Epidemioloģe: Salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvijā gripas intensitāte ir vidēja 0

Piektdiena, 16 mar 2018, 10:00 Versija drukāšanai

Epidemioloģe: Salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvijā gripas intensitāte ir vidēja
Salīdzinot gripas intensitātes rādītājus Eiropā, kur vairākās valstīs tā ir augsta vai pat ļoti augsta, Latvijā gripas intensitāte ir vidēja, aģentūrai LETA sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Raina Nikiforova.


Viņa norādīja, ka prognozēt gripas epidēmijas beigas ir ļoti grūti, tomēr tā, visticamāk, ilgs vismaz līdz aprīļa vidum.

 

Vienlaikus, pēc epidemioloģes paustā, gripas epidēmija nebūs ilgāka kā citus gadus, kaut arī šosezon epidēmija sākās vēlāk nekā pērn. Epidēmijas līkne šogad ir atšķirīga nekā citus gadus, turklāt tā nav tik strauja kā pērn, jo intensitāte palielinās pakāpeniski, viņa skaidroja.

 

Nikiforova norādīja, ka patlaban gripas intensitātes pieauguma tendence saglabājas, bet maksimālais līmenis nav sasniegts. Pagaidām ir gūti prognozēt, vai gripas intensitāte turpinās pieaugt vai tomēr samazināsies, atzina epidemioloģe.

 

Pēc viņas paustā, šī gripas epidēmijas sezona ir unikāla, jo cirkulē gan A tipa, gan B tipa vīrusi, turklāt netipiski, ka plaši izplatīti tieši B tipa vīrusi. Parasti vairāk cirkulējot A tipa vīrusi, bet B grupas vīrusi pievienojas tikai uz gripas sezonas beigām. Abu tipu vīrusu cirkulēšana nav tikai Latvijā, bet gan visā Eiropā vērojama tendence.

 

Vienlaikus epidemioloģe skaidroja, ka parasti gripas smagums tiek vērtēts pēc stacionēto pacientu un letālo gadījumu skaita. Analizējot gripas un tās izraisītu komplikāciju dēļ slimnīcās nogādāto pacientu skaitu, vērojams, ka maksimālie rādītāji vēl nav sasniegti, tomēr aizvadītajā nedēļā īpaši pieauguši gripas izraisītas pneimonijas gadījumi, kas liecina, ka gripas izpausmes kļūst smagākas.

 

Savukārt, runājot par gripas izraisītiem nāves gadījumiem, Nikiforova sacīja, ka šajā sezonā šādu gadījumu ir mazāk nekā pērn, tomēr šajā sezonā saistībā ar A tipa pandēmiskā vīrusa "H1" cirkulēšanu gripa prasījusi salīdzinoši jaunu cilvēku, kā arī cilvēku bez īpašiem riska faktoriem dzīvības.

 

Nikiforova piebilda, ka katra gripas epidēmijas sezona ar kaut ko mēdz atšķirties.

 

Jau ziņots, ka aizvadītajā nedēļā saņemti vēl divi paziņojumi par gripas dēļ bojā gājušiem cilvēkiem, kā rezultātā gripa šosezon prasījusi 21 cilvēku dzīvības.

 

Pagājušajā nedēļā gripas izplatības intensitāte palielinājās par 31,8%, sasniedzot vidēji reģistrētus 310,6 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem. Visaugstākā gripas intensitāte joprojām reģistrēta piecu līdz 14 gadu vecuma grupā un vecuma grupā līdz četru gadu vecumam.

 

SPKC speciālisti uzsver, ka vakcinācija pret gripu ir ieteicama ikvienam, tomēr epidemiologi īpaši aicina vakcinēties tos cilvēkus, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā un ir augsts gripas komplikāciju risks.

 

Kā ziņots, Daugavpilī gripas pacientu skaitam sasniedzot epidēmijas slieksni, no 30.janvāra valstī izsludināts gripas epidēmijas sākums.

0
Autors:LETA
Foto:ixabay.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti