LIZDA izsver iespēju iziet ielās 0

Otrdiena, 19 feb 2019, 08:00 Versija drukāšanai

LIZDA izsver iespēju iziet ielās
Reaģējot uz pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika nepildīšanu, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) izsver iespēju rīkot protesta akciju, aģentūrai LETA pastāstīja organizācijas priekšsēdētāja Inga Vanaga.


Trešdien, 20.februārī, notiks LIZDA ārkārtas padomes sēde. Paredzēts, ka pirmajā daļā padome aiz slēgtām durvīm apspriedīs aktuālos jautājumus, savukārt pēc tam runāt ar arodbiedrību būs ieradušies arī valdības pārstāvji - Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) un finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), kā arī Saeimas koalīcijas frakciju pārstāvji.

 

Vanaga pastāstīja, ka vēl janvārī, saņemot pirmos signālos par to, ka nākamā gada budžetā varētu nebūt iekļauti papildu līdzekļi pedagogu darba samaksas celšanai, ko paredz iepriekš valdībā apstiprinātais pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiks, atsevišķi LIZDA padomes locekļi izteikuši ierosinājumu domāt par aktīvākām rīcībām, tostarp protesta akciju. Toreiz pieņemts lēmums sagaidīt jaunās valdības apstiprināšanu, lai saprastu, vai bažas apstiprināsies.

 

Tā kā pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku šogad pildīt nav plānots, LIZDA ārkārtas padomē tiks diskutēts par iespēju pedagogiem apvienoties protesta akcijā, tajā pieprasot normatīvajos aktos noteiktā izpildi.

 

Kā ziņots, pedagogu atalgojuma pieaugumu plānots risināt 2020.gada budžetā, izriet no Kariņa iepriekš sacītā žurnālistiem. Saistībā ar agrāk Saeimas pieņemtajiem lēmumiem, kas attiecas uz "vēl lielākiem algas paaugstinājumiem pedagogiem",- šis process attieksies uz 2020.gada budžetu, "kad sāksim veidot savu politiku, nevis tehniski pieņemt budžetu", skaidroja Kariņš.

 

Līdz ar to netiks īstenots iepriekš valdības apstiprinātais grafiks, kurš paredzēja pakāpeniski palielināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes vispārējā izglītībā, tostarp pirmsskolā un speciālajā izglītībā, profesionālajā izglītībā, interešu izglītībā, kā arī augstskolās un koledžās. Zemāko mēneša darba algas likmi pedagogiem no pašreizējiem 710 eiro 2019.gada septembrī bija plānots celt līdz 750 eiro, 2020.gada septembrī - līdz 790 eiro, 2021.gada septembrī - līdz 830 eiro un 2022.gada septembrī - līdz 900 eiro. Grafiks paredzēja arī augstskolu un koledžu mācībspēku zemākās mēneša darba algas likmes pakāpenisku palielināšanu no 2019. līdz 2022.gadam.

 

Šuplinska solīja, ka pedagogu darba samaksas paaugstināšana būs Izglītības un zinātnes ministrijas pirmā prioritāte 2020.gadā.

0
Autors:LETA
Foto:Zane Bitere / LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti