Vējonis saskata priekšnosacījumus jaunas valdības apstiprināšanai janvārī 0

Sestdiena, 29 dec 2018, 11:56 Versija drukāšanai

Vējonis saskata priekšnosacījumus jaunas valdības apstiprināšanai janvārī

Valdības veidošanas sarunās gada nogalē ir panākts nozīmīgs progress, lai 2019.gada janvārī varētu apstiprināt valdību un ķerties pie neatliekamiem darbiem, šādu nostāju pēc tikšanās ar 13.Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām pauž Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Personu, kurai uzticēt nākamās valdības veidošanu, Vējonis šodien tomēr vēl nav nominējis.


Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, Vējonis uzskata, ka panāktais progress janvārī varētu ļaut apstiprināt valdību un ķerties pie neatliekamiem darbiem, pirmkārt, finanšu sektora sakārtošanas, ieviešot "Moneyval" ziņojuma rekomendācijas.

 

"Atzinīgi vērtējama panāktā vienošanās par jaunās valdības kodolu, kuru varētu veidot četras politiskās partijas - Jaunā konservatīvā partija (JKP), partiju apvienība "Attīstībai/Par!" (AP), nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un partiju apvienība "Jaunā Vienotība" (JV)," atzīmēja Valsts prezidents.

 

Vējonis uzsvēris, ka ir būtiski līdz nākamās nedēļas beigām vienoties par atbalstu vienam Ministru prezidenta amata kandidātam un rast kompromisus, lai uzsāktu darbu pie vēlētājiem doto solījumu izpildes un vairotu sabiedrības uzticību politiķiem un politiskajiem procesiem valstī kopumā.

 

Kancelejā norādīja, ka Valsts prezidents jau iepriekš paudis, ka valstī nav iestājusies politiskā krīze, bet gan norisinās demokrātisks valdības veidošanas process un, atbildīgi rīkojoties, pastāv iespēja izveidot stabilu valdību vienas no parlamentā ievēlētās partijas vadībā.

 

Vējonis šodien tikās ar 13.Saeimā ievēlētās Saeimas JKP frakcijas priekšsēdētāju Jutu Strīķi, Saeimas frakcijas "KPV LV" priekšsēdētāju Ati Zakatistovu, Saeimas frakcijas AP pārstāvi Juri Pūci, Saeimas VL-TB/LNNK frakcijas pārstāvi Ināru Mūrnieci, Saeimas ZZS frakcijas priekšsēdētāju Uldi Auguli un Saeimas frakcijas JV priekšsēdētāju Ainaru Latkovski.

 

Četras potenciālās jaunās valdības tā dēvētās kodola partijas 4.janvārī Valsts prezidentam varēšot piedāvāt kopīgi atbalstītu premjera kandidātu, par to šodien vienojušās JV, JKP, AP un VL-TB/LNNK. Partijas lēmušas, ka ir gatavas pēc iespējas ātrāk virzīt jauno valdību apstiprināšanai Saeimā, norādīja JV politiķis Arvils Ašeradens.

 

Minētās partijas atbalstītu arī "KPV LV" pievienošanos valdībai un atbildi no "KPV LV" paredzēts gaidīt līdz 3.janvārim, pauda politiķis. 3.janvāra pēcpusdienā paredzēts turpināt konsultācijas valdību veidojošo partiju starpā par tālāko virzību.

 

Kopš 13.Saeimas vēlēšanām 6.oktobrī Valsts prezidents Raimonds Vējonis valdības veidošanai ir nominējis divus cilvēkus - sākotnēji Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderi Jāni Bordānu, bet pēcāk partijas "KPV LV" politiķi Aldi Gobzemu. Abi mēģinājumi noslēdzās nesekmīgi.

 

Pašlaik valdības veidošanas iniciatīvu ir pārņēmusi "Jaunā Vienotība", lai arī prezidents tās pārstāvi atbildīgajam amatam oficiāli vēl nav nominējis. Sākotnēji JV kā premjera amata kandidātu virzīja Krišjāni Kariņu, bet pašlaik viņš ir "pagājis malā", jo negribot vadīt valdību ar nelielu balsu pārsvaru Saeimā. Šādos apstākļos politikas kuluāros tiek spriests, ka valdību varētu mēģināt vadīt JV līderis Arvils Ašeradens.

 

Latvija patlaban piedzīvo ilgāko valdības veidošanas periodu kopš neatkarības atjaunošanas 1990.gadā, centieniem vienoties par jauno Ministru kabinetu ilgstot jau 83 dienas, tā aplēsuši datu vākšanas platformas "Europe Elects" pārstāvji. Iepriekšējais rekords bija 1995.gadā, kad Andra Šķēles valdība tika apstiprināta 81 dienu pēc vēlēšanām.

0
Autors:LETA
Foto:LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti