KNAB skeptiski vērtē prēmiju piešķiršanu amatpersonām par nepieņemtu kukuli 0

Pirmdiena, 06 apr 2015, 09:46 Versija drukāšanai

KNAB skeptiski vērtē prēmiju piešķiršanu amatpersonām par nepieņemtu kukuli
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) neuzskata, ka amatpersonas, kuras atsakās no prettiesiskas rīcības, būtu prēmējamas, jo katras amatpersonas pienākums ir rīkoties atbilstoši likumam.


Lūgta komentēt, vai tā ir laba prakse, ja tiek prēmētas amatpersonas, kuras atteikušās no kukuļa, biroja preses pārstāve Laura Dūša skaidroja, ka saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteiktajiem gadījumiem iestādes vadītājs var prēmēt darbiniekus, taču KNAB neuzskata, ka amatpersonas, kuras atsakās no prettiesiskas rīcības, būtu prēmējamas, jo katras amatpersonas pienākums ir rīkoties atbilstoši likumam.

 

Vienlaicīgi KNAB atzinīgi vērtē praksi veicināt amatpersonu godīgu un tiesisku rīcību, taču šie mērķi ir sasniedzami arī ar citiem tiesiskiem līdzekļiem - izglītošanu, informēšanu un ētikas normu iedzīvināšanu ikdienas darbā.

 

Jau ziņots, ka marta beigās Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas deputāti nolēmuši prēmēt vairākus Rīgas Pašvaldības policijas darbiniekus.

 

Par drošsirdīgu un profesionālu rīcību, glābjot Ķīšezerā slīkstošu vīrieti, diviem pašvaldības policijas kārtībniekiem-glābējiem piešķirs prēmijas. Savukārt Operatīvās vadības un drošības uzraudzības pārvaldes (OVDUP) inspektoru un kārtībnieku prēmēs par kukuļošanas gadījuma apkarošanu. Prēmijas 60% apmēra no darbinieku mēneša atalgojuma tiks izmaksātas no policijas budžeta līdzekļiem.

 

Divi pašvaldības policisti, veicot darba pienākumus, konstatēja nelegālu tabakas izstrādājumu tirdzniecību - cigaretes bez Latvijas akcīzes markām. Lai likumsargi neuzsāktu lietvedību, pārkāpēji policistiem piedāvāja kukuli, taču viņi no piedāvājuma atteicās. Abas personas aizturētas un nodotas Valsts policijai. Par kukuļošanas gadījumu sākts kriminālprocess, un kopumā izņemtas 6460 cigaretes.

 

Valsts policija (VP) ir lielākā izmeklēšanas iestāde Latvijā, un tā pēdējos gados ir mainījusi praksi attiecībā uz korupcijas apkarošanu un lielu uzmanību pievērš ne tikai kukuļņēmējiem, bet arī devējiem. Tā rezultātā pēdējos gados vairāki desmiti satiksmes noteikumus pārkāpušu šoferu ir aizturēti par kukuļa piedāvāšanu policistiem. VP Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Sigita Pildava aģentūrai LETA skaidroja, ka prēmijas par kukuļa nepieņemšanu ceļu policistiem netiek maksātas, taču kopumā VP darbojas motivēšanas sistēma un likumsargiem par labiem rezultātiem noziedzības apkarošanā tiek piešķirtas piemaksas. Piemaksas piešķiršanu vērtē speciāla komisija, kas apkopo policista konkrētos sasniegumus noziegumu un pārkāpumu atklāšanā.

0
Autors:daugavpils24.lv
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti