61% uzņēmēju uzņēmējdarbības vidi Latvijā vērtē kā sliktu 0

Pirmdiena, 09 jūl 2018, 10:37 Versija drukāšanai

61% uzņēmēju uzņēmējdarbības vidi Latvijā vērtē kā sliktu
61% uzņēmēju uzņēmējdarbības vidi Latvijā uzskata par sliktu, tostarp katrs devītais (13%) – par ļoti sliktu, bet katrs otrais (48%) – par drīzāk sliktu, arī nomaksājamo nodokļu apjomu 90% valsts uzņēmēju uzskata par pārlieku augstu, tostarp vairāk nekā puse (54%) norāda, ka tas ir "krietni par augstu", liecina "Turības" Biznesa indekss.


Saskaņā ar aptaujas datiem vispozitīvāk uzņēmējdarbības vidi Latvijā vērtē mazie uzņēmumi, kuru vidū par drīzāk labu to uzskata 38%, tikmēr starp lielo uzņēmumu pārstāvjiem katrs piektais (20%) to uzskata par ļoti sliktu.

 

Skatot datus par uzņēmējdarbības vides novērtējumu pēc uzņēmumu pārstāvētajām nozarēm, secināms, ka vispozitīvāk uzņēmējdarbības vidi vērtē tirdzniecības nozares uzņēmēji, kuru vidū par drīzāk labu to uzskata 41%, bet par ļoti labu – 2%. Tikmēr visnegatīvāk uz situāciju raugās ražošanas nozares uzņēmēji, kuru vidū uzņēmējdarbības vidi valstī kā ļoti sliktu vērtē 15%.

 

Savukārt, skatot šos datus pēc uzņēmumu atrašanās vietas, vispozitīvāk uzņēmējdarbības vidi vērtē Kurzemes uzņēmēji, kuru vidū to par drīzāk labu uzskata 44%, bet visnegatīvāk – Latgales uzņēmēji, kur katrs piektais (19%) uzņēmējdarbības vidi Latvijā vērtē kā ļoti sliktu.

 

"Uzņēmējdarbības vidi veido dažādi faktori, piemēram, nodokļu politika un tās prognozējamība, ekonomiskā situācija valstī, sadarbība ar publisko sektoru u.tml. Turklāt nav iespējams izcelt vienu no tiem, jo visi aspekti ir vienlīdz svarīgi," uzsver Biznesa augstskolas "Turība" Uzņēmējdarbības vadības fakultātes dekāne Zane Driņķe.

 

Paužot viedokli par nomaksājamo nodokļu apjomu, vien 8% uzņēmēju norādīja, ka nodokļu apjoms Latvijā ir "tik, cik vajag", bet 1% aptaujāto pat atzina, ka tas esot par mazu. "Iespējams, uzņēmēju skatījums, ko ataino aptauja, ir nodokļu reformas ietekmē, jo aptaujas notika šā gada martā – aprīlī," norāda Biznesa augstskolas "Turība" Uzņēmējdarbības vadības fakultātes docētāja Anna Medne.

 

Atbilstoši datiem vidējo un lielo uzņēmumu vadītāji biežāk uzskata, ka nodokļu apjoms ir "tik, cik vajag" – attiecīgi 13% un 14%. Vērtējot atsevišķu nodokļu likmes, visbiežāk kritizēts nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) – 47% aptaujāto uzņēmēju uzskata, ka esošā NĪN likme ir krietni par augstu. Savukārt 37 % uzņēmēju uzskata, ka valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir krietni par augstu, 29 % – ka krietni par augstu ir pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme, bet 27% aptaujāto – par pārlieku augstu uzskata kapitāla pieauguma nodokļa likmi.

 

"Manuprāt, skumja ir situācija, ka kritizē arī sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apjomu, jo pēc būtības sociālais nodoklis ir dažādu demogrāfisko jautājumu risināšana. Dati rāda, ka šī nodokļa likmi vismazāk kritizē Latgalē, visticamāk, vidējo bruto algu reģionā dēļ," piebilst Medne.

 

"Turības" Biznesa indekss ir mērītājs, kas atklāj Latvijas uzņēmēju vērtējumu par iekasējamo nodokļu apjomu, uzņēmējdarbības vidi, valsts atbalstu eksporta veicināšanai u.c. priekšnoteikumiem, kas būtiski veiksmīgas uzņēmējdarbības attīstībā. Indekss tapis sadarbībā ar pētījumu centru "SKDS", šā gada aprīlī aptaujājot 750 Latvijas uzņēmēju un uzņēmumu vadītāju. Šis ir pirmais "Turības" Biznesa indekss.

0
Autors:DELFI
Foto:Pixabay

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti