Mediķi aicina pievērst uzmanību bērnu drošībai maija brīvdienu laikā 0

Ceturtdiena, 30 apr 2015, 15:22 Versija drukāšanai

Mediķi aicina pievērst uzmanību bērnu drošībai maija brīvdienu laikā
Analizējot statistikas datus, redzams, ka Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi visvairāk bērniem ar dažādām traumām palīdzējuši tieši aprīļa un maija mēnešos. Mediķi uzsver, ka, pirms siltā laikā iestāšanās, ir rūpīgi jāpārrunā ar bērniem aktīvās atpūtas traumu riski, neaizmirstot par drošības līdzekļiem un nedalītu uzmanību bērnam, jo laikus novērtējot situāciju un, paredzot iespējamos riskus, gandrīz visos gadījumos būtu iespējams pasargāt savu bērnu.


Bērni visbiežāk traumas gūst mājas, vecāku un citu pieaugušo tuvumā (applaucējas, nokrīt no gultas, galda vai krēsla, iespiež pirkstu, pakrīt uz grīdas u.c.). Iesākoties siltākam laikam, bērni aktīvi pavada laiku mājas pagalmā vai uz ielas- braucot ar skrituļslidām vai skrituļdēli un velosipēdu, lēkājot uz batuta u.c.

 

Bērnu slimnīcas mediķi batutus uzskata par īpaši nepiemērotu un bīstamu aktivitāti bērniem. Atkarībā no bērna vecuma, mainās gūto traumu veids, proti, lecot uz batutu bērni, gūst gan augšējo, gan apakšējo ekstremitāšu, kā arī galvas un muguras traumas. Vienas no smagākajām traumām ar paliekošām neiroloģiskām problēmām ir mugurkaula kakla daļas traumas, kas parasti tiek gūtas uz batuta paklāja, izpildot kādu no akrobātiskajiem elementiem.

 

Ja tomēr, vecāki nolemj iegādāties un lietot batutu, jāievēro sekojoši nosacījumi:

 

1. batuts jānovieto iespējami tuvu zemes līmenim, sekojot, lai tā tuvumā neatrodas kādi priekšmeti,

2. vienmēr uz batuta lec tikai viena persona,

3. neprofesionālam batuta lēcējam nav pieļaujams veikt dažādus akrobātikas elementus, piemēram, kūleņus vai salto,

4. aktīva vecāku uzraudzība.

 

Mediķi aicina pievērst pastiprinātu uzmanību ne tikai obligātajiem aizsarglīdzekļiem, bet arī bērna iemaņām un uzmanībai, kas pēc garās ziemas var būt zudušas. Tāpat bērns var neizvērtēt riskus, pārvietojoties ar velosipēdu, skrituļslidām u.c. automašīnu tuvumā.

Atgādinām, ka bērni aktīvi atpūšoties gūst ne tikai vieglas traumas - punus, zilumus, nelielas brūces un nobrāzumus, bet arī ļoti nopietnas traumas, kas prasa ārstēšanos slimnīcā.

 

Pavasarī un vasarā aktuāls ir jautājums par attiecībām ar dzīvniekiem, jo gada gaišajā periodā biežāk uzturamies ārā, dodamies ciemos pie radiem un draugiem un nereti satiekamies viņu dzīvniekiem. Māciet bērnam un ievērojiet paši, ka pret suni ir jāizturas piesardzīgi un ar distanci. Gadā Bērnu slimnīcā pēc palīdzības vēršas vairāk nekā 800 bērni, kuru sakoduši dzīvnieki, jāpiemin, ka biežākais koduma traumu izraisītājs ir mājās dzīvnieks - suns vai kaķis, turklāt vairumā gadījumu tas ir pašu, vai radu dzīvnieks. Suņu kodumu lokalizācijas biežums korelē ar bērna vecumu, proti, bērniem līdz trīs gadu vecumam biežāk tiek skarta galva un augšējās ekstremitātes, savukārt pusaudžiem tiek skartas apakšējās ekstremitātes. Aicinām vecākus nekad neatstāt mazu bērnu kopā ar dzīvnieku bez uzraudzības! Būtiski bērnam iemācīt, ka suni nedrīkst traucēt ēšanas un miega laikā vai kaitināt.

 

Svētku laikā gatavosim dažādas maltītes uz grila. Diemžēl ne visos gadījumos pievēršam pietiekamu uzmanību bērniem, kā arī, kur tiek novietotas un atstātas degmaisījumu pudeles. Ik gadu kāds bērns pamanās iedzert degmaisījuma pudeles sastāvu, kas rada ne tikai gremošanas trakta bojājumus, bet nonākot elpceļos- neatgriezeniskus plaušu bojājumus.

 

Vienlaikus atgādinām, ka svētku brīvdienās vienkāršu saslimšanu gadījumos, palīdzību var saņemt ne tikai slimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļās, bet arī pie sava ģimenes ārsta, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 vai pie dežūrārstiem savā pilsētā.

 

Slimnīcu uzņemšanas nodaļas palīdzību sniedz neatliekamos gadījumos, kad ir nopietni apdraudēta bērna veselība vai dzīvība. Dosim iespēju neatliekamu mediķu palīdzību saņemt ātrāk tiem, kam tas patiešām ir nepieciešams.

 

Gadījumos, kad trauma vai pēkšņa veselības problēma apdraud dzīvību, neatliekamo medicīnisko palīdzību var izsaukt, zvanot pa ārkārtas tālruni 113.

 

Dežūrārstu darba grafiks svētku brīvdienās un informācija par citām medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējām ir pieejama Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.

 

0
Autors:Veselības inspekcija
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti