Kā darbojas saules paneļi un vai tie ir piemēroti manam mājoklim? 0

Pirmdiena, 30 jan 2023, 21:41 Versija drukāšanai

Kā darbojas saules paneļi un vai tie ir piemēroti manam mājoklim?

Pēdējās desmitgadēs saules paneļu popularitāte ir strauji pieaugusi. Daļēji tas izskaidrojams ar pieaugošo atbildību pret vidi un vēlmi samazināt rēķinu izmaksas, nomainot tradicionālos apkuresun elektroenerģijas avotus pret tīrākiem, dabiskākiem avotiem. Ja apsverat saules paneļu uzstādīšanu savam mājoklim, jāņem vērā dažas lietas.


Pirmkārt, Jums būs jānosaka, cik daudz enerģijas būs nepieciešams saražot un tas noteiks, cik daudz paneļi būs jāiegādājās. Otrkārt, Jums būs jāizlemj, kāda veida saules paneļi ir vispiemērotākie tieši Jums. Treškārt, jāizlemj, kur to uzstādīt. Saules paneļus var uzstādīt uz mājas jumta, pagalmā vai pat uz atsevišķas konstrukcijas. Ceturtkārt, saules paneļu masīvs būs jāpievieno elektrotīklam. To var izdarīt, noslēdzot līgumu ar vietējo komunālo pakalpojumu uzņēmumu.

 

Kā darbojas saules paneļi?

 

Saules paneļi darbojas, absorbējot saules gaismu ar fotoelementiem, ģenerējot līdzstrāvas (DC) enerģiju un pēc tam ar invertora tehnoloģijas palīdzību pārveidojot to izmantojamā maiņstrāvas (AC) enerģijā. Pēc tam maiņstrāvas enerģija plūst caur mājas elektrības paneli un tiek attiecīgi sadalīta. Šeit ir aprakstīti galvenie soļi, kā saules paneļi darbojas Jūsu mājoklī:

 

• Saules paneļi absorbē saules enerģiju un pārvērš to līdzstrāvas elektroenerģijā.

• Saules enerģijas invertors pārveido līdzstrāvas elektroenerģiju maiņstrāvas elektroenerģijā, ko izmanto lielākā daļa mājsaimniecības ierīču.

• Elektrība plūst pa Jūsu mājokli, darbinot elektroniskās ierīces.

• Saules paneļu saražotās elektroenerģijas pārpalikums tiek novadīts uz elektrotīklu, veidojot rezerves.

 

Cik daudz saules paneļi ir jāuzstāda?

 

Iespējams, Jūs domājat, ka mājas lielums nosaka, cik daudz saules paneļu ir nepieciešams, taču tā nav! Lai patiešām saprastu, cik saules paneļu nepieciešams, ir jānosaka šādi faktori:

 

• Jūsu enerģijas patēriņš: Jo vairāk elektroenerģijas izmantojat, jo vairāk saules paneļu Jums nepieciešams, lai segtu elektroenerģijas izmaksas.

• Saules gaisma Jūsu reģionā: Mājām, kas atrodas vietās, kur ir mazāk saules gaismas, būs nepieciešams uzstādīt vairāk saules paneļu, nekā mājām, kas atrodas saulainākās valstīs.

• Paneļu jauda: No Jūsu izvēlēto saules paneļu jaudasir atkarīgs, cik daudz enerģijas paneļi saražos, un lielākajai daļai mūsdienās uzstādīto saules paneļu jauda ir aptuveni 370 vati uz paneli. Uzstādot paneļus ar augstu jaudas rādītāju, ir nepieciešams mazāks paneļu skaits.

 

Kā dzīves vieta ietekmē saules paneļu efektivitāti?

 

Viens no izplatītākajiem maldīgajiem priekšstatiem ir tas, ka saules paneļi labāk ražo enerģiju karstumā. Patiesībā ir tieši pretēji. Vēsākā temperatūrā var iegūt lielāku jaudu, savukārt ļoti karstā temperatūrā var rasties pārkaršana un efektivitātes zudums.Svarīgs faktors ir ģeogrāfiskā atrašanās vieta. Tā kā zeme griežas ap sauli, augstākajos platuma grādos - apgabalos, kas atrodas vistālāk no ekvatora - saules paneļu ražošana būs zemāka.

 

Efektivitāti ietekmē arī tādi laika apstākļi kā nokrišņi, gaisa piesārņojums un migla. Taču, lai gan mākoņi samazina ražošanas apjomu, tie to nenovērš. Tāpat kā mākoņainā dienā ir iespējams apdegt saulē, saules paneļi var ražot enerģiju pat no netiešas saules gaismas.Panelis, ko klāj sniegs, saražos ievērojami mazāk enerģijas. Pozitīvi ir tas, ka sniegs atstaro gaismu un dažos gadījumos var uzlabot ražošanas sniegumu.

 

Kāda veida paneļi ir pieejami?

 

1. Monokristāliskie paneļi

 

Monokristāliskie saules paneļi ir vieni no populārākajiem saules paneļiem tirgū. Šāda tipa paneļiem pašlaik ir visaugstākā efektivitāte - vidēji 24 %, un to vidējais kalpošanas laiks ir 25 līdz 40 gadi, kas ir ilgāks nekā citiem saules paneļiem. Šiem paneļiemir tumši melna krāsa, tāpēc tos ir vieglāk iekļaut mājas krāsu gammā un dizainā. Piemēram, ja Jūs interesē saules paneļu jumts, Jūs, visticamāk, izvēlēsieties monokristāliskos paneļus.

 

2. Polikristāliskie paneļi

 

Polikristāliskie saules paneļi ir izgatavoti no dažādiem silīcija kristāliem, nevis no viena. Silīcija fragmentus izkausē un ielej veidnē, tādējādi, ražojot polikristāliskās saules baterijas, rodas maz atkritumu.Tomēr, tā kā tajās izmanto mazāk tīra silīcija, tās ir mazāk efektīvas nekā monokristāliskie paneļi. Šo paneļu vidējais lietderības koeficients ir aptuveni 20 %. Vidējais kalpošanas laiks - 25-35 gadi. Polikristāliskos paneļus var atpazīt pēc to zilās krāsas. Ja izvēlaties polikristāliskos saules paneļus, Jums būs nepieciešams lielāks jumts, jo tiem nepieciešama vairāk vieta nekā monokristāliskajiem.

 

3. Plānas plēves paneļi

 

Plānas plēves saules paneļi ir jaunākais veids, ko mājokļos izmanto retāk. Plānu plēves saules paneļu efektivitāte ir zemāka - vidējais efektivitātes koeficients ir 19 %, un to kalpošanas laiks ir no 10 līdz 20 gadiem. To nosaukums cēlies no tajos izmantotajiem plānajiem pusvadītāju materiālu slāņiem. Šie materiāli ir silīcijs, kadmija telurīds un vara indija gallija selenīds. Šos materiālus uz virsmas uzklāj kā plēvi. Tie ir pilnīgi melni, plakani un elastīgi pēc formas un izmēra, un tiem ir visgludākais izskats no visiem trim paneļu veidiem. Tomēr, tā kā tie ir daudz mazāk efektīvi, ir nepieciešams daudz vairāk paneļu, lai saražotu pietiekami daudz enerģijas Jūsu mājai.

0
Autors:Grani.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties
25. oktobrī, 10:10 Apkures tarifs Daugavpilī saruks par vēl 5%; “apkures grozā” – šķelda un propāna butāna maisījums
18. oktobrī, 15:25 Daugavpilietei Marijai Trošinai apritēja 104 gadi!

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti