, ka neesot nepieciešams rīkot slēgtu sēdi, Strīķe tiešraides laikā argumentēja, skaidrojot, ka izmeklēšana ir pabeigta un ka kriminālprocesa materiālos vairs nav izmeklēšanas noslēpuma, bet kriminālatbildība esot paredzēta tieši par šāda noslēpuma izpaušanu. Sudraba norādīja, ka tos, kas neparaksta attiecīgo dokumentu, viņa mutiski informē par kriminālatbildību attiecīgas informācijas izpaušanas gadījumā.

 

Prokurors Māris Leja norādīja, ka pietiek ar to, ka klātesošie tiek informēti par kriminālatbildību par šādu rīcību. Strīķei vēloties uzdot kādu jautājumu šajā kontekstā, prokurors norādīja, ka viņai neesot tādu tiesību. "Jums šeit faktiski nav tiesību uzdot jautājumus, jums ir jāatbild uz jautājumiem. Jūs brīdināja par atbildību," pauda Leja.

 

Savukārt Kaimiņš sūdzējās, ka viņam tiek izslēgts mikrofons. Sudraba vairākkārtīgi aicināja Kaimiņu izslēgt videokameru un netraucēt komisijas sēdes norisi. Viņa norādīja, ka nevēlas aicināt ierasties cilvēkus, kas risinātu šo situāciju. Deputāts gan mudināja komisijas vadītāju tā rīkoties un izsaukt attiecīgās personas.

 

Deputāts Andrejs Judins (Par!/V), reaģējot uz Kaimiņa, Strīķes un Sudrabas viedokļu apmaiņu, pikti paziņoja: "Sudrabas kundze, galu galā sāciet strādāt! Nu ko jūs šeit atnācāt, pasēdēt, paklausīties... Smieklīgi." Komisijas vadītāja atkārtoti aicināja Kaimiņu nepārkāpt likumu un izslēgt kameru, kas kādu laiku vēlāk tika izdarīts.

 

Pēc apmēram pusstundas Kaimiņš atstāja komisijas telpas, informējot mediju pārstāvjus, ka komisijas deputāti esot nobalsojuši, ka viņš nevarot piedalīties komisijas sēdē.

 

Bijusī KNAB vadītāja vietniece Strīķe norādīja, ka komisijas pārstāvis ir aicinājis viņu parakstīt dokumentu par informācijas neizpaušanu. Ņemot vērā, ka dokumenta teksts vērtējams kā absurds un juridiski nekorekti sagatavots, viņa uzsvēra, ka to neparakstīs.

 

Strīķe arī izteica aicinājumu pārskatīt lēmumu par sanāksmes norisi slēgtā veidā, norādot, ka neplāno atklāt valsts noslēpumu saturošu informāciju un ka "oligarhu lietas" izbeigtā kriminālprocesa materiāli nesatur izmeklēšanas noslēpumu.

 

Sudraba un prokurors Māris Leja skaidroja, ka kriminālprocesa materiāli ir ierobežotas pieejamības informācija. Komisijas vadītāja norādīja, ka plāno izmantot šo informāciju komisijas sēdē un ka neviens no klātesošajiem nevēlas pārkāpt likumu, izpaužot attiecīgo informāciju publiski.

 

Komisijas vadītāja aicināja mediju pārstāvjus atstāt komisijas telpas, lai varētu sākt slēgto sēdi.

 

Drīz vien pēc slēgtās sēdes sākuma komisija sāka iztaujāt mazāku skaitu cilvēku un vēlāk pa vienam, tāpēc komisijas sēdi, visticamāk, uz laiku nācās atstāt ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, bijušajam KNAB vadītājam Jaroslavam Streļčenokam, pašreizējai KNAB priekšnieka vietniecei Ilzei Jurčai un bijušajam Drošības policijas (DP) priekšnieka vietniekam, Pretterorisma centra vadītājam Jurim Leitietim.

 

Pašlaik šīm personām nākas stāvēt ārpus komisijas sēdes telpām vairāk nekā stundu. Vēlāk gaidītājiem pievienojās bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Juris Jurašs.

 

Laikā, kad komisija turpināja uzklausīt Strīķi, deputāts Andrejs Judins (Par!/V) uz īsu laiku atstāja komisijas telpas, norādot, ka komisija reāli nestrādā, bet tur notiekošais vērtējams kā cirks.

 

Strīķe savas iztaujāšanas laikā izgāja pie žurnālistiem un pavēstīja, ka komisijas sēdē izsludināts pārtraukums, kura laikā deputāti plānojot tikt skaidrībā par vairākiem sēdes norises jautājumiem. Taču pēc pāris minūtēm bijusī KNAB vadītāja vietniece tika aicināta atgriezties un turpinājās viņas iztaujāšana.

 

Kā ziņots, parlamentārās izmeklēšanas komisija par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā tika izveidota 2017.gada jūlijā.

0
Autors:LETA
Foto:Zane Bitere / LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti