Politologs: Partiju sarunas par valdības izveidi pašlaik ir nonākušas strupceļā 0

Sestdiena, 27 okt 2018, 14:25 Versija drukāšanai

Politologs: Partiju sarunas par valdības izveidi pašlaik ir nonākušas strupceļā
Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa paziņojums par viena kandidāta nominēšanu premjera amatam varētu izvest politiskās partijas no strupceļa pārrunās, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Juris Rozenvalds.


Rozenvalds norādīja, ka politiskās partijas kūtri strādā pie jaunās 13.Saeimas koalīcijas veidošanas. Pašlaik gan esot grūti teikt, cik tam ir objektīvi iemesli, ņemot vērā, ka divas partijas ieguvušas līdzīgu skaitu deputātu krēslu Saeimā un apvienība "Attīstībai/Par!" daudz neatpaliek. Viens no sarunu kavēkļiem esot Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līdera Jāņa Bordāna piedāvājums veidot piecu partiju koalīciju bez Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), kamēr citām partijām šāda uzstādījuma nav. Līdz ar to politiskajiem spēkiem ir grūti savstarpēji vienoties, piebilda eksperts.

 

"Skaidrs, ka pašreizējā procesā politisko partiju pārrunas nonākušas strupceļā. Acīmredzot, no strupceļa tās var izvest prezidenta aktivitāte. Gribu piekrist tam, ko saka "KPV LV" līderi - bumba ir prezidenta pusē," sacīja Rozenvalds.

 

Pēc viņa teiktā, Vējoņa līdzšinējais paziņojums par trīs kandidātiem, kurus viņš izvērtēs premjera amatam, ir zināmā mērā "izpatikšana visiem" apstākļos, kad sabiedrība vēlas pie varas jaunu politisko spēku, bet bez pašreizējām koalīcijas partijām jauno valdību aritmētiski nevar izveidot.

 

Eksperts uzskata, ka līdz 6.novembrim, kad plānots ievēlēt Saeimas amatpersonas un Saeimas Prezidiju, partijām nevienojoties par koalīcijas sastāvu, balsojuma rezultātā var parādīties "visādi pārsteigumi".

 

Pēc Rozenvalda domām, līdz šim situāciju politisko partiju sarunās par jaunās koalīcijas izveidi visveiksmīgāk izmanto "Attīstībai/Par!", kura sākumā nebija aktīvākā partija sarunās. "Redzot, ka starp JKP un "KPV LV" veidojas tāda ļoti skaidra sāncensība bez gatavības atrast kompromisu, ņemot vērā Bordāna taisno un cieto pozīciju par koalīciju bez ZZS, pašreiz sev gūst punktu "Attīstībai/Par!" un Artis Pabriks kā iespējamais premjera amata kandidāts. Viņi ir mierīgāki un parāda sabiedrībai gatavību runāt par būtību, " teica politologs.

 

Kā ziņots, Vējonis uzskata, ka 13.Saeimā ievēlēto partiju darbs pie jaunās koalīcijas veidošanas vērtējams kā neapmierinošs. Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, Vējonis otrdien, 30.oktobrī, uz tikšanos Rīgas pilī aicinājis 13.Saeimā ievēlētās partijas "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidātu Aldi Gobzemu, JKP premjera amata kandidātu Bordānu un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" kandidātu Pabriku.

 

Pašlaik valdības veidošanas sarunās iniciatīvu uzņēmušies trīs politiskie spēki - "KPV LV", JKP un "Attīstībai/Par!".

 

Pagaidām gan sarunās nav iezīmējies konkrēts premjera kandidāts, par kuru varētu vienoties partijas, kā arī nav skaidrs koalīcijas sastāvs. Vienlaikus visas partijas, kas piedalās valdības veidošanas sarunās, izslēdz iespēju veidot valdību ar "Saskaņu".

0
Autors:LETA
Foto:Ieva Lūka / LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti