Kosmetologs par fotonovecošanos: mīti par sauli un saules aizsarglīdzekļiem 0

Ceturtdiena, 16 aug 2018, 09:42 Versija drukāšanai

Kosmetologs par fotonovecošanos: mīti par sauli un saules aizsarglīdzekļiem

„Saruna, kas veltīta brīdināšanai par saules postošo iedarbību, ir Latvijā neizpildāma misija, - stāsta Ludmila Stavro – Freiberga, kosmetoloģe un klīnikas vadītāja, - iemesls ir garā ziema un mazais saulaino dienu skaits gadā. Sauļošanās mums bieži ir kā narkotika. Lai cik tas paradoksāli neskanētu, bet visbiežāk mūs aptur bailes no pigmenta plankumiem un agrīnas fotonovecošanās, nevis bažas par ļaundabīgiem ādas veidojumiem.


Kā un kādos apstākļos izpaužas fotonovecošanās?

 

Vienlaikus ar bioloģisko novecošanu, ādā norisinās fotonovecošanās procesi, kas saistīti ar ultravioleta iedarbību. Raga slāņa sabiezēšana, ūdens trūkums, dažādas pigmentācijas izmaiņas, paplašināti asinsvadi – tas viss liecina par ādas fotobojājumiem, un, kas ir svarīgi, šiem bojājumiem ir tendence uzkrāties.

 

Klīnikā fotonovecošanās pazīmes mēs parasti novērojam jau rudens mēnešos, jo vasaras periodā pacienti pieņem lēmumu „atpūsties” no kosmētiskajām procedūrām.

 

Vasaras laikā ādas novecošanas procesi tiešām norisinās ātrā tempā. Priecē tikai tas fakts, ka, laicīgi vēršoties klīnikā, fotonovecošanās pazīmes var mainīt, dažreiz arī likvidēt.

 

Izplatīti mīti, kas saistīti ar fotonovecošanos

 

„Ja āda jau ir iedegusi, var neizmantot saules aizsarglīdzekļus, jo āda jau ir tumša”.

 

Patiesībā, ja āda ir mazliet iedegusi, tas ir aptuveni SPF 4 ekvivalents. Āda turpina izjust bojājumus un atteikties no saules aizsarglīdzekļiem ir kategoriski aizliegts.

 

„ Mākoņainā dienā iedegt nav iespējams”.


Tas tā nav. Ultravioletais starojums netraucēti izkļūst cauri mākoņu segai debesīs, tā nesargā mūs no ultravioleta.

 

„Atrodoties ūdenī, samazinās ultravioleta postošā iedarbība”.


Ultravioleta iedarbība samazinās, bet ne būtiski – āda turpina saņemt bojājumus atrodoties zem ūdens. Ultraviolets netraucēti iekļūst zem ūdens.

 

„Ilgstoša sauļošanās veicina vitamīna D sintēzi”.


Vitamīna D dēļ sauļoties tiešām nav vērts. Sintezētā vitamīna D daudzums nevar būt lielāks, nekā tāds, kuru paredz mūsu organisms. Sauļojoties pusstundu, stundu vai 2 jūs neredzēsiet būtiskas izmaiņas sintēzes procesos, vēl jo vairāk, pat sauļošanās visas dienas garumā neatjaunos organisma pieprasītās vitamīna D rezerves – ar šo mērķi vitamīns jāieņem iekšēji.

 

Ieteikumi, kas veicina fotonovecošanās palēnināšanos

 

Ievērot sauļošanās aizliegumu no 12:00 līdz 14:00. Tieši šajā laikā vērojams maksimālais ultravioletā starojuma indekss. Jāsauļojas līdz 12:00 un pēc 14:00, ideālā līdz 11:00 un pēc 15:00, taču nedrīkst aizmirst par saules aizsarglīdzekļiem.

 

Uzklāt saules ķīmiskās aizsardzības faktora krēmus 20 minūtes pirms došanās saulē, nevis pludmalē. Mēs neesam pieraduši atšķirt ķīmiskās un fiziskās iedarbības krēmus, taču tas ir jāsāk darīt. Fiziskās iedarbības krēmiem efekts ir uzreiz pēc uzklāšanas, bet ķīmiskas iedarbības krēmi, savukārt, sāk iedarboties pēc 15-20 minūtēm. Ādas otrā fototipa īpašnieki šajā laika periodā jau var apdegt.

 

Uzklāt saules aizsargkrēmus katras divas stundas. Neatkarīgi no tā, vai jūs peldējāties, vai vienkārši sauļojāties, aptuveni 2 stundu laikā notiek krēma oksidēšanās procesi, un tas jāatjauno.

 

Pēc pludmales apmeklējuma obligāti jānomazgā netīrumi, smiltis un saules aizsargkrēms.

 

Neaizmirst par mitrinošām procedūrām skaistuma klīnikā. Neskatoties uz vasaras „atvaļinājumu” no procedūrām, kas ir ierasts daudziem, ļoti ieteicams veltīt laiku savai ādai kosmetologa kabinetā. Tas ir labākais laiks mikrostrāvas terapijai, mandeļu pīlingam un dažādām injekciju metodikām.

 

Papildus saules aizsarglīdzekļiem jāizmanto līdzekļi pēc iedeguma. Par saules aizsargkrēmiem visi zina, taču līdzekļi pēc iedeguma nav pieprasīti. Tas ir veltīgi, jo pēc fotobojājumiem ādā norisinās ķīmiskas reakcijas un veidojas brīvie radikāļi – tieši tie negatīvi ietekmē Jūsu organisma novecošanās procesus,” – atzīmē Ludmila.

0
Autors:preses - relīze
Foto:Publicitātes foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti